Ν. Τσακίρης & Ν. Μυλωνάς: Τοπική κρίση 2020 - H Δημοτική αρχή Κω βρίσκεται σε σύγχυση και ακολουθεί λάθος δρόμο

Ν. Τσακίρης & Ν. Μυλωνάς: Τοπική κρίση 2020 - H Δημοτική αρχή Κω βρίσκεται σε σύγχυση και ακολουθεί λάθος δρόμο

Άρθρο του Νίκου Τσακίρη και του Νίκου Μυλωνά


Τοπική κρίση 2020: η Δημοτική αρχή Κω βρίσκεται σε σύγχυση και ακολουθεί λάθος δρόμο

Α. Η χθεσινή, προαναγγελθείσα συνέντευξη τύπου του κ. Δημάρχου με θέμα την κρίση που βιώνουμε (μετά και την δημοσίευση των απόψεων του πρώην Δημάρχου) συνέπεσε σε στιγμές που η αγωνία του ‘’τι μέλλει γενέσθαι;’’ με την απειλή του ιού COV19 και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου λόγω της αβεβαιότητας στον τουριστικό τομέα, μας προϊδέαζαν ότι κάτι σημαντικό θα ανακοινωθεί! Κάτι που να απαντά στα μεγάλα ερωτηματικά των πολλών. Γι αυτό διαβάσαμε προσεκτικά αυτά που ειπώθηκαν. Μονολεκτικά η κριτικός μας χαρακτηρισμός της συνέντευξης είναι: ‘’άνθρακες ο θησαυρός’’! Η μακροσκελής εισήγηση του κ. Δημάρχου με την βαρύγδουπη επικεφαλίδα: ’μέτρα για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομία (μόνο του τουρισμού;)-τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο (με ποιο περιεχόμενο κ. Δήμαρχε;)-Στρατηγική ασφαλούς προορισμού (με τι στοιχεία; ποια μέτρα ασφαλείας;)-Απαιτήσεις από την Κυβέρνηση (χωρίς να διαχωρίζει τα κυβερνητικά αιτήματα σε θέματα αποκλειστικών δημοτικών αρμοδιοτήτων, από αυτά των κλαδικών φορέων που ο Δήμος απλά συνυπογράφει)’’.

Β. Ήταν μια ελλιπής περιγραφή της κακής κατάστασης που ζούμε, αφήνοντας σκοπίμως απ’ έξω την αναγκαία αποτίμηση του τι έγινε μέχρι τώρα στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ακολούθησε η διατύπωση ανοικτών θεμάτων χωρίς ιεράρχηση, χωρίς κοστολόγηση, χωρίς χρονοδιαγράμματα αποδεικνύοντας την σύγχυση αλλά και τις λαθεμένες αντιλήψεις της Δημοτικής πλειοψηφίας! Στις κρίσιμες και ιστορικών διαστάσεων συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, δεν ωφελεί να αναφέρεσαι σε πιθανά σενάρια εξέλιξης της κρίσης και μετά να αοριστολογείς επί γενικών θεμάτων. Πρέπει να επιλέξεις σενάριο διαχείρισης, να βάλεις στόχους, να τους συγκεκριμενοποιήσεις και ως πολιτική αρχή να κοστολογήσεις, να προγραμματίσεις και να επιβάλεις την εφαρμογή μέτρων με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ζητάς την γνώμη των ειδικών του περιεχομένου της κρίσης (εδώ: ειδικούς ιατρικής κοινότητας, ειδικούς στον τουρισμό και την διαχείριση κρίσεων και διαβουλεύεσαι με την κοινωνία) και παίρνεις την ευθύνη της πολιτικής επιλογής. Αυτό το πολιτικό του καθήκον ο κ. Δήμαρχος δεν το υπηρέτησε χθες, αλλά το μετέθεσε στην κυβέρνηση καλώντας την να διατυπώσει …σχέδιο διαχείρισης της κρίσης με σύνταξη πρωτοκόλλων της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των καταστημάτων κλπ.  

