Μηνύματα πολιτικών για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Μηνύματα πολιτικών για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Γ. Χατζημάρκος: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί υπόμνηση της αδιάλειπτης σχέσης Ελληνισμού και Αιγαίου»

 

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Τιμούμε σήμερα την συμπλήρωση 72 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον Εθνικό Κορμό και μαζί τιμούμε τους αγώνες του λαού μας για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Εθνική Ομοψυχία, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια.

Στη σημερινή ιδιάζουσα συγκυρία με όσα κρίσιμα διακυβεύονται στα νησιά μας, η ιστορική μνήμη είναι χρήσιμη στο βαθμό που ενδυναμώνει το μήνυμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Το μήνυμα της εμψύχωσης και της εγρήγορσης.

Η πατρίδα μας, με την Ένωση της Δωδεκανήσου, ψήλωσε και δυνάμωσε. Η σημερινή επέτειος καλεί την πατρίδα να ανταποκριθεί στο ιστορικό της χρέος ενισχύοντας τη νησιωτική επικράτεια. Καλεί και εμάς τους νησιώτες να συνεχίσουμε με την αδιαπραγμάτευτη εσωτερική μας δύναμη να ταυτίζουμε και να διαιωνίζουμε την ύπαρξη μας μέσα από την αδιάλειπτη σχέση ελληνισμού και Αιγαίου.


«7 Μαρτίου 1948 – Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας!»

Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη

 

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1947 με την υπογραφή στο Παρίσι της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού. Ακολούθως, στις 31 Μαρτίου 1947 έγινε η τελετή παράδοσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές, ενώ η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου του 1948.

Η επέτειος της 7ης Μαρτίου του 1948 είναι, αναμφίβολα, μια μεγάλη γιορτή για όλη τη Δωδεκάνησο. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας και τους αγώνες τους, ώστε τα ελληνικά νησιά μας και οι κάτοικοί τους να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του βασικού κορμού του Ελληνισμού. Όμως, η 7η Μαρτίου δεν είναι μόνο γιορτή για τη Δωδεκάνησο, είναι γιορτή για όλη την Ελλάδα. Γιατί, από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας!

Πρώτα, και πάνω από όλα, από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί είμαστε το ανατολικότερο σύνορο της χώρας μας. Τα νησιά μας είναι αυτά που στέκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, είναι αυτά που εξασφαλίζουν την υπόστασή μας ως κράτος και ως έθνος εδώ στην εσχατιά του Αιγαίου. Και με δεδομένη τη συμπεριφορά των γειτόνων μας, οι ακρίτες νησιώτες είμαστε αυτοί που φυλάμε Θερμοπύλες και εξασφαλίζουμε την κυριαρχία της χώρας μας και τη γεωστρατηγική της θέση και σημασία στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί μαζί με τους άλλους ακρίτες της χώρας μας, διατηρούμε πάντα το ηθικό μας υψηλό. Γιατί, παρά τις δυσκολίες που αναπόφευκτα υπάρχουν, παραμένουμε στον τόπο μας αταλάντευτα και δημιουργικά. Διατηρούμε ακέραιες τις παραδόσεις μας και τον μακραίωνο πολιτισμό μας και εξασφαλίζουμε την ελληνικότητα της περιοχής, μιας ελληνικότητας που χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί οι Δωδεκανήσιοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, της οικονομίας, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, συμπατριώτες μας άφησαν το γνήσιο αποτύπωμα τους στην ζωή της Ελλάδας στους παραπάνω τομείς, δίδαξαν με τη στάση της ζωής τους και αποτελούν παράδειγμα για όλες τις επόμενες γενιές.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί οι Δωδεκανήσιοι υπήρξαμε πρωτοπόροι στο τουριστικό θαύμα το οποίο επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Οι ακούραστες προσπάθειες μας και το μοναδικό αίσθημα φιλοξενίας που απλόχερα μοιράσαμε και μοιράζουμε στους επισκέπτες των νησιών μας, αποτέλεσε και αποτελεί οδηγό για όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού της πατρίδας μας. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των Δωδεκανήσων στο συνολικό τουριστικό εισόδημα της χώρας μας, ειδικά σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Πέρα, όμως, από τον τουρισμό, πρωτοστατούμε και σε άλλους τομείς, όπως στην αλιεία και τη ναυτιλία, κρατώντας ζωντανά τα νησιά μας, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί έχουμε μια από τις πιο ισχυρές παροικίες ανά τον κόσμο. Δωδεκανήσιους που βρέθηκαν και διέπρεψαν στο εξωτερικό και στήριξαν τα δίκαια των νησιών μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τη συμβολή της αμερικανικής παροικίας στις διαπραγματεύσεις για την τελική υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία στο Παρίσι, που οδήγησαν στην ενσωμάτωση των νησιών μας με την Ελλάδα. Είναι η δυναμική της Δωδεκανησιακής παροικίας στο εξωτερικό που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση των Ελλήνων και των Ελληνίδων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινά η Ελλάδα μας, γιατί σε κάθε δύσκολη στιγμή οι νησιώτες έχουμε δείξει ότι είμαστε σαν μια γροθιά. Γιατί οι ανάσες μας συναντώνται κάτω από τον ίδιο γαλάζιο ουρανό και πάνω από την ίδια γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου, της κοιτίδας του πολιτισμού μας. Το έχουμε δείξει και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές, όπως το κάνουμε και σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στα ανατολικά σύνορα μας. Όμως, ποτέ δεν φοβηθήκαμε, ποτέ δεν λιποψυχήσαμε, γιατί παραμένουμε ενωμένοι.

