Διονυσία Κασσιώτη: Γίνεται το πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δήμου για τη δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος στην Κω

Διονυσία Κασσιώτη: Γίνεται το πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δήμου για τη δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος στην Κω

Γράφει η Κασσιώτη Διονυσία
Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.

Η Κως η πατρίδα του Ιπποκράτη, το τρίτο νησί σε τουριστική ανάπτυξη, είναι άδικο να μη φιλοξενεί καμιά δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σίγουρα πρέπει να μπει στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με την ίδρυση προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τμήματος.

Tο μαθητικό δυναμικό στο νησί μας ανέρχεται στους 6.660 μαθητές Α-Βάθμιας και Β-βαθμιας εκπαίδευσης.

Ως νησί του πατέρα της ιατρικής το πιο λογικό θα ήταν η ίδρυση ιατρικής σχολής.Επειδή όμως όταν σχεδιάζεις θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τα δεδομένα, δε γίνεται να λειτουργήσει ιατρική σχολή, καθώς απαιτείται λειτουργία πανεπιστημιακού νοσοκομείου. θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όμως τμήματα σχετικά με την ιατρική π.χ. βιοηθική.

Επειδή η Κως αποτελεί ένα δυναμικό τουριστικό προορισμό,το ιδανικότερο θα ήταν να λειτουργήσει προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό τμήμα σχετικά με τον τουρισμό ( πχ Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, Τμήμα Τουρισμού ).

Ηεξέλιξη αυτή θα δώσει, στελέχη στον πιο βασικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού (τον τουρισμό), θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά κυρίως θα συμβάλει στην παραμονή και στην επιστροφή των νέων της Κω, για επαγγελματική δραστηριοποίηση στον τουρισμό στον τόπο τους.

Τα οφέλη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας θα είναι μεγάλα καθώς θα αποτελέσει μοχλό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο,όπου οι 80 φοιτητές έδωσαν σημαντική οικονομική τόνωση  στο νησί αφού αύξησαντην ενεργό ζήτηση στην περιοχή, στον τομέα των κατοικιών, της εστίασης, των μετακινήσεων κ.α. Η δυνατότητα επίσης σε παιδιά από την Κάλυμνο να σπουδάζουν στον τόπο τους, συμβάλει τόσο οικονομικά, αφού είναι ανακούφιση για τις οικογένειες, όσο και κοινωνικά. Ήδη γίνεται το πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δήμου Κω, να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για συνδιοργάνωση στην Κω Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα “ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ”. Στόχος μας όμως θα παραμείνει η προσπάθεια για ίδρυση προπτυχιακού τμήματος στο νησί.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙμπροστά, Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήρια και κοινωνικοί φορείς, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας,να αξιοποιήσουμε ο καθένας τις θετικές μας εμπειρίες και να τις συνθέσουμε για τη διερεύνηση των δυνατοτήτωνδιεκδίκησης πανεπιστημιακών τμημάτωνστην Κω,μέσω κρατικής χρηματοδότησης,  για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Παιδείας στον τόπο μας.

Με εκτίμηση

Κασσιώτη Διονυσία

Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.

ADVERTORIALS