Νίκος Μυλωνάς: Οι κοινωνίες μπορούν και λύνουν τα πιο σύνθετα προβλήματα! Σχόλιο για την Κυριακάτικη αντιμεταναστευτική πορεία

Νίκος Μυλωνάς: Οι κοινωνίες μπορούν και λύνουν τα πιο σύνθετα προβλήματα! Σχόλιο για την Κυριακάτικη αντιμεταναστευτική πορεία

Άρθρο του Νίκου Μυλωνά

- Οι κοινωνίες μπορούν και λύνουν τα πιο σύνθετα προβλήματα!

- Σχόλιο για την Κυριακάτικη αντιμεταναστευτική πορεία


 

---Είναι λάθος το να αποφύγουμε ένα πολιτικό σχολιασμό για την μεγάλη για τα δεδομένα του νησιού μας Κυριακάτικη αντιμεταναστευτική πορεία γιατί ενδιαφέρει όλους μας μια σωστή τοπική διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θέματος που μας αφορά και μας απασχολεί.

Η διαχείριση που γίνεται και που περνάει μια κρίσιμη φάση τόσο από μεριάς της κυβέρνησης όσο και από την δημοτική μας αρχή είναι από προβληματική έως επικίνδυνη.

---Δεν εξηγείται διαφορετικά η καταδίκη των κυβερνητικών μέτρων και πρακτικών από τον ΟΗΕ (παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο), διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων (πχ Γιατροί Χωρίς Σύνορα: καταστροφικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό η Ελλάδα , Human Rights Watch: Ελλάδα και ΕΕ σεβαστείτε τα Δικαιώματα, Μειώστε τη Δυστυχία στα Σύνορα, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα κατά της χώρας μεγάλων εφημερίδων πχ New York Times: «Νιώθουμε σαν ζώα» λένε οι πρόσφυγες στον Έβρο , Gurdian: Καταγγελίες για μυστικά κέντρα κράτησης.)

---Ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο στο συλλαλητήριο της Κυριακής να λέει ότι: ‘’το 2015 χειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο το μεταναστευτικό’’!!! δικαιώνοντας έτσι την πολιτική του απελθόντος Δημάρχου! Λες και ξεχάσαμε τα γεγονότα, τις εικόνες, τα σχόλια, τις δημοσιεύσεις και τα πικρά σχόλια στον παγκόσμιο τύπο, τις καταδίκες, τον θρήνο, την βία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό! Οι αντιφατική ομιλία του κ. Δημάρχου συνεχίστηκε λέγοντας ότι συμφωνούμε με την νέα πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό!!! αλλά, συνεχίζει …δεν διαπραγματευόμαστε! Λες και η πολιτική δεν είναι σύμφυτη με την διαπραγμάτευση! Λες και η πρόταση της κυβέρνησης για κλείσιμο συνόρων, νέα κλειστά κέντρα μεταναστών, επέκταση εγκαταστάσεων στο Πυλί, είναι και δημοτική πολιτική! Και γιατί δεν διαπραγματεύεσαι όταν συμφωνείς επί της ουσίας με το πνεύμα της κυβερνητικής διαχείρισης για να βρεις μια πρακτική επωφελή λύση;

---Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει γίνει κατανοητό το πρόβλημα! Γι αυτό προβάλλεται ο λαϊκισμός της ωραιοποίησης και η ξενοφοβική ρητορεία (θέλουμε την ηρεμία και την ασφάλεια μας είπε ο κ. Δήμαρχος, παρακάμπτοντας το ότι ο κόσμος γύρω μας καίγεται από τους πολέμους και την φτώχεια). Γι αυτό προωθείται η αντιανθρωπιστική πολιτική (καταστρατήγηση διεθνούς δικαίου, αναστολή διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέες φυλακές, βίες απωθήσεις, αποτροπή και βία….). Όμως αυτά οδηγούν στον αντιδημοκρατικό εκφασισμό της κοινωνίας και την ανάδειξη της βίας σε καθημερινή πρακτική.

Δίπλα σε αυτά που αναφέρουμε μπαίνουν οι δηλώσεις των ‘’πάνω από μας’’! των θεσμικών προσφυγομάχων μας όπου πρωτοστάτησαν οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Κόνσολας και Βαληνάκης, προπαγανδίζοντας τα περί ‘’προστασίας Κώων και επιχειρήσεων’’ έναντι του κινδύνου των ‘’λαθρομεταναστών’’!!!

---Από κοντά η νεκρανάσταση των εθνικιστικών και φασιστικών φωνών του νησιού μας. Θλίψη και για την ανοικτή υποκριτική ρίψη στην θάλασσα λουλουδιών στην μνήμη των ‘’πνιγμένων παιδιών’’! Λες και δεν πνίγηκαν μητέρες και πατέρες και γιαγιάδες και παππούδες! Λες και η ευαισθησία μας στην απώλεια της ζωής μετριέται με την ηλικία! Λες και μπορείς να λυπάσαι για τα μικρά παιδιά την στιγμή που μισείς τους ''λαθρομετανάστες'' γονείς τους!

---Τον κύκλο της απόρριψης του άλλου, της εκδίωξης του ξένου, της καλλιέργειας του μίσους επιτείνει αναιτιολόγητα η συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας στην Κυριακάτικη ‘’Εθνική πορεία’’, αμέσως μετά την εκκλησία της ιερής ακολουθίας της Ορθοδοξίας! Και όμως! Η εκκλησία, μας έμαθε: ‘’Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ, Πάντες γὰρ υἱοὶ Θεοῦ εστέ’’! Πως δικαιολογείται μια τέτοια μετατόπιση και διαστρέβλωση του ουμανιστικού περιεχομένου της ‘’εκκλησίας του Χριστού’’; ‘’της εκκλησίας της αγάπης’’; Όλοι προβληματίζονται για την επαναλαμβανόμενη ατυχή στάση της εκκλησίας απέναντι στην εκάστοτε κρατική πολιτική. Δεν ξεχνούμε ότι η εκκλησία συνεργάστηκε ανοικτά με την Δικτατορία 1967-74. Και το κακό συνεχίζεται όταν η εκκλησία αναζητά μερίδιο της κρατικής εξουσίας. Η απώλεια της αυτονομίας της και της αυτοτέλειας της από τους κρατικούς θεσμούς, είναι αυτοκαταστροφική! Φθείρει τους θεσμούς και συμβάλλει στην απορύθμιση της κοινωνίας! Η εκκλησία έχει νόημα μόνο ως εκκλησία της αγάπης ‘’υπέρ των νοσούντων και οδοιπορούντων’’.

---Το ζήτημα συμπατριώτες, δεν είναι τα κλειστά ή τα ανοικτά σύνορα!

Το ζήτημα είναι η οργάνωση και το ηθικό επίπεδο ανθρώπων και των κοινωνιών μας που τις καθιστά ικανές να λύνουν με δημοκρατικό τρόπο τα πιο σύνθετα προβλήματα! Και εδώ αναδεικνύεται η σημασία της πολιτικής που εφαρμόζεται! Εδώ και οι ευθύνες κυβερνητικών και δημοτικών αρχών στο κατά πόσο μας διαπαιδαγωγούν σε μια ανοικτή και ελεύθερη συμβίωση ή σε μια μίζερη εγωιστική ζωή κλειστών οριζόντων, υποκρισίας και ανελευθερίας.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS