Νίκος Μυλωνάς: Πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2021 Δήμου Κω - Προς τα που και πως κινούμαστε εν μέσω τρικυμίας (Κως 16.2.2020)

Νίκος Μυλωνάς: Πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2021 Δήμου Κω - Προς τα που και πως κινούμαστε εν μέσω τρικυμίας (Κως 16.2.2020)

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

Πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2021 Δήμου Κω: προς τα που και πως κινούμαστε εν μέσω τρικυμίας (Κως 16.2.2020)

Α. Θα δούμε την συζήτηση του δημοτικού μας συμβουλίου για το πρόγραμμα έργων (ΠΕΕ) και του προϋπολογισμού 2021. Είναι η πιο δύσκολη διαχειριστική περίοδος από την μεταπολίτευση του 1974. Τις προηγούμενες μέρες, μελετώντας την τρίτη 3-μηνιαία κατάσταση εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2020, περιγράψαμε την αναποτελεσματικότητα και ουσιαστικά την νέκρωση της παραγωγής Δημοτικού έργου. Ο προϋπολογισμός και τα έργα που έχουν σχέση με τους ιδίους πόρους του Δημου κυμαίνονται σε επίπεδο υλοποίησης 10%! Πολύ κάτω από το 50% των προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό περιγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2021 όπου το χρηματικό του υπόλοιπο, το πλεόνασμα, τα αναξιοποίητα δημοτικά κεφάλαια θα αυξηθούν από 20 εκ σε 22 εκ.! Μέσα στις σημερινές καταστάσεις οικονομικής κρίσης και όταν και οι ιέρειες του παγκόσμιου καπιταλισμού εφαρμόζουν πολιτικές τόνωσης της κυκλοφορίας του χρήματος ο Δήμος Κω αποταμιεύει ... περιμένοντας την έξωθεν και άνωθεν βοήθεια! Το πρόγραμμα ΠΕΕ 2021 έχει πρόβλημα την ενδογενή αδυναμία εκτέλεσης του! ΔΕΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΗΘΕΙ! Το να αναζητήσουμε τους κύριους στόχους του, να δούμε τις προτεραιότητες του και να τονίσουμε την αναντιστοιχία των όποιων επιδιώξεων του για το 2021 με την οικονομική του υποχρηματοδότηση, είναι εκτός γηπέδου. Τόσο το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων όσο και ο προϋπολογισμός που μας δόθηκαν δεν αντέχουν σε κριτική. Στο πρόγραμμα υπάρχουν έργα που έχουν την αξία της κωδικής αναφοράς τους! Μήπως και μας χρειαστούν! Έργα που σέρνονται από ΠΕΕ σε ΠΕΕ και από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό. Για παράδειγμα οι ανεκτέλεστες γεωλογικές μελέτες των 3 οικισμών της πόλεως Κω. Αντιγραφή του ΠΕΕ 2015! Το ίδιο με γήπεδο του παλιού ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ, που γίνεται τώρα! Δεν ωφελεί η βήμα προς βήμα προσέγγιση των ντοκουμέντων που θα συζητηθούν απόψε και η αποκάλυψη του αντιαναπτυξιακού του χαρακτήρα. Το κακό συνεχίζεται. Να η κριτική προσέγγιση του ΠΕΕ 2018 : ‘’ Η γενικού τύπου ωραιοποίηση της κατάστασης σε στυλ προεκλογικής ομιλίας του Δημάρχου, η ολική απορριπτική κατάθεση της μειοψηφίας είναι χωρίς σημασία. Θετική εικόνα δημιούργησε η ομιλία παράταξης που χαρακτήρισε το ΠΕΕ ‘’υπηρεσιακό ντοκουμέντο’’ που ασχολείται με αναγκαία μικρο-έργα, άλλα του λείπει η πολιτική στόχευση, αφήνοντας απ έξω για μια ακόμη χρονιά σημαντικά τοπικά ζητήματα!’’ Σε αυτά προσθέστε την αναντιστοιχία έργων και λόγων θα οδηγηθείτε σε απογοήτευση..

