Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Σάμου και Χίου στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Σάμου και Χίου στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Σάμου και Χίου, για το μεταναστευτικό.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών». 

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους.Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.

 
Manolis Xatziantoniou desk