Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΡ. ΣΥΓΚΡ/ΤΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, εύχεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας και όλης της χώρας, καλή σχολική χρονιά, με υγεία και αγωνιστική αισιοδοξία. Μια χρονιά που προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στα χρόνια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης έρχονται να προστεθούν αυτά που δημιουργεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Αφουγκραζόμαστε και κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας, κατά πόσο το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με όλους τους όρους ασφάλειας. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων.

Τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες ως τα πιο αποτελεσματικά, δηλαδή της αποφυγής του συνωστισμού και της καθαριότητας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δήμων δεν υλοποιούνται, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι σχολικές τάξεις έχουν μέχρι και 27 μαθητές, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας δεν υπάρχει, ενώ με βάση τις προ κορονοϊού ανάγκες περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί λείπουν ακόμη από τα σχολεία της χώρας.

Σήμερα όμως είναι αναγκαίο ο μέγιστος αριθμός ανά τάξη να μην υπερβαίνει τους 15 μαθητές, η ενδελεχής καθαριότητα των σχολείων απαιτεί αυξημένο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, ενώ απαιτούνται επίσης επιπλέον σχολικές αίθουσες και σχολικά συγκροτήματα. Η άθλια κατάσταση με αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ που γεμίζουν τις αυλές των σχολείων πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ!

Να σταματήσει η κυβέρνηση να αποποιείται την δική της ευθύνη και να την μετακυλύει στα μικρά παιδιά και στο λαό. Δεν πείθει κανένα η τάχα ευαισθησία της για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όταν τα απανωτά κρούσματα και η τραγική κατάληξή τους σε πολλές περιπτώσεις, σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, βοούν την παντελή έλλειψη κρατικής μέριμνας για αυτές τις ηλικίες.

Προκαλεί τον λαό, όταν παρουσιάζει την μάσκα σαν την πιο αποτελεσματική ασπίδα κατά της πανδημίας, όταν είναι αυτονόητο ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι αυτή που θα αντιμετώπιζε όλα τα προβλήματα. Θα εξασφάλιζε σχολιατρικές υπηρεσίες που θα παρακολουθούσαν την υγεία των μαθητών με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, θα παρενέβαιναν έγκαιρα και αποτελεσματικά σε περίπτωση κρουσμάτων. Για αυτή τη θωράκιση, όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αντίθετα η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες να κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος της υγείας του λαού.

Εξοργίζει τους εκπαιδευτικούς η δήλωση της υπουργού παιδείας ότι οι προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων θα απαιτούσαν 10 εκατομμύρια ευρώ την μέρα! Πέρα από την ανακρίβεια αυτού του ποσού, η τσιγγουνιά της κυβέρνησης αυτόματα ξεχνιέται στην περίπτωση που τεράστια ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων θα διατεθούν αυτό το διάστημα για επιπλέον ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ενταγμένες στα επικίνδυνα παζάρια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή μας, στα οποία εμπλέκουν τον λαό μας η κυβέρνηση και οι περιβόητοι «σύμμαχοί μας», ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

“Τσιγκούνηδες” όταν πρέπει να διατεθούν σχολικά γεύματα στους μαθητές για να μη λιποθυμούν από την πείνα, χουβαρντάδες όταν δωρίζουν δεκάδες δις από το περίφημο ταμείο ανάκαμψης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών του! Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν αυτές τις κινητοποιήσεις, να αναπτυχθεί ένα δυναμικό μέτωπο που θα διεκδικήσει με αγωνιστικό τρόπο το δικαίωμα στην υγεία, την μόρφωση, την δουλειά.

Σεπτέμβρης 2020

ADVERTORIALS