Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Κω

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Κω

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Κω, την Κυριακή 8 Αυγούστου, στο πάρκο Ξενία, με κεντρικό σύνθημα ««Να ζεις. Να τολμάς. Να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας. Τον σοσιαλισμό».

Οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από νωρίς την Κυριακή έδωσαν όλες τουςτις δυνάμεις τους για να «κοκκινίσει» το πάρκο και να στηθούν οι χώροι του φεστιβάλ.

Εκ μέρους της Οργάνωσης Βάσης Κω της ΚΝΕ, ο Δημήτρης Τσάμπαλλας, γραμματέας της ΟΒ Κω, χαιρέτησε τις εκδηλώσεις ευχαριστώντας τους μουσικούς καλεσμένους που πλαισίωσαν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τους ηχολήπτες και τεχνικούς, αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν στο στήσιμο και στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα από τους Μαρία και Λευτέρη Πουλιού, οι οποίοι με τη σειρά τους έδωσαν την «μουσική σκυτάλη στα συγκροτήματα των Ιπποκράτη Πατάκου και Κυριάκου Παπούλη, Βασίλη Κοκκαλάκη και Νίκου Μάμμη.

Μεταξύ των μουσικών αφιερωμάτων πραγματοποιήθηκε συζήτηση στον χώρο του φεστιβάλ για τον εργάσιμη και μη εργάσιμο χρόνο, όπου ο Παντελής Μυτιληνιός, στέλεχος της ΚΝΕ, παρουσίασε τα διάφορα ιδεολογήματα που καλλιεργεί το σύστημα για τον εργάσιμο χρόνο και τις συνθήκες εργασίας, τις θέσεις του ΚΚΕ και πως αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος προς όφελος των εργαζομένων, ενώ απάντησε και σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό.

Ιδιαίτερος σταθμός της βραδιάς ήταν η κεντρική ομιλία από τον Μανώλη Συντυχάκη βουλευτή του ΚΚΕ. Ο βουλευτής ξεκίνησε παρουσιάζοντας τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας και αντιπαρέβαλε τις προτάσεις του ΚΚΕ με συγκεκριμένα μέτρα για προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων από τις θεομηνίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε τόσο στις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο «θαύμα του τουρισμού» και τις εξελίξεις με τον όμιλο Κυπριώτη που πετάει 700 οικογένειες εργαζομένων του νησιού στον δρόμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα που προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και η πολιτική εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας, καθώς και στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα που εντείνονται από την αντιλαϊκή επίθεση της αστικής τάξης. Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής κάλεσε τον λαό της Κω να συστρατευθεί στο πλευρό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και με αποφασιστικότητα να παλέψει για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Τέλος, ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ είχε ο χώρος του παιδότοπου που από νωρίς υποδέχθηκε τους μικρούς μας φίλους και μέσω όμορφων μικρών κατασκευών από πηλότα παιδιά έφτιαξαν μικρά καραβάκια ειρήνης κάνοντας πράξη το σύνθημα φιλίας των λαών «Αν όλα τα παιδιά του κόσμου…».

ΟΒ Κω της ΚΝΕ

11/8/2021


ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΟ 47 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩ

Ο πήχης παραμένει ψηλά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. 47 χρόνια της ιστορίας του, συνεχίζει να αποτελεί φάρο αντοχής και ελπίδας.

Έχει κατοχυρωθεί ως πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός που τον κάνει να ξεχωρίζει. Το μήνυμά του μέσα στη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία είναι ελπιδοφόρο, επίκαιρο και αναγκαίο :

«Να ζεις. Να τολμάς. Να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας. Τον σοσιαλισμό».

Το φετινό Φεστιβάλ γίνεται ξεχωριστό γιατί ταρακουνάει τις συνειδήσεις που βομβαρδίζονται καθημερινά από διάφορες ξαναζεσταμένες θεωρίες, όπως το «τίποτα δεν αλλάζει» ή το δηλητηριώδες «δεν είναι ώρα για αγώνες, πρέπει να έχουμε εθνική ομοψυχία» ή «θα λογαριαστούμε μετά».

Φίλες και φίλοι,

σ/φες και σ/φοι

Δυστυχώς, ο εφιάλτης της πύρινης κόλασης συνεχίζεται. Η ψυχή μας, η καρδιά μας είναι εκεί. Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κατάσβεσης.

Οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα αποδεικνύουν τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.

Άλλωστε, κι εδώ στην Κω, στο Αϊ Βασίλη, είδατε το χάρο με τα μάτια σας. Και παρά το γεγονός ότι σβήστηκε η φωτιά με την τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών και κατοίκων δεν μπορεί να κρυφθεί η χρόνια εγκατάλειψη του δάσους της Τσουκαλαριάς.

Το έγκλημα είναι επαναλαμβανόμενο. Δεν είναι απλή σύμπτωση.

Ενδεικτικά :

Το 2000 υπήρξαν 1.600.000 εκ. στρέμματα καμένες εκτάσεις και 5 νεκροί, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το 2007 2.600.000 εκ. στρέμματα καμένες εκτάσεις και 89 νεκροί, με κυβέρνηση ΝΔ και το 2018 102 νεκροί και 193.816 στρέμματα καμένες εκτάσεις, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και τούτη η κυβέρνηση σήμερα είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής.

Ανασύρει ξανά, το πιο επικίνδυνο σενάριο,με τη συνδρομή Περιφερειαρχών και Δημάρχων,ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε», «ήταν τόσο ακραία τα καιρικά φαινόμενα που υπερβαίνει της ανθρώπινης προσπάθειας και των όποιων μέτρων», μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την εγκληματική αδιαφορία και ανεπάρκειά τους. Το ίδιο παραμύθι πούλησε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του.

Ήταν όντως ακραία τα καιρικά φαινόμενα ; ΝΑΙ ! Θερμοκρασίες 45 και 46 βαθμοί. Όχι όμως πρωτόγνωρα.

