Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κω για το άρθρο 93 Ν/Σ «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο: «..ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κω για το  άρθρο 93 Ν/Σ «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο: «..ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κω για άρθρο 93 Ν/Σ «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

«..ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»

Η κυβέρνηση της ΝΔ , στις πρωτόγνωρες για τον λαό μας καταστάσεις που αναγκάστηκε να ζει λόγο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων μιας και το Δημόσιο σύστημα Υγείας στο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού παραμένει πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και την επιστημονική πρόοδο , φέρνει προς ψήφιση ότι πιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό μέτρο έχει απομείνει.

Έχουν βαλθεί όλες οι εχθρικές για τον λαό πολιτικές δυνάμεις και μηχανισμοί να φορτώσουν την οικονομική κρίση που επισπεύδεται λόγω κορονωϊου,να την πληρώσει η εργατική -λαϊκή οικογένεια και για άλλη μια φορά να εξυπηρετηθεί το συμφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Βουλή, και θέλει η κυβέρνηση να το περάσει στα μουλωχτά , έρχεται να συνεχίσει ότι δεν αποτελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και να διευκολύνει την δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της περιβόητης και πολλά υποσχόμενης για τα κέρδη της «πράσινης ανάπτυξης» , βγάζοντας από την μέση όποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των πολιτών.

Ένα από τα άρθρα του και συγκεκριμένα το άρθρο 93 προβλέπει ότι   για   τη   διαχείριση   στερεών   αποβλήτων   στις   νησιωτικέςπεριφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μίααπό   αυτές   Ειδικός   Περιφερειακός   Διαβαθμιδικός   Φορέας   Διαχείρισης   ΣτερεώνΑποβλήτων,   ως   Ανώνυμη   Εταιρία   ΟΤΑ,   με   έδρα   εντός   των   ορίων   της   κάθεΠεριφέρειας   που   αποφασίζεται   από   τη   Γενική   Συνέλευση   και   καταργούνται     οιΦΟΔΣΑ,οι οποίοι-όσοι υπήρξαν και λειτούργησαν- με την σύμφωνη γνώμη των δήμων δεν εμπόδισαν την ιδιωτικοποιημένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά ιδιαίτερα αρνητική αυτή την εξέλιξη που στοχεύει να υλοποιήσει αυτό που χρόνια προειδοποιεί και αντιπαλεύει ,να γίνει δηλαδή η Τοπική Διοίκηση, Περιφέρεια ή Δήμος μία επιχείρηση Α.Ε που θα συγκεντρώνει υποδομές και υπηρεσίες έτσι ώστε η παράδοση σε μεγάλους ομίλους να γίνεται γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Είναι απαραίτητο επίσης να τονιστεί πως δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο άρθρο 93 που πρέπει να μας απασχολήσει. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο συγκεντρώνονται άρθρα που η εφαρμογή τους ως νόμος, θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δήμοι και τα δημοτικά συμβούλια θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού με σχετική αναλυτική ανακοίνωση και δράσεις.

Σε ότι αφορά στην λήψη απόφασης για το άρθρο 93 επιβάλλεται η κατάθεση προτάσεων, θέσεων όπως και η αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα ήταν πολύ χρήσιμη και αποκαλυπτική μιας που από κοινού ή ξέχωρα υπερθεμάτισαν,στήριξαν και συνέβαλλαν στην μέχρι τώρα ιδιωτικοποιημένη διαχείριση των απορριμμάτων με τα επικίνδυνα και απαράδεκτα αποτελέσματα ορατά στο νησί όπως ΧΥΤΑ .

Η Λαϊκή Συσπείρωση πέρα από τις ενστάσεις και προβληματισμούς που εκφράστηκαν για το διαδικαστικό μέρος των συνεδριάσεων , πλευρές των οποίων πολύ νωρίς έθιξε ,με ευθύνη απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος ,της ζωής και υγείας των συνδημοτών μας, έχει έτοιμη και τεκμηριωμένη πρόταση να καταθέσει στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης , με την προϋπόθεση σε αυτήν να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις.                                                                               

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Κ. Μακρή

4/5/2020

ADVERTORIALS