Δύναμη Αλλαγής: Ο ΧΥΤΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων φεύγουν από την αρμοδιότητα του Δήμου και περνούν στον έλεγχο ενός νέου σχήματος που θα ελέγχεται κατά 40% από την Περιφέρεια

Δύναμη Αλλαγής: Ο ΧΥΤΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων φεύγουν από την αρμοδιότητα του Δήμου και περνούν στον έλεγχο ενός νέου σχήματος που θα ελέγχεται κατά 40% από την Περιφέρεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - ΚΩΣ 2023

                          

‘’ Ο ΧΥΤΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων φεύγουν από την αρμοδιότητα του Δήμου και περνούν στον έλεγχο ενός νέου σχήματος που θα ελέγχεται κατά 40% από την Περιφέρεια.’’

Από τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ 2023 εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

‘’ Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την τελευταία στιγμή και χωρίς να υπάρχει διαβούλευση, προστέθηκε το άρθρο 93, σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται ουσιαστικά από τους Δήμους η αρμοδιότητα για την διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων.

Η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά μόνο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η αρμοδιότητα περνά σε ένα νέο διαβαθμιδικό σύνδεσμο, υπό τύπου εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ελέγχεται από την Περιφέρεια σε ποσοστό 40% και θα έχει ως Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη.

Οι υπόλοιποι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κω, θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ανάλογα του πληθυσμού τους.

Όποιος διαβάσει το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, αντιλαμβάνεται:

1ον) Ότι ο ΧΥΤΑ Κω φεύγει από τα χέρια του Δήμου Κω και περνάει στο νέο αυτό σχήμα.

2ον) Η διαχείριση των απορριμμάτων αφαιρείται από τους Δήμους και ουσιαστικά περνά στην Περιφέρεια.

3ον) Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στο ΧΥΤΑ της Κω.

4ον) Το νέο αυτό σχήμα που δημιουργείται, μπορεί να επιβάλλει τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ της Κω που θα επιβαρύνει τους πολίτες.

5ον) Ο Δήμος Κω στερείται πλέον της αρμοδιότητας να αποφασίζει και να προχωρά σε έργα και δράσεις για τη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων στο νησί.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή του Γιώργου Κυρίτση ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ στην Κω, με συνολικό προϋπολογισμό 3.129.145,42 ευρώ, τον Ιούνιο του 2018.

Το έργο έχει σχεδόν υλοποιηθεί και θα παραδοθεί το επόμενο εξάμηνο και ουσιαστικά δίνει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων για πολλά χρόνια. Μετά από αυτή την εξέλιξη όμως και με την ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στην Κω, η ‘’ζωή’’ του ΧΥΤΑ μικραίνει, και αυτό το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας.

Προκαλεί εντύπωση η αφωνία της δημοτικής αρχής Νικηταρά, η οποία είτε βρίσκεται σε βαθύ ύπνο είτε συναινεί σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, που είναι ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα της Κω και των πολιτών της.

Ο Γιώργος Κυρίτσης ενημέρωσε σήμερα, με επιστολή του και ενημερωτικό υλικό, και τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ADVERTORIALS