Νίκος Μυλωνάς: Για την φιλελευθεροποίηση χρήσεων στην Βιοτεχνική Ζώνη Κω! ΟΧΙ στην εγκατάσταση υπερκαταστημάτων

Νίκος Μυλωνάς: Για την φιλελευθεροποίηση χρήσεων στην Βιοτεχνική Ζώνη Κω! ΟΧΙ στην εγκατάσταση υπερκαταστημάτων

Άρθρο του Νίκου Μυλωνά

Για την φιλελευθεροποίηση χρήσεων στην Βιοτεχνική Ζώνη Κω!

ΟΧΙ στην εγκατάσταση υπερκαταστημάτων

Α. Ο κύβος της τοπικής ανάπτυξης έχει ριφθεί, και δεν υπάρχουν αντιστάσεις.

Όλα υπέρ της ελευθερίας των επιχειρηματικών δράσεων! Οι κοινωνικοί και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί είναι εμπόδια στην ανάπτυξη! Όμως η ζωή μας απέδειξε και όλοι καταλαβαίνουμε την οριακή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το τοπικό μοντέλο παραγωγής. Είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει το θέμα της αλλαγής. Απομάκρυνση από τις συνήθεις πρακτικές και η στροφή της ανάπτυξης σε νέους δρόμους.

Ένα από τα θέματα που έρχονται από το παρελθόν και κουβαλάνε στις πλάτες του προβληματικές πολιτικές καταστάσεις είναι αυτό της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της βιοτεχνικής ζώνης Κω. Μας ζητούν ακόμη μία φορά, να συμφωνήσουμε σε τροποποιήσεις της. Εξ αναβολής στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. για την ‘’επικαιροποίηση των χρήσεων γης εντός της Βιοτεχνικής ζώνης της Κω’’ δεν είναι τίποτα άλλο από το μπορούν να λειτουργούν και εμπορικά μεγαλοκαταστήματα μέσα στην Β.Ζ.! (αυτό έχει ήδη ισχύει για ένα από αυτά, κατά παραχώρηση μιας εποχής!).

Β. Σε προηγούμενο σημείωμα μας παρουσιάσαμε την βασανιστική πορεία της θεσμοθέτησης της που ξεκινά από το 1989 και φθάνει στις μέρες μας, με συνεχείς άνωθεν κυβερνητικές εντολές για εκπτώσεις στον ποιοτικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό της. Μειώθηκαν οι εισφορές γης με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι κοινόχρηστοι πράσινοι χώροι. Μειώθηκαν οι περιορισμοί στις χρήσεις που είχαν τεθεί. Η πτωτική πορεία του σχεδιασμού συνεχίζεται στην λογική να επιτραπούν μεγαλο-επιχειρηματικές δράσεις με στόχο … την ανάπτυξη!

Είναι όμως βήμα προόδου και υπέρ της τοπικής ανάπτυξης η δημιουργία νέων υπερκαταστημάτων ακόμη και μέσα στην βιοτεχνική ζώνη σε επαφή με το σχέδιο πόλεως;

Στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού της αγορας, επιβάλλεται η ελευθερία των κινήσεων του κεφαλαίου και αποκλείεται ο παρεμβατισμός. Συνεπώς είναι προσοδοφόρο εντος της Β.Ζ να χωροθετούνται όσο γίνεται περισσότερες χρήσεις, άρα και πολυκαταστήματα!

Όμως υπαρχει και η αντίθετη αντίληψη περί προστασίας των μικρομεσαίων και των βιοτεχνών. Είναι αποδοτικότερο να υπάρχει περιορισμός η ακόμη και αποκλεισμός των ισχυρών παικτών στην τοπική αγορά, πόσο μάλλον για τα μικρά νησιά μας το μέγεθος μιας επιχείρησης παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθλιψη των μικρο-παραγωγών.

Γ. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο τα τελευταία χρόνια! Η άρνηση και το ΟΧΙ χρειάζονται. Ας μην γίνονται κάποια πράγματα που μας βλάπτουν, με την δική μας συναίνεση! Θα ήταν σωστό και γνήσια έκφραση της λαϊκής αγωνίας να πούμε: Στην βιοτεχνική μας ζώνη του νησιού μας δεν θέλουμε υπερ-καταστήματα τύπου Μαρι- και Σκλαβε- και LIDL! Εχουν ήδηκαταλάβει όλο το νησί! Θέλουμε μια ζώνη που να προστατεύει και να ενισχύει την βιοτεχνία και την μεταποίηση στην επικράτεια του Δημου μας! Όπως γίνεται στην Ευρώπη σε παρόμοιες περιστάσεις. Ο Δήμος μας, εκμεταλλευόμενος και την πτωτική πορεία της αγοράς γης αντί να συναινεί αβλεπώς να παρέμβει στην τιμή της γης, αγοράζοντας εκτάσεις για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές γης και να εξυπηρετήσει τους μικρομεσαίους Δημότες, ωθώντας τους να μετεγκατασταθουν στην Ζώνη, γνωρίζοντας ότι έτσι και βοηθά στην αναγκαία ανασυγκρότηση της τοπικής μεταποίησης και βιοτεχνικής παραγωγής!

Ν. Μυλωνάς

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»

  1. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
  2. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της