Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέρος, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέρος, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 1ης Ιουνίου – Συγκροτήθηκε η Επιτροπή καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις. 

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου και μετά από κατεπείγον αίτημα που υπέβαλε χθες το βράδυ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Λέρου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν χθες, 1η Ιουνίου στο νησί.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημέρα εκδήλωσης των φαινομένων και για διάστημα 6 μηνών, μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Ταυτοχρόνως, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ταχύτατα και χωρίς καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του Δήμου Λέρου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, υπέγραψε σήμερα την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις του Δήμου Λέρου, ΠΕ Δωδεκανήσου.

Μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι:

α) Κουλλιάς Σπυρίδων, ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών του Τμ. Τεχνικών 'Εργων της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
β) Καμπούρης Νικόλαος, ΤΕ Τοπογράφων Μηχανικών του Τμ. Τεχνικών 'Εργων της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
γ) Πατανάς Ιωάννης, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού του Τμ. Ανάπτυξης της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το παραπάνω συνεργείο, αφού μεταβεί στις πληγείσες περιοχές το συντομότερο δυνατό και αφού παραλάβει τις Αιτήσεις των πληγέντων από τις Υπηρεσίες του Δήμου Λέρου, θα συντάξει πρακτικό καταγραφής των ζημιών σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες - εμπορεύματα κ.λπ. και θα το υποβάλει το ταχύτερο δυνατό στη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξετασθούν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για τις ζημιές που υπέστησαν .
Το έργο της επιτροπής θα ξεκινήσει άμεσα.
Σημειώνεται ότι η καταγραφή των ζημιών στα νοικοκυριά που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι αρμοδιότητα του Δήμου Λέρου.

Το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου


Ο  Δήμος Λέρου με δελτίο Τύπου  ενημερώνει ότι:  

Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας ενημερώνει τους κατοίκους του νησιού ότι σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας με σχετική του απόφαση κήρυξε το νησί της Λέρου σε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας
Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από
έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 01 Ιουνίου 2020 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 01 Δεκεμβρίου 2020. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης σήμερα, 2 Ιουνίου 2020, ζητήσαμε από τον Υπουργό Εσωτερικών την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου μας προκειμένου να
αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η οποία παρεμπιπτόντως λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία του Covid-19 αναμένεται να μην είναι καλή για την οικονομία του νησιού.

Επίσης ζητήσαμε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Χαρδαλιά η συνδρομή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω της θεομηνίας.

Ο Δήμαρχος Λέρου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Μηχανικούς και το Τεχνικό Προσωπικό του Δήμου Λέρου για την βοήθειά τους
προς τους πληγέντες συμπολίτες μας. Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του αλλά και τους πολίτες που έδειξαν την
απαιτούμενη κατανόηση προκειμένου να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή την κρίση.

Manolis Xatziantoniou desk