Γ. Η κατάθεση του κ. Δημάρχου λέει αποσπασματικά, πάρα πολλά και είναι σαφές ότι απευθύνεται στην εσωτερική (εκλογική του) αγορά! Όταν ως Δήμαρχος ζεις μια κατάρρευση το να μιλάς πχ για σύγχρονο τουριστικό προϊόν, σε επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και σε φληναφήματα covidfree-covidready κλπ δείχνει ανωριμότητα! Η ιεράρχηση των τίτλων της εισήγησης καιι η κατάληξη της δείχνει ότι η Δημοτική αρχή: περιμένει από την κυβέρνηση, δεν έχει στόχο αυτόνομης δράσης προστασίας της τοπικής κοινωνίας, ενώ επαναλαμβάνοντας ακρίτως τα αιτήματα του ξενοδοχειακού κλάδου στην κυβέρνηση: μέτρα μείωσης κόστους τουριστικού πακέτου! ρευστότητα! επιδότηση στην εργασία στα ξενοδοχεία κλπ). Αλλά ακόμη και αυτός ο προφανής στόχος της, να κουβαλήσει ο Δήμος νερό στην ξενοδοχειακό τομέα, δεν υπηρετείται με συνέπεια, όταν η δημοτική συνεισφορά στην ανάταξη του τουριστικού προϊόντος περιορίζεται στην ..ανασύνταξη του ΔΟΤ (!) σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο για τον Ιπποκράτη, στην μείωση τελών κοινοχρήστων, στην συγκρότηση αναπτυξιακού οργάνου κλπ. Δυστυχώς στο ίδιο επίπεδο ήταν και οι προτάσεις της π. δημοτικής αρχής (Δύναμη Αλλαγής).

Δ. Εν κατακλείδι είναι λυπηρό σε κρίσιμες στιγμές η Δημοτική Αρχή να λέει τόσα πολλά και τελικά να μην στοχεύει, να μην προγραμματίζει, να μην κοστολογεί και να μην δεσμεύεται για συγκεκριμένες πράξεις!

Ποιο είναι το δημοτικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης κύριοι της Δημοτικής αρχής; ποιος είναι ο στόχος του; ποια είναι τα βήματα του; πόσο κοστίζουν; ποιος και πόσα θα πληρώσει;

Η σιωπή είναι σε βάρος μας .. αλλά και σε βάρος σας!

Ε. Η εισήγηση του κ. Νικηταρά θα ήταν διαφορετική αν ξεκινούσε με συνείδηση του ότι: ‘’Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση! Στοχεύουμε σε τουριστική περίοδο 3 μηνών! Ο χαρακτήρας της τοπικής κρίσης είναι γενικού τύπου! Απαιτούνται άμεσα μέτρα για το γενικό συμφέρον’’. Η παγκόσμια εμπειρία επιτυχούς αντιμετώπισης του cov19 (Γερμανικό και Ιαπωνικό μοντέλο) ταυτίζεται με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και τα τεστ επιδημιολογικής χαρτογράφησης. Γνωρίζουμε την παρακμή του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω των μνημονίων. Όμως η Κως στοχεύοντας σε τουριστική περίοδο είναι υποχρεωμένη να περάσει στην διαδικασία ενεργού επιδημιολογίας του πληθυσμού και των επισκεπτών με χρήση τεστ με δημοτική χρηματοδότιση! Το κόστος 40 ευρώ/τεστ και με δειγματοληψία του 10-20% του πληθυσμού και επισκεπτών χρειαζόμαστε 1 εκ. ευρώ στα όποια θα συνεισφέρουν ο Δήμος και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4* και 5* του νησιού.   Επί πλέον θα χρηματοδοτήσουμε τον πλήρη σύγχρονο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του νοσοκομείου και θα ενεργοποιήσουμε το κέντρο υγείας Αντιμάχειας! Θα δημιουργήσουμε μονάδα παραγωγής μασκών μιας χρήσης για δωρεάν διάθεση σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού! (το κάνει ο Δήμος Πειραιά, όπως διαβάζουμε)! …κλπ. Πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης καλούμε την κοινωνία να συμμετάσχει συνάπτοντας σχέσεις συνεργασίας και προβάλλοντας την συνεργασία σαν την αναγκαία μέθοδο πολιτικού αγώνα! Φυσικά θα υπάρξει σύγκρουση με δεξιές πολιτικές αντιλήψεις και το δεξιό προσωπικό, όπου αυτό θα προβάλλει αντιστάσεις στην εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης .

Ν. Τσακίρης, Ν. Μυλωνάς