Η. Καματερός: Ούτε ένα ευρώ δεν έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό

Η. Καματερός: Ούτε ένα ευρώ δεν έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ούτε ένα ευρώ δεν έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό

 

Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην πόλη μας, υποτίθεται για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία μας από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, θα μείνει στην ιστορία σαν μνημείο πολιτικού θράσους και πολιτικής απάτης.

Γιατί αποδείχθηκε ότι ούτε με ξένα κόλλυβα δεν μπορούν να κάνουν έργο.

Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στη Κω.

Τα βρήκε όλα υπερ-χρηματοδοτημένα, άλλα τελειωμένα, άλλα δρομολογημένα.

Αντίθετα αφαιρεί και εγκεκριμένους πόρους, όπως π.χ. από το λιμάνι και μάλλον και από τα μνημεία.

14 μήνες τώρα δεν έχει κάνει τίποτα και βρίσκει δικαιολογία ότι δεν βρήκε μελέτες.

Μόνο με ψέματα μπορεί να καλύψει την ανικανότητα της.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά τον σεισμό το Υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε τις απαιτούμενες δαπάνες για σωστικά μέτρα, στηρίξεις-αντιστηρίξεις με ειδικά συνεργεία από τη Ρόδο και σε λίγες μέρες αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πόλης.

Το ίδιο έγινε με το Μουσείο και την Casa Romana. Σύντομα φέραμε επιτόπου την Υπουργό κυρία Κονιόρδου και διαθέσαμε 1.200.000 ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για τα μνημεία.

Με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων άρχισαν οι μελέτες τμηματικά ανά μνημεία και έγιναν προσλήψεις μηχανικών και προσωπικού.

Πρόσθετα διετέθη για τα μνημεία το μεγαλύτερο ποσό από τα 2 εκατομμύρια που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση των ζημιών.

Προς τούτο η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνέταξε τεχνικά δελτία για έγκριση μελετών και αποκατάσταση για την Αρχαία Αγορά, για την περιοχή Βωμού του Διονύσου, για τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο, τις μεσαιωνικές οχυρώσεις και την Πύλη του Φόρου, και δόθηκε από το υπουργείο προτεραιότητα για την αποκατάσταση τμήματος του Κάστρου, ώστε να είναι επισκέψιμο.

Και όλα αυτά  δεν έγιναν από μόνα τους αλλά με καθημερινή απασχόληση, πίεση και συντονισμό των υπουργείων και υπηρεσιών και όχι με περαστικούς βουλευτές που έρχονται μόνο για φωτογραφίσεις.

Για αυτά τίποτα δεν είπε η υπουργός ούτε ο κύριος Περιφερειάρχης που το 2017 έδινε τα εύσημα στον κύριο Σπίρτζη για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου και τη λειτουργία του λιμανιού.

Τώρα θυμήθηκε ότι ευθύνεται ο ………….Σπίρτζης που δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις εκκλησίες, που έχει αναλάβει αυτός και έχει την αποκλειστική ευθύνη;

Γιατί και με προσωπική πίεση υπογράφηκαν οι άδειες από το υπουργείο από το 2018 και δόθηκαν από το υπουργείο και οι πρώτες πιστώσεις (δεκάδες χιλιάδες ευρώ) για τα πρώτα έξοδα.

Υπάρχουν οι πιστώσεις.

Αυτό μόνο έλεγε και ξαναέλεγε η κυρία υπουργός που όμως δεν έλεγε από πού και από ποιον υπάρχουν.

Ποιος άλλος λοιπόν μπορεί να είναι ο χαρακτηρισμός του θράσους και της πολιτικής απάτης;

Όταν είναι ανίκανοι να διαχειριστούν ότι βρήκαν έτοιμο και δρομολογημένο με εξασφαλισμένες πιστώσεις και αντί να τα αξιοποιήσουν τα ξηλώνουν και ταυτόχρονα ρίχνουν τις ευθύνες σε αυτούς που εξασφάλισαν όλα αυτά.

Όμως δεν είναι μόνο θέμα ανικανότητας.

Αυτή είναι η κοσμοθεωρία τους.

Το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό είναι ίδιο με την απαξία τους στους γιατρούς και νοσηλευτές.

Είναι το ίδιο με την αδιαφορία τους για την παιδεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με την αδιαφορία τους για τα προβλήματα επιβίωσης των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων.

Τους ενδιαφέρει μόνο η εξυπηρέτηση των «ημετέρων», της ασυδοσίας των εργοδοτών και το «μπούκωμα» με δεκάδες εκατομμύρια του μιντιακού συστήματος για να τους υμνούν.

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας

     τέως βουλευτής Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS