ΤΕ ΚΚΕ Β. ΔΩΔ/ΣΟΥ: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Κω

ΤΕ ΚΚΕ Β. ΔΩΔ/ΣΟΥ:  Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του  Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Κω
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ

Η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Κω χρόνια τώρα, ιδιαίτερα όμως τις δύο τελευταίες βδομάδες με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου είναι διαφορετική από αυτό που προσπάθησε να παρουσιάσει ο υπουργός υγείας της ΝΔ που βρέθηκε στην Κω την Παρασκευή 17 Ιούλη.

Οι συνθήκες είναι ασφυκτικές και ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους κατοίκους της Κω, που διαπιστώνουν πως τους προηγούμενους μήνες αλλά και σήμερα εν μέσω πανδημίας, εξακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει τίποτα για την προστασία της υγείας, να μην κάνει τίποτα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την προστασία κατοίκων, εργαζομένων και τουριστών.

Όλοι ξέρουν πως δεν πραγματοποιείται κανένας ουσιαστικός ιατρικός προληπτικός έλεγχος σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία αυξάνοντας επικίνδυνα την πιθανότητα εμφάνισης μαζικών κρουσμάτων επιδημίας όσο αυξάνονται και οι επισκέπτες.

Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΝΔ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί της Κω και στο Νοσοκομείο εμφάνισε την κυβέρνησή ως «θεματοφύλακα της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας» στην προσπάθεια του να πείσει τους κατοίκους του νησιού για κάτι που δεν ισχύει. Πως είναι δηλαδή προστατευμένοι από την πανδημία.

Ήταν τόση η έπαρση ώστε να δηλώσει πως η Κως θα μπορούσε να αποτελέσει και πρότυπο!

Ο χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση στο 1ο κύμα της πανδημίας δεν έχει αξιοποιηθεί για τη στελέχωση των νοσοκομείων και ΚΥ στα νησιά. Το γεγονός ότι έχουμε μείνει ακόμα στις εξαγγελίες ενώ ο τουρισμός έχει ξεκινήσει για τα καλά με χαλάρωση των μέτρων, δείχνει την επικίνδυνη πολιτική της.

Επιβεβαιώνεται τελικά, ότι η υπάρχουσα τραγική κατάσταση των δομών υγείας που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων ,πόσο μάλλον των επισκεπτών, θα παραμείνει ως έχει.

Στο νοσοκομείο της Κω είναι δεν είναι καλυμμένες οι μισές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν το τελευταίο διάστημα που υποτίθεται θα ενισχύονταν το νοσοκομείο απέχουν κατά πολύ από τα αιτήματα και τις πραγματικές ανάγκες στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνονται και οι μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Η πλειοψηφία τους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προγράμματα ΟΑΕΔ.

Οι κλινικές παραμένουν υποστελεχωμένες από ιατρικό προσωπικό. Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 20 μόνιμοι γιατροί ενώ υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και ακόμα να προσληφθεί πνευμονολόγος!

Η ΜΑΦ δε λειτουργεί γιατί δεν έχει προσωπικό!. Σε περίπτωση διασωλήνωσης η κοντινότερη ΜΕΘ είναι στην Ρόδο, ενώ οι αεροδιακομιδές, εκτός από δαπανηρές, είναι αδύνατες για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο μοναδικός μοριακός αναλυτής που παραδόθηκε στο νοσοκομείο της Κω τον Μάϊο και παρουσίασε βλάβη, είναι αδύνατο να ελέγξει πολλά δείγματα.

Το Κ.Υ Αντιμάχειας συνεχίζει να υπολειτουργεί με ένα γιατρό και χωρίς οργανόγραμμα, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το μισό σχεδόν νησί.

Η κυβέρνηση οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να υλοποιήσει τα αιτήματα του λαού της Κω, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ. Δηλαδή,

  • Να καλυφθούν τώρα με διορισμούς μόνιμου προσωπικού όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας στο νησί. Να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Να σταματήσει τώρα ο κυβερνητικός εμπαιγμός με τις δήθεν προσλήψεις που έχει κάνει όταν οι περισσότερες είναι ανανεώσεις συμβάσεων ή αποσπάσεις από άλλα ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη πνευμονολόγου από το Νοσοκομείο της Κω
  • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας και να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού
  • Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στα χωριά ( με μαζικά τεστ-θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κάτοικους) από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
  • Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών προς τις μονάδες αναφοράς.
  • Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφυγών και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot spot των νησιών. Να κλείσουν όλες οι “Μόριες”. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας σε όλα τα ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία.

18/7/2020

ADVERTORIALS