Η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα μας θυμίζει ότι αν και είμαστε αριθμητικά λίγοι, η ψυχή μας μπορεί να κάνει πολλά. Έτσι και τώρα, με οδηγό τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, συνεχίζουμε με το ίδιο πείσμα, με το ίδιο θάρρος, με την ίδια αγάπη για τη νησιά μας, να παραμένουμε στον τόπο μας. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, τα Δωδεκάνησα είναι η Ελλάδα μας!


Μήνυμα του Ιωάννη Παππά για την 7η Μαρτίου.

Τα Δωδεκάνησα σηκώνουν ψηλά περήφανα την Ελληνική σημαία

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 7ης Μαρτίου, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις Δωδεκανήσιες και όλους τους Δωδεκανήσιους Χρόνια Πολλά! Η 7η Μαρτίου αποτελεί ημέρα-σταθμό στη σύγχρονη ελληνική ιστορία αλλά και στην ιστορία του τόπου μας, αφού πριν 73 χρόνια η Δωδεκάνησος ενσωματώθηκε στην μητέρα Ελλάδα.

Οι αγώνες για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου αντηχούν σήμερα πιο δυνατά από ποτέ. Το ελληνικό νησιωτικό πνεύμα, οι ηρωικοί αντάρτες και Ιερολοχίτες, ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό είναι οι θεματοφύλακες της ελευθερίας των Δωδεκανήσων και η θύμηση τους θα πρέπει να μένει βαθειά χαραγμένη στην καρδιά και στο μυαλό μας. Οι Δωδεκανήσιοι έδωσαν το αίμα τους για την πολυπόθητη Ελευθερία, αγαθό το οποίο στις μέρες μας θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, πως δεν είναι δεδομένο. Για την Ελευθερία της Πατρίδας καθημερινά βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συνεχή δράση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας , σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, διασφαλίζοντας την εδαφική μας ακεραιότητα και ασφάλεια. Στις δύσκολες μέρες που η Πατρίδα μας δοκιμάζεται ας είμαστε ενωμένοι, τιμώντας τους Δωδεκανήσιους ήρωες αλλά και δείχνοντας ευλάβεια και σεβασμό στο πρόσωπο των σύγχρονων ηρώων που δίνουν αγώνα στον Έβρο και στα νησιά μας. Σηκώνουμε τις ελληνικές σημαίες περήφανα ψηλά! Ζήτω η Ελληνική Δωδεκάνησος! Ζήτω το Έθνος!


Δήλωση του Μανώλη Γλυνού για την επέτειο της 7ης Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα ο επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλης Γλυνός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Πολλαπλοί είναι οι συμβολισμοί της φετινής επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Ο εορτασμός συμπίπτει με την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο, έχει γίνει μοχλός πίεσης από την γειτονική χώρα Τουρκία προς τη χώρα μας.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η επανένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα σηματοδοτεί πολλά. Θυμίζει τη γεωπολιτική σημασία που έχουν τα νησιά μας για τη χώρα. Υπογραμμίζει τους αγώνες που έγιναν για να είναι αυτή η περιοχή τα σύνορα όχι μόνο της χώρας αλλά και της ΕΕ.

Σε μια περίοδο όπου η διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος,    απαιτεί γρήγορους αποτελεσματικούς χειρισμούς και οπωσδήποτε όχι πειραματισμούς η επέτειος της 7ης Μαρτίου είναι ξεχωριστή. Τώρα που η εκτός από κράτος διακινητής η γειτονική χώρα , αποδεικνύει ότι επιδιώκει να γίνει και κράτος κατακτητής με μνημόνια που έχουν ακυρωθεί ήδη στην πράξη με εμπρηστικές δηλώσεις, με οτιδήποτε θα μπορούσε να ανάψει τη φωτιά της έντασης στην περιοχή η 7η Μαρτίου έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό .

Στο χέρι όλων μας είναι να αναδείξουμε την αξία των νησιών μας . Να αγωνιστούμε και αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τον τόπο μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και κινδύνου παρουσιαστεί . Και θα το κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι υπερασπιζόμενοι τις αρχές ,τις αξίες, την ιστορία, τον πολιτισμό τους αγώνες των προγόνων μας.

Τα νησιά είναι το πιο ξεχωριστό και πολύτιμο κομμάτι της Ελλάδας το οποίο εμείς οι νησιώτες έχουμε ύψιστο καθήκον να διαφυλάξουμε.


 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ

Ελευθερία ΦΤΑΚΛΑΚΗ,διεθνολόγος

Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής

Η επέτειος της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα είναι για όλους αφορμή περηφάνιας αλλά και αναστοχασμού. Η χώρα μας, με τη χαρακτηριστική νησιωτική γεωμορφολογία της, αποτελεί σημείο κομβικό που συχνά δοκιμάζονται τα συμφέροντα, οι αξίες, οι αντοχές, τα όρια της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ελληνικού Κράτους.

Τα νησιά μας δοκιμάζονται από την αποδεδειγμένα προβληματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής (όταν αυτή αναπτύσσεται) δράσης για την αντιμετώπιση απειλών, που πλέον έχουν αποκτήσει υβριδικό χαρακτήρα. Και οι νησιώτες, ως γνήσιοι ακρίτες, παραμένουμε πιστοί στο εθνικό καθήκον και στις αξίες που διαχρονικά εμπνέουν τη ζωή μας: περηφάνια, ελευθερία, κυριαρχία, αλληλεγγύη και ανθρωπισμός.

Ζητούμε τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων μας στην νόμιμη αντίδραση μας στην επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά του εξ ανατολών γειτονικού κράτους.

Είμαστε όμως πάντα έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας, σε όποιο επίπεδο χρειαστεί. Από το να προσφέρουμε στις βασανισμένες ροές των προσφύγων χείρα βοηθείας, έως το να σταθούμε ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια ακόμη και αφελληνισμού των νησιών μας.

Με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που συνέβαλαν στην Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και παραδειγματιζόμαστε για να συνεχίζουμε στο διηνεκές τον αγώνα τους, ως υπερήφανοι Έλληνες νησιώτες. 

Υπερασπιζόμαστε τα νησιά μας θέτοντας τα στην καρδιά των πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Θωρακίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας με το Σχέδιο_Νησιωτική_Ελλάδα. Με ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο για τα Νησιά (Island Commitment), με στοχευμένες νησιωτικές πολιτικές και εγγυήσεις για τους νέους νησιώτες καθώς πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η αναχαίτιση του φαινομένου της φυγής των νέων νησιωτών στο εξωτερικό (island brain drain).

Απαιτούμε έναν ειλικρινή διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στις ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά. Τα νησιά μας αποτελούν την προμετωπίδα αλλά και τον πλούτο της Ελλάδας. Ως ευρωπαϊκά σύνορα φυλάνε Θερμοπύλες…

Τιμούμε την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα πατρίδα και αγωνιζόμαστε για τη βιωσιμότητα των νησιών μας.


«ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
«Η 72Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»
 
Η 72η επέτειος της ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα εορτάζεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για τον τόπο .
 
Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνάει κάθε όριο και αλλοεθνείς εισβολείς επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα μας . Καλούμαστε με ενότητα και επαγρύπνηση να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας ιδανικά και την εδαφική μας ακεραιότητα. Μας το
«προστάζει» η ένδοξη ιστορία μας και οι αγωνιστές πρόγονοί μας . Ο ελληνισμός δεν λύγισε σε κανέναν κατακτητή και σε όσους επιβουλεύτηκαν την ελευθερία μας .
 
Το αδούλωτο πνεύμα των Δωδεκανησίων που αναδεικνύει η 72η επέτειος της ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου φωτίζει το δρόμο της εθνικής πανστρατιάς και του αγώνα για την επικράτηση του δικαίου και την προάσπιση της πατρίδας μας .
 
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
 
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 72ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ
 
 
 
ADVERTORIALS