Το υπόμνημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κω

Το υπόμνημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κω

Το υπόμνημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, το οποίο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 5 Οκτωβρίου.


Ο Δήμος Κω να απαιτήσει την άμεση στελέχωση και εξοπλισμό με τα απαραίτητα για την εποχή υλικά των Νοσοκομείου του ΚΥ Κω & Αντιμάχειας και όλων των δομών υγείας του νησιού. Να επιταχθούν όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας, όποτε αυτές χρειαστούν.

 Τη δημιουργία νοσηλευτικής μονάδας εντός του ΚΥΤ πλήρως στελεχωμένη, 24ωρης λειτουργίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο. Τέλος τον άμεσο οργανωμένο απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών με επίταξη καραβιών αρχίζοντας από τις ευπαθείς ομάδες.

 Να απαιτηθεί η γενναία χρηματοδότηση του Δήμου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ή φόρους για τους εργαζόμενους - ανέργους του τουρισμού (πχ. καθαριότητας & φωτισμού).

 Την απαλλαγή καταβολής τροφείων στους ΒΦΝΣ του νησιού.

 Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 Να μην διακοπεί η παροχή νερού σε κανένα σπίτι. Επειδή η απαράδεκτη κατάσταση με την παροχή νερού στο τρίγωνο Ηρακλειδών απασχολεί ξανά τους κατοίκους της περιοχής, να αποφασιστεί δραστική μείωση της τιμής του νερού και η εξασφάλιση με ευθύνη του δήμου πόσιμου νερού στην περιοχή που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων.

 Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

 Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των παιδιών τους, με την αστική συγκοινωνία από και προς την εργασία τους, προς όλες τις κατευθύνσεις. 

 Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα των μνημονίων των EE - ΔΝΤ - ΕΚΤ και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.

 Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

 Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.

 Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.

 Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των εργαζόμενων στον τουρισμό.

 Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

 Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.

 Να απαγορευτούν οι απολύσεις.  Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.

 Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση - Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

 Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».

 Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού».

 Κατάργηση όλων των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηρίξει τα αιτήματα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, αλλά χωρίς να ψηφίσει μέτρα και δράσεις που αντίκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία, διότι δεν θα εγκριθούν από τις εποπτικές αρχές, όπως σημειώθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έχουν ληφθεί με την υπ’αριθ. 84/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και μέσω του Γραφείου Πρόνοιας του Δήμου και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ τέλος θα πράξει ότι είναι δυνατόν ώστε η Κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάπτυξης.
 
 
Για να δείτε την απάντηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω πατήστε εδώ.