Δικαιολογείται τέτοιας έκτασης καταστροφή ;

Κατά τη γνώμη μας ΌΧΙ !

Ειδικά, στην Αττική, η φωτιά ήταν λίγα μόλις μέτρα και πέριξ του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή.

Σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η καταστροφή, αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και όχι να αφήνουν το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κ.λπ.

Ο άνθρωπος σήμερα με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, με την τεχνολογία που διαθέτει μπορεί να δαμάσει σε μεγάλο βαθμό τη φύση. Όχι να την καταστρέψει αλλά να την αξιοποιήσει, να την κάνει σύμμαχο για την προστασία της ανθρώπινης ζωή, για την ανάπτυξη και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι «ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές», δείχνουν τα όρια της κυνικότητας της πολιτικής τους, θέτοντας ως αποκλειστικό κριτήριο της «επιτυχούς» διαχείρισης μιας μεγάλης καταστροφής το πόσο κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Είναι υποκριτές και φαρισαίοι όλοι τους, διότι, αν και οι ελλείψεις, οι κίνδυνοι για φαινόμενα σαν αυτά που τελικά ζήσαμε, ήταν γνωστά εδώ και χρόνια, δεν είχε παρθεί κανένα απολύτως μέτρο.

 • Τα Δασαρχεία υποχρηματοδοτούνται συστηματικά.
 • Το 14% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών.
 • Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι με εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας.
 • Μόλις, 1.700.000 ευρώ δόθηκαν το 2021 για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, τα οποία επιναι μειωμένα κατά 97%, τα τελευταία χρόνια.

Κι όμως, έχουν το θράσος, να αποποιούνται τις ευθύνες τους, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής και ανάληψης ευθυνών. Απορρίπτουν συστηματικά τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία, για :

 • Διανοίξεις δασικών και αγροτικών δρόμων,
 • τοποθέτηση υδατοδεξαμενών, ζώνες πυρασφάλειας,
 • Πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία,
 • Χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας,
 • Βελτίωση υποδομών των τεχνικών μέσων πυροπροστασίας κυρίως των επίγειων,
 • Ανανέωση του του μηχανολογικού εξοπλισμού σε οχήματα,
 • Πλωτά μέσα για λιμενικούς, πυροσβεστικούς σταθμούς,
 • Σχεδιασμός – χρηματοδότηση των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων,
 • Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του ΠΣ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό,
 • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος μονίμων-εποχιακών κα 5 ετών,
 • Δημιουργία υποδομών και μέσων για την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών, κ.ο.κ.

Γιατί αυτή η άρνηση ;

Διότι, προέχουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μονοπωλιακών ομίλων με τη γη και μάλιστα στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Για να παραδοθεί η γη σε κατασκευαστικές, τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στους «πράσινους» επενδυτές των ΑΠΕ !!

Αυτή η πολιτική «κόστους - οφέλους» υπέρ του κεφαλαίου είναι που ανάβει τελικά το δαδί, σ' αυτήν πρέπει να επικεντρώσει τα πυρά του ο λαός για να σώσει τα δάση, το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή του.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας που προτείνει το ΚΚΕ, δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι άλλοι είναι πολέμιοι αυτού του δρόμου. Δεσμεύονται από τα μεγάλα συμφέροντα, αυτά υπηρετούν.

Εμείς και θέλουμε και μπορούμε, με μία και μόνο προϋπόθεση : Η επιλογή ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, που δεν θα υπηρετεί το κέρδος αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαιτεί άλλη εξουσία – λαϊκή – με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο.

Για τους άλλους, ο δρόμος της ανάπτυξης με κριτήρια τις ανάγκες του λαού, είναι το «κύκνειο άσμα» τους. Τον εχθρεύονται και τον πολεμούν.

Γι’ αυτό και η ΕΕ, αυτή η ληστοσυμμορία, «ταΐζει» με πάνω από 700 δισ. ευρώ τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα και στη χώρα μας – πλην Λακεδαιμονίων – εκτός του ΚΚΕ.

Πριν 10 ημέρες - τελευταία ημέρα λειτουργίας της βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές – η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση τη νέα δανειακή σύμβαση των 32 δις ευρώ που θα εισπράξει η χώρα. Πρόκειται για το νέο «super μνημόνιο» για τον λαό και ενός «Μάννα εξ ουρανού» για το κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ (ο τόσο αριστερός και τόσο φιλολαϊκός !!), μαζί με ΚΙΝΑΛ και ΕΛΛ.ΛΥΣΗ ψήφισαν παρόν στη νέα δανειακή σύμβαση, στο νέο ευρωμνημόνιο.

Όλοι τους επιστρέφουν ξανά στο τόπο του μνημονιακού εγκλήματος, επιχειρώντας να ξεγελάσουν εκ νέου το λαό, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του. Για να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους, κρύβουν το που θα «βρεθούν» τα χρήματα αυτά, τα πάνω από 750 δισ. σε επίπεδο ΕΕ, 32 δις για τη χώρα μας.

Τα κονδύλια αυτά, δεν θα πάνε ούτε για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ούτε για σχολεία, αίθουσες και καθηγητές, για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ούτε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε οι εργαζόμενοι να μην πηγαινοέρχονται σαν σαρδέλες. Ούτε για τον αντιπλημμυρικό – αντιπυρικό και αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας ούτε για τη θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί. Ούτε για την προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ούτε βέβαια για την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Τα κονδύλια είναι «συστημένα», θα πάνε ως δάνεια, «διευκολύνσεις», άμεσες επιδοτήσεις και υποδομές, για να εγγυηθούν τις νέες «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων, μετατρέποντας την κλιματική αλλαγή σε ευκαιρία. Την αποπληρωμή θα τη φορτώσουν στους λαούς με μια σειρά από νέους «πράσινους» φόρους, χαράτσια και τέλη, διότι, όπως οι ίδιοι λένε «τσάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην ΕΕ»!

