Η. Καματερός: ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου. ΤΟΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΛΕΝΕ

Η. Καματερός: ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου. ΤΟΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΛΕΝΕ

Προς: Ένωση Ξενοδόχων Κω

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου. ΤΟΣΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟ ΛΕΝΕ

Είναι εντυπωσιακή η συσπείρωση του Κωακού λαού για τη διάσωση της παραλίας των 70 στρεμμάτων στη θέση του Ναυτικού Ομίλου και η απόδοση της στον Δήμο για ήπια αξιοποίηση και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Αυτό έδειξε και η τελευταία συγκέντρωση που ήταν η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια. Έδειξε την ομοφωνία των πολιτών ανεξάρτητα των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Ξαφνιάστηκα όμως δυσάρεστα από την αρνητική θέση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω που προτείνουν την κατασκευή κολυμβητηρίου στην παραλία αυτή.

Θέλω να πιστεύω ότι η θέση τους αυτή οφείλεται σε έλλειψη πληροφόρησης, παρόλο που παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης που τα είπε όλα. Και το ιστορικό, γιατί απορρίφθηκε πριν από 10 χρόνια το κολυμβητήριο αλλά και την μεγάλη περιβαλλοντική, χωροταξική και εν τέλει αναπτυξιακή ανάγκη ο χώρος αυτός να μείνει ελεύθερος.

Και δεν είναι μόνο η πρόσφατη μελέτη που αναδεικνύει αυτή την ανάγκη.

Τον Απρίλιο του 2010 η επιτροπή αγώνα τότε παρουσίασε μελέτη (και είχα την τιμή να συμμετέχω στη σύνταξή της) που τεκμηριωμένα έθετε το θέμα "διάσωσης" της παραλίας και πρότεινε εναλλακτικές λύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές για την κατασκευή κολυμβητηρίου. (Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ).

Γιατί πραγματικά έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα η νεολαία μας ενός κολυμβητηρίου.

Όμως πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μου της Ένωσης ότι και κολυμβητήριο και ελεύθερη παραλία στον Ναυτικό Όμιλο δεν γίνεται.

Ας ανατρέξουν στη μελέτη του 2010 να δουν ότι τελικά καταστρέφεται η παραλία αν γίνει εκεί κολυμβητήριο.

Με τον όγκο του και το ύψος του θα "κλείσει" την παραλία. Άσε που δεν μπορεί να γίνει κλειστό. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε.

Ένα κλειστό κολυμβητήριο που θα λειτουργεί όλο το χρόνο και φυσικά δεν μπορεί να γίνει στην παραλία αλλά σε άλλο μη παραθαλάσσιο χώρο, όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές.

Πολύ περισσότερο όχι στη Λάμπη που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται αλλά και τελικά τι τον θέλουμε τον χώρο; Να τον καταστρέψουμε εμείς και όχι οι ξενοδόχοι;

Αλλά ας αναρωτηθούν επίσης:

Πώς κατέληξαν όλοι οι μηχανικοί και άλλοι ειδικοί ομόφωνα στην ήπια αξιοποίηση της παραλίας με μία μελέτη και επιστημονικά και αναπτυξιακά τεκμηριωμένη που μας παρουσίασαν;

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας

πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου