Νίκος Μυλωνάς: Tοπική δημοτική πολιτική για την τουριστική περίοδο αντί σκανδαλολογίας

Νίκος Μυλωνάς: Tοπική δημοτική πολιτική για την τουριστική περίοδο αντί σκανδαλολογίας

Νίκος Μυλωνάς: Tοπική δημοτική πολιτική για την τουριστική περίοδο αντί σκανδαλολογίας

Α. Βαδίζοντας στο άνοιγμα της τοπικής οικονομίας για το καλοκαίρι με τον τρόπο που καθορίζουν Ε.Ε., κυβέρνηση και μεγάλο-επιχειρήσεις (για παράδειγμα: πρωτόκολλο τουρισμού της TUI…ενώ τοπικές Δημοτικές ρυθμίσεις δεν …απαιτούνται). Δύο είναι τα κύρια θέματα της περιόδου που αφορούν τον δήμο μας: το θέμα των κοινοχρήστων χώρων της πόλης, των οικισμών, των παραλιών και το δεύτερο η εμφάνιση, η οργάνωση και η λειτουργία των δημοτικών χώρων και εγκαταστάσεων με… κορονο-ιό!

Β. Η συζήτηση που άνοιξε η δημοτική αρχή περί σκανδάλων της περιόδου Κυρίτση με αφορμή τον ΔΗΡΑΣΚ είναι εκτός καιρού. Η επαναλαμβανόμενη αναζήτηση σκανδάλων από κάθε νέα δημοτική αρχή σε βάρος της προηγούμενης χωρίς να οδηγεί σε κολασμό των υπευθύνων ή σε πρακτικές αλλαγές είναι σκανδαλολογία. Θα ήταν προς το συμφέρον της δημοτικής ομάδας του κ. Νικηταρά η χωρίς τυμπανοκρουσίες προσφυγή στα αρμοδία δικαστήρια, για να βγει επί τέλους ένα αποτέλεσμα. Την ‘’κακή διαχείριση’’ της περιόδου Κυρίτση σε πολιτικό επίπεδο, ο λαός τον έκρινε. Η σκανδαλολογία που ακολουθεί στέκεται μόνο ως λαϊκισμός είτε ως αυτο-επιβεβαίωση ενός αδύναμου τοπικού άρχοντα!!

Γ. Το πολιτικό ζήτημα του ΔΗΡΑΣΚ παραμένει και δεν το έθιξε ο κ. Νικηταράς. Μας χρειάζεται ως μέσο προπαγάνδισης του έργου της κάθε τοπικής εξουσίας και αυτοδιαφήμισης της με σκοπό τον εκλογικό επηρεασμό, έτσι όπως τον ζούμε από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα; ΟΧΙ βεβαίως. Αν τον χρειαζόμαστε σαν δημοκρατικό μέσο πληροφόρησης πρέπει να αλλάξουν πολλά στην διοίκηση και στην λειτουργία του. Αλλά η ζωή έχει δείξει ότι πρέπει να μετεξελιχθεί σε κάτι πολύ διαφορετικό από ότι ήταν και είναι, και σε αυτό δεν απαντά η καταγγελτική πρακτική της ηγετικής ομάδας του κ. Νικηταρά.

Δ. Για μέρες τώρα μαθαίνουμε για υπουργικές αποφάσεις που καλούν τους δήμους να διπλασιάσουν την ενοικίαση των κοινοχρήστων χώρων και να μειώσουν τα τέλη τους κατά 50%! Ψηφίζεται νέος νόμος για αιγιαλούς και τη παραλίες, με την ίδια λογική της: ‘’εμπορικής αξιοποίησης’’! Όπερ ‘’μεθερμηνευόμενον’’ ‘’πήξτε το όλα! στα τραπεζοκαθίσματα’’! Όσο γίνεται πιο μεγάλες καταπατήσεις της ζώνης αιγιαλού και παραλίας! Μα είναι αστείο κάθε χρόνο 3 υπουργοί και η Βουλή των Ελλήνων να ασχολείται με αυτά τα πράγματα! που θάπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων! Με το κράτος να περιορίζεται στον ελεγκτικό του ρόλο διασφαλίζοντας την ελευθερία, την ισοπολιτεία και την ισονομία! Είναι προκλητικό που όλα γίνονται για το καλό μας χωρίς να προβλέπεται το στοιχειώδες εναντίον της μη εφαρμογής των όποιων περιοριστικών μέτρων τίθενται, όπως για παράδειγμα πυκνότητα ομπρελών και τραπεζιών, δρόμοι ελεύθερης προσπέλασης σε ελεύθερους παραλίες κλπ. Δεν είναι προκλητικό το μπάχαλο που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη του μετώπου της πόλης και των οικισμών (που πρακτικά απαγορεύει στους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα) και για την κατάσταση μπροστά από τα ξενοδοχεία; Δεν είναι πολιτική ανοησία που η είσπραξη των χρημάτων γίνεται από τους δήμους, ο έλεγχος των περιορισμών από την Ελληνική Αστυνομία, η καταπάτηση της ζώνης αιγιαλού από το Λιμενικό, ηχορύπανσης από την δημοτική αστυνομία κλπ; Όλοι γνωρίζουμε ότι έλεγχοι γίνονται μόνον όταν υπάρξει καταγγελία με επιμονή και ότι παίρνονται μέτρα μόνο κατά την …επιθυμία του εκάστοτε Δημάρχου! Πότε η διαχείριση και η αστυνόμευση θα γίνει υπόθεση μόνο των Δήμων όπως γίνεται σόλη την Ευρώπη; Γιατί οι ενώσεις Δήμων-Περιφερειών αδιαφορούν;

Ε. Μέσα στις θλιβερές αυτές διαδικασίες με τις αποφάσεις των υπουργών και κυβέρνησης υπαρχει και κάτι καλό: τους παραχωρούν! (έτσι γίνεται στις …αποικίες) το δικαίωμα να αλλάζουν χρήση σε δρόμους διευρύνοντας τους χώρους για πεζούς και ποδηλάτες. Αυτή είναι η πολιτική των ευρωπαϊκών Δήμων στην προσπάθεια να επιβάλουν τις αποστάσεις μεταξύ των μετακινούμενων πολιτών . Εδώ η δημοτική αρχή θα δώσει εξετάσεις! Αν θέλει μπορεί άμεσα και με την άδεια της κυβέρνησης (!)άμεσα να εφαρμόσει αλλαγές στο απηρχαιωμένο status της κυκλοφορίας και της μετακίνησης σε όλο το νησί μας. Μπορεί τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς να εφαρμόσει συστήματα πεζοκίνησης, ποδηλατοκίνησιης, πεζοδρόμησης κλπ. Θα δούμε!

Σημ: Μάθαμε ότι η ενοποίηση του ποδηλατόδρομου από τα φανάρια της Κουντουριώτη-Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το Αζήλο θα αποκατασταθεί απομακρύνοντας την στάση της ΔΕΑΣ. Μακάρι!

Ν. Μυλωνάς

ice_screenshot_20200522-082508.png

ice_screenshot_20200522-082457.png

Manolis Xatziantoniou desk