Κι ενώ όλοι τους, συμφωνούν, με τη νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο δηλαδή, εντούτοις, τα προαπαιτούμενα για νέους φόρους – χαράτσια σε βάρος του λαού θα «τραβήξουν» έως το 2058, τη ίδια στιγμή σηκώνουν κουρνιαχτό αντιπαράθεσης, για το ποιος έχει τα περισσότερα και ποιος τα λιγότερα σκάνδαλα στο ενεργητικό του και το ποιος από τους δύο - ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ - είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Για να κρύψουν τελικά το πιο σημαντικό : Ότι η ΕΕ παραμένει βαθιά εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως εχθρικά για το λαό είναι και τα δικά σας κόμματα.

Βιάζονται να ολοκληρώσουν το άλλο μεγάλο έγκλημα, αυτό της «απελευθέρωση» της Ενέργειας, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την αποδυνάμωσή της από μόνιμο προσωπικό, την κυριαρχία των εργολαβιών, τη συνειδητή υπονόμευση εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας της, την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής Ενέργειας και συνάμα να κατακλύσουν τα βουνά με ανεμογεννήτριες, να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με στόχο από το 2023 να μην παράγεται ούτε μία κιλοβατώρα ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη.

Πιπιλίζουν τα μυαλά του κόσμου ότι η απελευθέρωση της ενέργειας είναι για το καλό όλων. Τους διαψεύδουν, οι αυξήσεις του ρεύματος κατά 150% την περίοδο 2005 - 2016, σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ, καθώς και η γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας.

Τους διαψεύδει, η έκθεση 2019 του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη, η οποία λέει, ότι : το 23% του πληθυσμού της χώρας μας αδυνατεί να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% του πληθυσμού δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς Ενέργειας.

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές με συνεχόμενες βλάβες στα δίχτυα της ΔΕΗ, με πρόσχημα τον καύσωνα, όπως εκδηλώθηκε και εδώ στην Κω, σε Μονάδες του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ με συνέπεια τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω καύσωνα, με συνέπειες στους κατοίκους, σε ασθενείς και ευπαθείς ομάδες, στον τουρισμό.Στην πραγματικότητα, η ζέστη ήταν μόνο η θρυαλλίδα των εξελίξεων.

Γι’ αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό τσακώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Για το ποιος θα υλοποιήσει ταχύτερα το «πράσινο new deal», όπως το λένε. Για το ποιος θα έχει την εύνοια του κεφαλαίου από τη μεγάλη μπίζνα της «πράσινης ανάπτυξης», που παρουσιάζεται μάλιστα ως η μόνη «φιλοπεριβαλλοντική λύση».

Το ΚΚΕ σήμερα πρωτοστατεί στον αγώνα για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, να μη χάσει τη ζωή του ή να κινδυνέψει ασθενής, για να καταργηθούν τα κάθε λογής «πράσινα» τέλη και να διασφαλιστεί η φθηνή και επαρκής Ενέργεια για τον λαό.

Αγαπητοί σ/φοι και φίλοι

Η ΝΔ, ήρθε στην κυβερνητική εξουσία καλπάζοντας στο άλογο, πιάνοντας το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Χτίζει δηλαδή, πάνω στην εξίσου αντιλαϊκή τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο, φόρτωσε τελικά το λαό με ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο το ψήφισα όλοι τους – πλην Λακεδαιμονίων, του ΚΚΕ.

Ο τουρισμός είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Χαρακτηρίστηκε ως η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης.Οι εξελίξεις όμως απογυμνώνουν πλήρως το παραμύθι για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Αποδείχτηκε, ότι όχι μόνο δεν είχε θετικά αποτελέσματα για το λαό αλλά οδήγησε την οικονομία σε βαθύτερη κρίση.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν και υπονόμευσαν υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, επενδύοντας σε τομείς που εξασφάλιζαν κέρδη για το κεφάλαιο.

Από τη μία, εξασφάλισαν στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, παραχώρηση γης, αέρα και θάλασσας, του φυσικού πλούτου. Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού από κοινωνικά αγαθά.  

Απ’ την άλλη, φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Τους έριξαν στην ανεργία. Τσάκισαν μισθούς και συντάξεις. Τους φόρτωσαν δυσβάσταχτους φόρους, χαράτσια, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο λαός μας, πλήρωσε ακριβά την 10ετή κρίση και το χρέος των επιχειρηματικών ομίλων. Τώρα καλούνται να πληρώσουν ξανά. Μόνο που τώρα, με τον αγώνα του και έχοντας ήδη την εμπειρία, πρέπει να πει πως δεν θα πληρώσει ξανά τα σπασμένα της δικής τους νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, συνειδητά κρύβουν τις αιτίες, σερβίροντας το νέο παραμύθι ότι για τα «κακά χάλια» της οικονομίας και την όξυνση των προβλημάτων του λαού, ευθύνεται ο Κορονοϊός. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πανδημία απλάεπίσπευσε τη νέακαπιταλιστική κρίση.

Κρύβουν επιμελώς, αυτό για το οποίο προειδοποιούσε το ΚΚΕ : ότι η όποια ανάπτυξη μετά την κρίση, θα είναι προσωρινή, ότι το παραμύθι «βγήκαμε από τα μνημόνια» έχει «κοντά ποδάρια», ότι ο Καπιταλισμός εισέρχεται σε νέα βαθύτερη συγχρονισμένη παγκόσμια κρίση, με το λαό να πληρώνει τα σπασμένα.

Όχι γιατί απευθυνθήκαμε στο μαντείο των Δελφών, αλλά γιατί, το σύστημα έχει στο DNA του τις οικονομικές κρίσεις και ο μόνος τρόπος για να τις ξεπεράσει είναι η συνεχής αφαίμαξη του λαού και η καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα !

Γι’ αυτό και εκβιάζουν τους εργαζόμενους για νέες θυσίες, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να σωθεί ό,τι σώζεται από τους τζίρους και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των touroperators, των αερομεταφορικών και ναυτιλιακών εταιρειών.

