Δύναμη Αλλαγής: Κάθε φορά που προτείνει κάτι η μειοψηφία ο κ. Νικηταράς νιώθει αλλεργία, όμως δε μπορεί να παίζει με τις περιουσίες των δημοτών

Δύναμη Αλλαγής: Κάθε φορά που προτείνει κάτι η μειοψηφία ο κ. Νικηταράς νιώθει αλλεργία, όμως δε μπορεί να παίζει με τις περιουσίες των δημοτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξέρουμε ότι κάθε φορά που προτείνει κάτι η μειοψηφία νιώθει αλλεργία, όμως δε μπορεί να παίζει με τις περιουσίες των δημοτών.’’

Νομοσχέδιο «σκούπα» κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στα χωροταξικά.

Είναι προφανές ότι είναι μια ευκαιρία για την Κω να παλέψει ώστε να διορθωθούν κάποιες από τις στρεβλώσεις της νομοθεσίας τόσο στην εντός σχεδίου όσο και στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Παράδειγμα με τον Νόμο 4067/2012 (Νέος οικοδομικός κανονισμός) που αντικατέστησε τον ΓΟΚ του 1985 επανήλθαν σε ισχύ όλοι οι όροι δόμησης όπως είχαν αρχικά καθορισθεί με αποφάσεις Νομάρχη για το Ζηπάρι και την Καρδάμαινα με συνέπεια να επανέλθουμε σε διώροφα αφού αποσυνδέθηκε το μέγιστο ύψος από τον συντελεστή δόμησης.

Αυτό δημιουργεί μια σειρά από ζητήματα όπως:

  1. Οι πολίτες χάνουν μέτρα δόμησης, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ημιυπαίθριοι χώροι και δεν υπάρχει ωφέλεια από την επιφάνεια του κλιμακοστασίου που δεν μετράει στην δόμηση,
  2. Υπάρχουν οριζόντιες με υλοποιημένους 1 ή 2 ορόφους και πρόβλεψη τριώροφου που δεν μπορούν να υλοποιηθούν,
  3. Σε υλοποιημένα ισόγεια με την λογική της μελλοντικής προσθήκης τυπικών ή μη ορόφων μπορεί να μείνει ανεξάντλητη δόμηση γιατί δεν μπορεί να προστεθεί στο υπάρχον ισόγειο η περίσσεια.

Το 2014 με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου κάναμε όλες τις προσπάθειες να ξεκαθαριστεί το θέμα, όμως η έγγραφη θέση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου ήταν αυτή υπέρ του Ν.4067/2012.

Σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε για διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «σκούπα» για πολλά και διάφορα χωροταξικά και πολεοδομικά.

Περίοδος διαβούλευσης 4-28 Αυγούστου.

 

Θεωρήσαμε κατάλληλη στιγμή, θεσμικά με το ΤΕΕ, να αναδείξουμε το πρόβλημα και να καταθέσουμε προτάσεις όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και όπου αλλού χρειάζεται στην εντός και εκτός σχεδίου δόμηση σε ολόκληρο το νησί.

Το ΤΕΕ δια του προέδρου κ. Χρυσουλάκη αμέσως είπε να ασχοληθούμε ξεκινώντας από την Πολεοδομία και να συνεχίσουμε με την σχετική επιτροπή που υπάρχει στο ΤΕΕ της Ρόδου.

Προσδιορίστηκε κατ’ αρχήν συνάντηση για Τετάρτη 5 Αυγούστου ή Πέμπτη 6 Αυγούστου που όμως δεν έγινε γιατί όπως μας ενημέρωσαν, ο κ Νικηταράς θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να γίνει αυτή, αφού όπως είπε γνωρίζει το θέμα και θα ασχοληθεί εκείνος…..

Αναρωτιόμαστε γνώριζε το θέμα ή το έμαθε αφού το είπαμε στην Δ/νση Πολεοδομίας;

Αν το γνώριζε με ποιον θα κάνει διαβούλευση τοπικά και πότε;

Πριν λήξη η προθεσμία του Υπουργείου ή μετά;

Αντιλαμβάνεται τη σημασία του θέματος ή όχι;

Ξέρουμε ότι κάθε φορά που προτείνει κάτι η μειοψηφία νιώθει αλλεργία, όμως δε μπορεί να παίζει με τις περιουσίες των δημοτών.

ADVERTORIALS