Σύριζα Β Δωδεκανήσου για επίσκεψη Μηταράκη στην Κω : Τα νησιά δεν είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης - Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι

Σύριζα Β Δωδεκανήσου για επίσκεψη Μηταράκη στην Κω : Τα νησιά δεν είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης - Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα νησιά δεν είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης

Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι

 

Ήρθε ο κ. Μηταράκης και στο νησί της Κω μετά την περιοδεία του στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να πει ότι η μοναδική "ρεαλιστική" λύση που προτείνει η κυβέρνηση είναι η παραμονή των προσφύγων στα νησιά.

Χωρίς να απαντήσει στις αγωνίες των κατοίκων των νησιών για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων σε αυτά, και δίχως να δώσει λύση στις απάνθρωπες πλέον συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ, απείλησε ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, λέγοντάς τους πως αν δεν αποδεχτούν τη λύση των κλειστών κέντρων κράτησης θα γεμίσουν οι πλατείες και τα λιμάνια των νησιών με πρόσφυγες, δαιμονοποιώντας τους ως εν δυνάμει απειλή.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως οι ιδεολογικές της αντιλήψεις, και όχι μόνο η προφανής και αναμφισβήτητη ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μία πρωτόγνωρη και σε λίγο εκρηκτική κατάσταση.

Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως διατυμπάνιζαν τόσους μήνες οι υπουργοί της ΝΔ, φοβούμενη τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών της και των ψηφοφόρων της, έχει στην πραγματικότητα εγκαταλείψει τα νησιά.

Ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία δυναμίτιζε την κατάσταση, πυροδοτούσε αντιδράσεις, καλλιεργούσε το μίσος και την ξενοφοβία, χάιδευε την Ακροδεξιά, στοχοποιούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, για να αποδειχτεί τελικά στην πράξη πως όλες οι κατηγορίες ήταν ψεύτικες και μοναδικό στόχο είχαν να πλήξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας την αντιμέτωπη με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Όμως οι νησιώτες και κρίση έχουν και μνήμη.

Γνωρίζουν πολύ καλά πώς διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το τεράστιο προσφυγικό κύμα το 2015, πώς με μεθοδικότητα, σχέδιο και αλληλεγγύη, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών δούλεψε η τότε κυβέρνηση, ώστε η κατάσταση στα νησιά, παρά τις προφανείς δυσκολίες, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις να είναι διαχειρίσιμη.

Αντ’ αυτού σήμερα βλέπουμε ο αριθμός των προσφύγων να είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν του περασμένου Ιουλίου, ενώ ένα τεράστιο χάος επικρατεί στα πέντε νησιά, αφήνοντας χώρο για και πάλι για ακροδεξιές και ρατσιστικές κραυγές.

Βλέπουμε εικόνες στα ΚΥΤ και γύρω από αυτά που σφίγγουν το στομάχι και αποτελούν γροθιά στον πολιτισμό μας.

Το μέτρο των κλειστών κέντρων, εκτός του γεγονότος ότι κινείται εκτός Ευρωπαϊκής νομιμότητας, άρα και με αμφίβολες πηγές χρηματοδότησης, είναι σίγουρο ότι θα μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε σύγχρονα κολαστήρια και θα καταδικάσει όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Ένα μέτρο όπως η κράτηση από έσχατο και εξατομικευμένο μέτρο θα γενικευτεί παραβιάζοντας έτσι βασικές διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και θα μειώσουν τις αφίξεις προσφύγων είναι προφανές πως απευθύνεται σε ανθρώπους δίχως λογική.

Η ιστορία διδάσκει πως όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, οι διώξεις, η φτώχεια οι άνθρωποι θα αναζητούν με κάθε τρόπο και μέσο ένα καλύτερο αύριο. Και κανένας φράκτης δε θα τους σταματήσει.

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε επίσης  αντίθετοι σε λογικές αποτροπής, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως τέτοιες πρακτικές θα μετατρέψουν τις θάλασσες μας σε υγρό τάφο, εμπλέκοντας έτσι τα στελέχη του λιμενικού που το προηγούμενο διάστημα με αυταπάρνηση και περίσσευμα ανθρωπιάς πραγματοποίησαν χιλιάδες αποστολές έρευνας και διάσωσης.

 Οι δήθεν συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς και φορείς των νησιών αποτελούν στάχτη στα μάτια των τοπικών κοινωνιών, αφού η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κινείται στη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Σε αυτό τον δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι νησιώτες, άνθρωποι με δημοκρατική παράδοση και ιστορία, θα πουν το μεγάλο ΟΧΙ και δε θα επιτρέψουν τα νησιά μας να μετατραπούν σε φυλακές.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Β ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ADVERTORIALS