Ο εκβιασμός αφορά τις καμαριέρες, τους σερβιτόρους, τους ρεσεμψιονίστες, τους μάγειρες, που φτύνουν αίμα από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα εξαντλητικά ωράρια, που βιώνουν το φόβο και την τρομοκρατία από τον προϊστάμενο και τον εργοδότη. Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οικογενειακές, μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι που συνθλίβονται μπροστά στα μεγαθήρια της τουριστικής βιομηχανίας, των μεγαλεμπόρων και είναι μόνιμα στο στόχαστρο κυβερνήσεων.

Και αναρωτιέται κανείς, που είναι το τουριστικό θαύμα ; Τα εκατομμύρια των τουριστών με τα τσάρτερ και τα κρουαζιερόπλοια. Που είναι τα δις Ευρώ που τσέπωσαν οι μεγαλοξενοδόχοι μέσα στην κρίση που γι’ αυτούς ήταν «Χρυσή Εποχή» ;

Που είναι το «θαύμα» του ομίλου ΚΥΠΡΙΩΤΗ - ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού –που θησαύρισε με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος των εργαζομένων. Πως γιγαντώθηκε ο όμιλος ΚΥΠΡΙΩΤΗ ; Με τον κόπο του και τον ιδρώτα του ; ΌΧΙ! Στηρίχθηκε στο τσάμπα κρατικό χρήμα, στα κραυγαλέα προνόμια που του χορήγησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Οι καπιταλιστές λειτουργούν έχοντας ως κριτήριο στις επενδύσεις τους, το αν βγάζουν ΚΕΡΔΟΣ και μάλιστα το μέγιστο, ασφαλές και σε διάρκεια κέρδος. Αν κάτι στραβώσει δεν διστάζουν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια! Τηρούν με ευλάβεια τη ρήση «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια»!

Αυτό έκανε ο ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ. Άφησε ξεκρέμαστους τους περίπου 700 εργαζόμενους, επηρεάζοντας και μια σειρά από μικροεπαγγελματίες που εξαρτούσαν τη δραστηριότητά τους από τη λειτουργία του.

Τώρα, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των τραπεζικών δανείων και την εξαγορά τους μένοντας άνεργοι, χωρίς εισόδημα και ασφάλιση, χωρίς τη διασφάλιση του επιδόματος ανεργίας, κάνοντας το «βίο αβίωτο» για τις εκατοντάδες οικογένειες των εργαζομένων.

Μήπως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έκαναν αρκετές ...«θυσίες» για να πάνε καλά οι επιχειρήσεις του ΚΥΠΡΙΩΤΗ ; Κάθε άλλο.

Το «τουριστικό θαύμα» όμως δεν αναγνωρίζει τις θυσίες των εργαζομένων.Στηρίχτηκε κατά βάση στο φτηνό εργατικό δυναμικό, με 14 διαφορετικές μορφές εργασιακής ζούγκλας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε εξευτελιστικούς μισθούς, σε ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων.

Και τώρα, κλαίγονται και εκβιάζουν οι όμιλοι! Θέλουν κι άλλα!

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, από 21/7 έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον υπουργό εργασίας, ζητώντας να πάρει η κυβέρνηση μέτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον όμιλο ΚΥΠΡΙΩΤΗ. Να πάρει μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων, με έκτακτο βοήθημα, επίδομα ανεργίας, για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι, καθώς και πάγωμα δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, καμία διακοπή τηλεφώνου – νερού – ρεύματος σε κανένα σπίτι.

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση πέρασε στο «άψε σβήσε» ΠΝΠ, ανατρέποντας κάθε έννοια πλήρους εργασίας, σταθερό ημερήσιο χρόνο και όρους αμοιβής που προβλέπονταν.

Με χίλιους τρόπους ενισχύθηκαν ξανά οι επιχειρηματικοί όμιλοι! Είναι αχόρταγοι….!

Οι εργαζόμενοι τίποτα !

Κι όμως, το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχονται από μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες συμμετέχουν μόνο με το 5% των φορολογικών εσόδων, ροκανίζοντας όλα αυτά που αρπάζουν από την ληστεία του λαού.

Προικοδοτήθηκαν στα χρόνια της κρίσης με 120 δις ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, πριν ένα χρόνο, η κυβέρνηση έδωσε άλλα 12 δις ευρώ, ως κρατική εγγύηση στις τράπεζες, για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και να τα μεταφέρουν στα funds, ανοίγοντας το δρόμο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επιχειρήσεων.

Οι ξενοδόχοι αποκόμισαν πάνω από 120 δις ευρώ κέρδη τα τελευταία 6 χρόνια και 6 δις ευρώ μόλις το 2019, κάνοντάς τα επενδύσεις, επεκτάσεις και εξαγορές.

Στην αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση χάρισε μέσα σ’ ένα βράδυ στο Βασιλάκη της Aegean 500 εκ. ευρώ, όταν τα μέλη του ΔΣ που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, τσεπώνουν πάνω 1.500.000 ευρώ ετησίως.

Σπαταλούν ετησίως πάνω από 4 δις για τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αμυντικών αναγκών της χώρας.

Τι δίνουν στο λαό ; Τα ψίχουλα !

Ενώ, οι εργαζόμενοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές στην πρώην Εργατική Εστία και υποτίθεται ότι πρέπει ένα ελάχιστο μέρος να τους επιστραφεί ως επιδότηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να απολαύσουν λίγες μέρες διακοπών.

Αγνοούν προκλητικά, όλοι τους, τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στη βουλή, για δραστική μείωσητων χρεών τους, πραγματική ανακούφιση του λαού από την υπερχρέωση σε εφορίες, Ταμεία, δήμους και τράπεζες. Για τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και την ευνοϊκή για τις λαϊκές οικογένειες ρύθμιση χρεών, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία της που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.

Έβαλαν στο συρτάρι την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στις υγειονομικές δομές της χώρας.

