Μεταναστευτικό: Ξεκινούν τον Μάρτιο οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων σε Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο

Μεταναστευτικό: Ξεκινούν τον Μάρτιο οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων σε Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών Κέντρων φιλοξενίας των μεταναστεύσεων σε Κω, Λέρο, Χίο, Σάμο και Λέσβο, έτσι ώστε να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων τους 3 μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές επαρκούν. 

Στόχος της Κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα. 

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής, είτε έχοντας  άσυλο είτε αιτούντες άσυλο ανέρχεται στις 150 χιλιάδες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι.

ADVERTORIALS