Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα ανοίξουν τελικά ή όχι τα δημοτικά σχολεία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Για το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις. Δεν υπάρχουν είπε, απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει- υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπουςτόνισε: «Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Επι του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του ανοίγματος των σχολείων.

Ως προς τα στοιχεία που συνηγορούν στο άνοιγμα των σχολείων, ο λοιμωξιολόγος τόνισε:

Υπάρχει ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση
Υπάρχει κόστος σε χαμένη γνώση
Σημαντικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών
Οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση
Πάντως, ο κ. Τσίοδρας επεσήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις». Παρατήρησε σε αυτό το πλαίσιο, πως στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς είναι δυσκολότερη η εφαρμογή των μέτρων.

Manolis Xatziantoniou desk