Απορρίπτουν δηλαδή συστηματικά, τις διεκδικήσεις που παλεύουν εδώ και χρόνια εργαζόμενοι, που είναι σήμερα ακόμα πιο επίκαιρες σε συνθήκες πανδημίας.

Δεν απορρίπτουν όμως διατάξεις για την πλήρη απαλλαγή από φόρους στα διανεμόμενα κέρδη μετόχων των κεφαλαιουχικών εταιρειών, την πλήρη απαλλαγή των εφοπλιστών στον εξοπλισμό και εφοδιασμό των πλοίων τους, νέα πακέτα ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες, με το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Είναι οι ίδιοι που πήραν από την κυβέρνηση δωράκι 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ, επιδοτήθηκαν για τζάμπα εργασία, δεν πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές, είχαν επιστρεπτέα προκαταβολή, έβαλαν εργαζόμενους σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν ασταμάτητα να ρίχνουν ζεστό χρήμα σε επενδύσεις, με αγοραπωλησίες ξενοδοχείων, ανέγερση νέων μονάδων, επεκτάσεις, ανακαινίσεις!

Αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα», έτσι χτίστηκε η «ατμομηχανή της οικονομίας».

Σ/σες και σ/φοι

Ο φονικός αόρατος ιός και η πανδημία, έγινε η «χρυσή ευκαιρία» για τους ορατούς εχθρούς: Τους μεγιστάνες του πλούτου. Είναι οι φαρμακοβιομήχανοι που παίζουν παιχνίδια με τις πατέντες σε βάρος της υγείας των λαών. Είναι βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές και μεγαλέμποροιπου βρήκαν «πεδίο δόξης λαμπρών» για να τσακίσουν ότι είχε απομείνει από εργασιακά, συνδικαλιστικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα.

Τη βρώμικη δουλειά σήμερα την κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιρασμένοι ρόλοι. Ο «καλός» και ο «κακός», ανάλογα το ποιος είναι στην κυβερνητική καρέκλα. Σκυλοκαυγάς ανελέητος για να κρύψουν την ταύτιση τους. Το αισχρό δίλλημα που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ «πρόοδος και συντήρηση», το «φως και το σκότος» έχει ένα και μόνο στόχο. Να εγκλωβίσει ριζοσπαστικές – λαϊκές δυνάμεις, απλούς αγνούς αριστερούς που είναι ευάλωτοι και ευκολόπιστοι.

Είναι τόσο κυνικοί και αδίστακτοι που το μόνο που βρήκε ο Τσίπρας να πει για τον αρμαγεδώνα αντιλαϊκών μέτρων της ΝΔ, είναι «θα λογαριαστούμε μετά», όχι τώρα που ανατρέπονται τα πάντα, αλλά αφού θα έχει συντελεστεί το έγκλημα σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Δηλαδή ποτέ !

Το ομολογεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα αντιλαϊκά νομοσχέδια που πέρασαν από τη βουλή, στη διετία της ΝΔ, ψηφίζοντας είτε θετικά είτε απέχοντας σκόπιμα. Κι αυτό μέρος της βρώμικης δουλειάς, τώρα από τη θέση της χρήσιμης αντιπολίτευσης.

Αρκεί, να σας πω, για την κατάργηση του 8ωρου και τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειά στήριξε το 50% των άρθρων όταν η Ε.Τ. το απέρριπτε στο σύνολό της. Το ψαλίδισμα των συντάξεων του νόμου Βρούτση συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, σήμερα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τις επικουρικές και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου με τον οποίο καταργήθηκαν μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσειςγια το ύψος του κατώτατου μισθού, το νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τους περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα, η αποχή του από την ψηφοφορία για τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο - έκτρωμα. Και τόσα άλλα…..!!!

Φίλες και φίλοι

Σ/σες και σ/φοι

Σε αυτή τη συγκυρία, ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, είναι ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας μεταξύ των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειά, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, σε κάθε επιχείρηση και με κάθε ειδικότητα. Για να γίνει πράξη η πολυπόθητη, δική τους, αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική συμμαχία απέναντι στη συμμαχία των καπιταλιστών.

Σίγουρα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, είτε πορεύονται με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ είτε όχι, θα αναρωτιόνται : Μα ποιος ευθύνεται για τα βάσανα μας ; «Τι κακό είναι αυτό που έχει βρει» : Κορονοϊός, Πυρκαγιές, πλημμύρες, Σεισμοί και καταποντισμοί, εργασιακός μεσαίωνας, μισθοί και συντάξεις πείνας, απανωτά χρέη σε τράπεζες και εφορίες, περισσότερα χαράτσια, τέλη και φόρους, κ.ο.κ.; Είναι η συντέλεια του κόσμου, κάποια θεϊκή τιμωρία ; Φταίει το κακό το ριζικό μας ;

Το να ψάχνει κανείς την αιτία για όλα αυτά, είναι σα να ρωτάει γιατί η γη γυρίζει.

ΌΧΙ ! Αυτό είναι η κανονικότητα του καπιταλιστικού συστήματος, όχι κάποιες του ανωμαλίες που τάχατες μπορούν να γιατρευτούν.

Η ρήση του Μαρξ ότι μπροστά στη δίψα για περισσότερα κέρδη, για το κεφάλαιο δεν υπάρχει έγκλημα που δεν μπορεί να κάνει, αποτελεί καθημερινό βίωμα.

Σ/φοι και συναγωνιστές

Η περίοδος της πανδημίας δεν έχει ακόμη ημερομηνία λήξης. Έχει ακόμα δρόμο. Αποτελεσματικές θεραπείες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Η εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται εξαιτίας της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης, της ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, της υποβάθμισης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Τα δημόσια συστήματα Υγείας, ακόμα και των μητροπόλεων του καπιταλισμού, δοκιμάζονται, καταρρέουν και παίρνουν μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 201,1 εκατομμύρια παγκοσμίως και επίσημα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4.273.000 θάνατοι.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εναποθέτει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που κι αυτό σέρνεται, την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα δημόσια νοσοκομεία και οι άλλες δομές Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ό,τι στα προηγούμενα κύματα.