Β.  Μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαιναν μόνα τους στο νησί μας! Τι χρειάζονταν; Μια καλή επαφή με την κυβερνών κόμμα και πολλά λόγια! Η εξέλιξη της ζωής, η ανάπτυξη του νησιού, η ενσωμάτωση του στην Ελληνικό και Ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο (στον σύγχρονο καταμερισμό εργασίας) με την επεκτατική και εντατική μονοκαλλιέργεια του τουριστικού τομέα, η διάλυση της πλατιάς παραγωγικής βάσης του νησιού, η συρρίκνωση και περιθωριοποίηση της μικρομεσαίας τάξης, η γήρανση της πόλης και των υποδομών μας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η ανεξέλικτη σπατάλη των φυσικών μας πόρων, αφέθηκαν στην δυναμική της ελευθερία της αγοράς. Η παρεμβατικότητα του Δήμου περιορίστηκε σε μερικές κοινωνικά ουδέτερες τεχνοκρατικές ρυθμίσεις με σημαντικότερες όλων τα 3 σχέδια πόλεως, τον βιολογικό και τον ΧΥΤΑ του νησιού. Ο χαρακτήρας της διαχείρισης 1974-2020 ήταν διεκπεραιωτικός, τυπικός, συμβατικός, υπηρεσιακός, αποφεύγοντας να παρέμβει, να ρυθμίσει και πολύ περισσότερο να ανανεώσει, να αντικαταστήσει, να καινοτομήσει, αλλάζοντας, ριζοσπαστικοποιώντας την τοπική οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμπεδωθεί λογική της ευκολίας, της απλοϊκής διαχειριστικής πρακτικής στην τοπική μας αυτοδιοίκηση! Κατά συνεπεία το να υπαρχει αδυναμία διαχείρισης κρίσιμων φαινόμενων και πρωτοφανών γεγονότων ήταν αναμενόμενο! Εχουμε μια γενιά πολιτικών μας εκπροσώπων στον Δήμο μας που αδυνατούν να διαχειριστούν ‘’σκληρά’’ θέματα όπως αυτά της απώλειας δημοτικών τελών, τα χρέη παρελθόντων ετών, της γήρανσης των υποδομών και της απώλειας δημόσιας περιουσίας κλπ. Των επιπτώσεων των γεωπολιτικών και υγειονομικών κρίσεων; Ο Δήμος μας έφτασε στο σημείο να βλέπει για παράδειγμα από μακριά την απώλεια της ΑΒΙΚΩ, αεροδρομίου. Ποιος και πώς να διαχειριστεί ζητήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τουρισμού και ολιγοπωλιακής εκμετάλλευσης της λιανικής αγοράς από τα μεγαλοκαταστήματα και της κακο- διαχείρισης της τοπικής ιστορίας και παραγωγικού πλούτου; Αυτό πρέπει να μας γίνει συνείδηση και να αποφεύγουμε τα λόγια τα ‘’μεγάλα και ωραία’’.

Γ. Ευχόμαστε μια ήρεμη και νηφάλια συζήτηση στο δημοτικό μας συμβούλιο κόντρα στην κακή …ιστορική εμπειρία. Οι καιροί ου μενετοί! Ερώτημα: τι καινούργιο θα μας φέρει το ΠΕΕ 2021 και ο προϋπολογισμός εν όψει της εν μέσω υγειονομικής κρίσης νέας τουριστικής περιόδου 2021; Παρακολουθώντας τη πολιτική ζωή το γειτονικό ΠΕΤΡΟΥΜΙ είδαμε η συζήτηση επί του 15-ετούς αναπτυξιακού προγράμματος του Δημου να προηγείται της συζήτησης του προγράμματος έργων. Εμείς αλήθεια, προς τα που και πως κινούμαστε;

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS