Μηταράκης από Κω: Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά - Πού θα ωφελήσουν τα κλειστά κέντρα

Μηταράκης από Κω: Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά - Πού θα ωφελήσουν τα κλειστά κέντρα

Το πλάνο της κυβέρνησης για τις κλειστές δομές αλλά και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο της Κω το βράδυ του Σαββάτου!

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως βασική του θέση παραμένει η ίδια, ''Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά'', ενώ  υπογράμμισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, σημειώνοντας πως στόχος πρέπει είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών.

Για το κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Κω, σημείωσε πως στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά και πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική και ότι θα δίνεται άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι' αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές. Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας πως οι κλειστές δομές πρέπει να είναι επαρκείς σε μέγεθος ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις ροές.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος και όποιος μετανάστης εισέρχεται στην χώρα θα κράτείται για 25 ημέρες μέχρι να ταυτοποιηθεί.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι  οι υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών, θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου και προσφυγών, ενώ ειδικά στα 5 νησιά για τις αφίξεις από 1η Ιανουαρίου 2020 ο συνολικός χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι λίγες εβδομάδες (περίπου 1 μήνα).

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα, ενώ θα υπάρχουν αυτόνομα ιατρικά κέντρα εντός των κλειστών δομών για να μην επιβαρύνεται το τοπικό σύστημα υγείας.

ADVERTORIALS