Ο αγώνας για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, η θωράκιση νοσοκομείων και Κ.Υ., για προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων, υλικών, επιστημονικών επιτευγμάτων, πρέπει να συνεχιστεί.

Ο αγώνας των εργαζομένων στο νοσοκομείο της ΚΩ και στα 2 Κ.Υ. (Κω και Αντιμάχειας) είναι απόλυτα δίκαιος. Το Νοσοκομείο είναι σε οριακή πλέον κατάσταση.Σ’ ένα ολόκληρο νοσοκομείο δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Ακόμα τον ψάχνουν. Οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες, ο τεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου δεν έχει εκσυγχρονιστεί και το νοσηλευτικό-διοικητικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του.

Το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου αρχικά ήταν σε αντίσκηνο στρατού και μετά από διαμαρτυρίες μεταφέρθηκε σε κοντέϊνερ. Τέτοια πρόοδο!

Το ΚΚΕ, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στον αγώνα τους για να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για να ανταπεξέλθει το νοσοκομείο και το προσωπικό του στις ανάγκες προστασίας της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ! Σε συνθήκες αναζωπύρωσης του ιού και συνεχών μεταλλάξεων το σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο. Συνεχίζουν τα νοσοκομεία της χώρας να είναι νοσοκομεία μιας νόσου. Θάλαμοι νοσοκομείων χωρίς κλιματισμό, απανωτά μπλακ άουτ και οι ασθενείς σε κίνδυνο.

Όσο λοιπόν αναγκαίος είναι ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού, άλλο τόσο αναγκαία είναι και τα υπόλοιπα μέτρα.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Μαζί με τους εμβολιασμούς, χρειάζονται και τα μέτρα αποσυμφόρησης στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αποτελεσματική και σε βάθος ιχνηλάτηση, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου του τουρισμού και προφανώς η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Και βέβαια, όσο επιτυχημένη κι αν είναι η εμβολιαστική εκστρατεία, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης όσων αναρρώνουν, κάτι που παραμένει στα αζήτητα. Δεν παίρνονται μέτρα αποκατάστασης, κανένας από τους ασθενείς δεν γνωρίζει αν η περιπέτεια που πέρασε τέλειωσε όταν έπαψε το τεστ να βγαίνει θετικό.

Για την κυβέρνηση και την εργοδοσία τα εμβόλια δεν αντιμετωπίζονται ως μέσο προστασίας, αλλά ως πρόσχημα για να ξεφορτωθούν και τα όποια πετσοκομμένα «υγειονομικά πρωτόκολλα». Το ζούμε αυτό ξανά με το άνοιγμα του Τουρισμού και την κατάσταση που επικρατεί στις τουριστικές περιοχές.

Στις ξενοδοχειακές μονάδες ζητούν από τους εργαζόμενους, κάθε εβδομάδα, να κάνουν Ράπιντ Τεστ κορονοϊού. Δηλαδή, 100 ευρώ περίπου το μήνα από την τσέπη τους, από τα ψίχουλα που παίρνουν (20 με 25 ευρώ το τεστ Χ 4 εβδομάδες το μήνα = 100 ευρώ). Αν δεν το κάνουν - όχι γιατί δεν θα ήθελα αλλά γιατί δεν έχουν να δώσουν τα 100 ευρώ – τους απειλούν με απόλυση. Σα δεν ντρέπονται!!

Οι συστάσεις περί «αυτοπροστασίας» - στο όνομα της ατομικής ευθύνης - είναι πλέον ανέκδοτο τη στιγμή που το περίφημο εμβολιαστικό πρόγραμμα περιορίζεται μόνο στην έκκληση «πάτε εμβολιαστείτε»!

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού.

Πληθαίνουν οι εξαγγελίες για ποινές και «δωράκια», προνόμια και τιμωρίες σε εμβολιασμένους και μη. Ο διχασμός καλλιεργείται ωμά.

Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στη νεολαία, εφάρμοσε την πιο γελοία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης». Αυτοί που ενοχοποίησαν τη νεολαία με τα λεγόμενα «κορονοπάρτυ» «χωρίς να σκέφτεται τους παππούδες», που κράτησαν κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια σχολεία και σχολές -ακόμα και τις ιατρικές, δίνουν 150 ευρώ για ταξίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες στους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο. Εκφυλισμός, εξαγορά, ενίσχυση του ανορθολογισμού ή όλα μαζί;

Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι ο εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης και συναλλαγής. Καλλιεργείται η λογική της αλήθειας του καθενός, καμία εμπιστοσύνη στην αντικειμενική αλήθεια και στα επιστημονικά δεδομένα, καμία προσπάθεια να αξιοποιούνται για να προστατευτεί η υγεία του λαού.

Πιστεύει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος πως αν κάποιος δεν δέχεται να κάνει εμβόλιο γιατί (λανθασμένα) νομίζει ότι ο ιός δεν υπάρχει ή ότι είναι ίδιος με τον ιό της γρίπης ή ότι θα εκδηλωθούν μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία του, αρκούν 150 ευρώ για να τα ξεπεράσει;

Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με «δωράκια» στη νεολαία.

Σ/φοι και Φίλοι

Η οργή και η αγανάκτηση που σιγοβράζει στους λαούς όλου του κόσμου, είναι μεγάλη.

Τον φόβο τους ομολογεί η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Ποιοι λιθοβολούν τον σοσιαλισμό αλήθεια;

Η ΕΕ και το εκμεταλλευτικό σύστημα, που τα πιο ισχυρά συστήματα Υγείας τους κατέρρευσαν, αφήνοντας απροστάτευτους τους λαούς, που φτιάχνανε ομαδικούς τάφους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η ΕΕ που διώκει Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, που αθωώνει τους ναζί εγκληματίες και επιχειρεί να γράψει την Ιστορία όπως την βολεύει με κατασκευάσματα και σενάρια επιπέδου θεωρίας των «δύο άκρων». Πληρώνουν αδρά, αλλά δεν θα τους βγει.

Ποιοι είναι αυτοί που λένε ότι ο σοσιαλισμός είναι ξεπερασμένος ; Κι αν είναι (όπως αυτοί λένε) γιατί τόση αγωνία για τη σοσιαλιστική προοπτική ;

Τα λένε αυτοί που έχουν μετατρέψει την υγεία, σε υπόθεση της τσέπης του καθενός. Φτάνοντας στο σημείο σε περίοδο πανδημίας να κάνουν τεστ μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν.

Τα λένε αυτοί που δεν κατάφεραν ούτε καν να στείλουν σωστές μάσκες στα σχολεία... Που 6 μήνες τώρα δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να διασφαλιστεί το μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας:

με όσους εκπαιδευτικούς απαιτείται,

με όσες αίθουσες απαιτείται,

με όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας,

με 15 μαθητές ανά τάξη,

με εξασφαλισμένα μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας για όλους.

Είναι οι ίδιοι που σε περίοδο πανδημίας και πολεμικών ανακοινωθέντων, αντί να προσλάβουν όλο το αναγκαίο προσωπικό, αντί να ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, επέλεξαν μεταξύ άλλων να αυξήσουν τις αποζημιώσεις των ταμείων προς τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες της Υγείας.

Είναι όλοι εκείνοι που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μεντεσέ των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην περιοχή. Εκείνοι που λένε ότι θα ματώσουν για τα συμφέροντα των συμμάχων στην περιοχή. Εκείνοι που αποκαλούν τον μακελάρη των λαών, τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο «διαβολικά καλός Τράμπ». Είναι οι Μητσοτάκης – Τσίπρας – Γεννηματά – Βαρουφάκης – Βελόπουλος που χειροκρότησαν την εκλογή του νέου Μακελάρη των ΗΠΑ, του Μπάϊντεν. Τόσο Δημοκρατικός που πρώτο του μέλημα ήταν η άτιμη αντικουβανική προπαγάνδα και σκλήρυνση των μέτρων αποκλεισμού της Κούβας.

Φίλοι και φίλες

Οι εξελίξεις με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις διευθετήσεις που μεθοδεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εμπλοκή των χωρών τους σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Από την «γεωπολιτική αναβάθμιση» της αστικής τάξης και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο λαός δεν θα βγει κερδισμένος.

Οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο από την ΕΕ, για δήθεν προστασία της χώρας μας στις αγκάλες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Ούτε διασφάλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων έχουμε ούτε αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η πολιτική επιλογή της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες διαχρονικά, οι συνεχείς ανανεώσεις της συμφωνίας για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της αμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης του θανάτου στη Σούδα, τη δημιουργία νέων σε όλη τη χώρα και η επικίνδυνη λύση της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου οδηγεί τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί τα συμφέροντα και την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης και ταυτόχρονα τροφοδοτεί την ένταση με την Τουρκία. Της δίνει την αφορμή για νέες απαράδεκτες διεκδικήσεις που αφορούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Εκφράζεται στο Κυπριακό, με τη διαιώνιση της πολύχρονης κατοχής και τελευταία με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Μέσα στη μέγγενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλειρηνική λύση ούτε στο Κυπριακό ούτε στα Ελληνοτουρκικά. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων περνάει μέσα από την πάλη που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη και την εξουσία της. Αλλιώς οι λαοί θα πληρώνουν βαρύ τίμημα, όπως ήδη συμβαίνει.

Σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ καλεί τον λαό μας να καταδικάσει μαζικά την πολιτική της εμπλοκής και να διεκδικήσει το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από την Ελλάδα, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε διχοτομική λύση στο Κυπριακό. Το ΚΚΕ παλεύει για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις, ξένα στρατεύματα και βάσεις, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Σ/φοι και φίλοι

Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας. Την απευθύνει πλατιά στον λαό και τον καλούμε να την υιοθετήσει.

Στο ΚΚΕ δεν θα βρει πρόταση διαχείρισης της βαρβαρότητας και της φτώχειας.

Το ΚΚΕ δεν έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει ούτε στην άρχουσα τάξη, ούτε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Παλεύουμε σήμερα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, μέσα και έξω από τη βουλή.

Καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και στην ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Ανοίγουμε ρωγμές που δείχνουν τον δρόμο για το αύριο, που μπορεί να είναι ελπιδοφόρο μόνο με τον λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, ενεργή λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας.

Σε αυτήν τη νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, το ΚΚΕ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι' αυτό υπάρχει το Κόμμα μας.

Το ΚΚΕ όχι απλά δεν υποτάσσεται στον σημερινό, εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό, αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση εξετάζει εξαντλητικά τον εαυτό του, τον εαυτό μας, με στόχο να αναμετρηθούμε με δυσκολίες και αδυναμίες και να προχωρήσουμε μπροστά, με έναν και μόνο στόχο :

Να απαλλαγεί η κοινωνία από τον βραχνά, τον παρασιτισμό, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και να κάνουμε την έφοδο στον ουρανό για την κατάκτηση της νέας απελευθερωτικής κοινωνίας, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Στόχος πραγματικά μεγάλος ! Θα τα καταφέρουμε !!

Ζήτω το ΚΚΕ !

Ζήτω η ΚΝΕ !

Ζήτω το 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΔΗΓΗΤΗ !


Φίλες και φίλοι,

Σφσες και σφοι,

Εκ μέρους της Οργάνωσης Βάσης Κω της ΚΝΕ σας καλωσορίζουμε στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, με κεντρικό σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό»

Εκδηλώσεις που όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στο νησί μας, όσο και σε κάθε άλλη γωνία της Ελλάδος έχουν δώσει το στίγμα τους ως τα κορυφαία πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα, ως χώροι συνάντησης της νεολαίας με τις ιδέες και τα ιδανικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, είναι το μήνυμα που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θέλουμε να φτάσει σε κάθε νέο και νέα που έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια, την εργασιακή ζούγκλα, την ανεργία, την αδικία, κάθε είδους ρατσισμό. 

Η κάθε «πάρεση» του συνθήματός μας δίνει το «στίγμα» της στάσης που πρέπει να κρατά κάθε νεολαίος σήμερα.

Να ζεις και να μην συμβιβάζεσαι με νοσοκομείο χρόνια υποστελεχωμένο στην Ιπποκρατική Κω γιατί η υγεία είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα.

Να μην φοβάσαι μην καείς το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, μην πνιγείς τον χειμώνα από βροχές και πλημμύρες, διότι για το κράτος ανάγκη είναι η στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου και όχι μέτρα ουσιαστικής αντιπυρικής-αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας.

Να τολμάς, ώστεη οργή και η αγανάκτηση μαςνα γίνεται«ζιζάνιο» για να αμφιβάλλουμε, να αναζητάμε, να κατανοούμε την πραγματικότητα. Τολμηρός είναι ο νέος και η νέα που ψάχνει την αλήθεια, κοιτά κατάματα τα αδιέξοδα της κοινωνίας, ψάχνει λύσεις να τα ξεπεράσει και τρόπους να τις κάνει πράξη.

Να προχωράς αποφασιστικά για μια άλλη κοινωνία που εκμεταλλεύεται τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης, της πράσινης και ψηφιακής τεχνολογίας.

Η ΚΝΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας. 

Στους μαθητικούς αγώνες στα λύκεια και στο ΕΠΑΛ του νησιού για να μην στοιβάζονται οι μαθητές στις λιγοστές σχολικές αίθουσες που υπάρχουνκαι σε σχολεία «στα χαρτιά» όπως το 3ο Γυμνάσιο που πάει για συστέγαση με το 1ο Γυμνάσιο.

Αγώνες κόντρα στα σχολεία επιχειρήσεις, που στόχο πλέον θα έχουν την καλύτερη σύνδεση με την υγιή επιχειρηματικότητα. 

Αγώνεςκόντρα στην τηλεκπαίδευση και τα τεράστια μορφωτικά κενά και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες ".

Αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους καιτα εργατικά συνδικάτα για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας, για σύγχρονες συνθήκες εργασίας με βάση το σύνθημα «7ωρο, 5μερο, 35ωρο» και με βάση την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δημιουργεί η ψηφιακή ανάπτυξη.

Η νεολαία του νησιού αγανακτεί από τις τραγικές ελλείψεις αθλητικών και πολιτιστικών χώρων. Δεν γίνεται το 2021 να μην υπάρχουν σύγχρονοι αθλητικοί χώροι που μπορεί η νεολαία να αθλείται δωρεάν. Δεν γίνεται το 2021 ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία να είναι άλλο ένα τουριστικό προϊόν για κατανάλωση.

Μόνη πραγματική διέξοδος για να μπορέσει να κάνει η νεολαία πραγματικότητα τα όνειρα της είναι η πάλη για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού. Σε αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείπει κάνεις. 

Τώρα είναι η ώρα όλοι οι νέοι και οι νέες που είδαν τη δράση των κομμουνιστών να είναι η μόνη που σπάει τη μαυρίλα, να κάνουν το βήμα. Να αναλογιστούν ότι τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς οργάνωση. Ότι δεν είναι καιροί για να παρακολουθεί, να κάνει follow και like σε Facebook και Instagram, νομίζοντας ότι με μια τέτοια ανούσια κίνηση ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. 

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως μέσω ΜΚΔ και του #savecuba (δηλαδή σώστε την Κούβα) οι γιάνκηδες των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ οργάνωσαν σχέδιο ανατροπής της κουβανικής κυβέρνησης με στημένες διαδηλώσεις με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστικά συνθήματα. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Κούβας που το 60χρονο εμπάργκο των ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία μπόρεσε, και 5 διαφορετικά εμβόλια να αναπτύξει κατάφερε αλλά και να στείλει διεθνιστική αλληλεγγύη σε πολλές χώρες που πλήττονται από την πανδημία.

Φίλες και φίλοι,

Σφσες και σφοι,

Προχωράμε μπροστά γιατί ο τροχός της Ιστορίας δεν μπορεί να σταματήσει. Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, η ανωτερότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίαςείναι μήνυμα ελπίδας. Και στον δρόμο του αγώνα προς αυτήν την προοπτική καμία νέα, κανένας νέος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος!

Έτσι και από αυτό το βήμα, καλούμε κάθε νέα και νέο που προβληματίζεται, που βλέπει τον κόσμο γύρω του να μην χωρά τα όνειρα του, να οργανωθεί στην ΚΝΕ και να παλέψει μαζί μας, ώστενα φτιαχτούν πολλοί περισσότεροι πυρήνες καινοτόμων νέων επαναστατών σε κάθε σχολείο, χώρο δουλειάς και γειτονιά. Με την απελευθερωτική δύναμη των επαναστατικών μας ιδεών, θα φτιάξουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Πριν δώσουμε τον λόγο στον βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για την κεντρική ομιλία, εκ μέρους της Οργάνωσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ηχολήπτες, Μανώλη και Αλέξανδρο, τους μουσικούς μας καλεσμένους, Μαρία & Λευτέρη, Βασίλη & Νίκο, Βασίλη & Ευριπίδη, τον Ιπποκράτη & το συγκρότημά του, τον Αντώνη για την παραχώρηση της γεννήτριάς του ώστε να έχουμε απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του χώρου, αλλά και τους δεκάδες φίλους και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που για άλλη μία φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για να στήσουμε αυτό το όμορφο «κόκκινο πάρκο», τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των συντελεστών, των καλεσμένων και των παρευρισκομένων.