Στην Κω ο Υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω. Η πρότασή του - Δείτε τα 7 σημεία

Στην Κω ο Υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω. Η πρότασή του - Δείτε τα 7 σημεία

Το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Δημάρχου Κω, η σύσκεψη συνεργασίας για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω, στην οποία ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, παρουσίασε την πρόταση του για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω και έθεσε τα ζητήματα που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού.

Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής και Υφυπουργός Τουρισμού συνοδεόταν από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Κω, πήρε μέρος και το μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ κ. Πουλιού Νίκος, εκπρόσωποι του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και φορείς του νησιού!


Η πρόταση του κ. Μάνου Κόνσολα που κατέθεσε για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για:

- να αποκτήσει η Κως τη δική της, διακριτή ταυτότητα τουριστικού προορισμού,

- να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος,

- να γίνει γνωστή σε ένα ελκυστικό και απαιτητικό κοινό.

 

Η πρόταση έχει επτά (7) σημεία.

Το πρώτο σημείο της πρότασης, συνδέεται με το destination brand της Κω που πρέπει να ταυτιστεί με τον Ιπποκράτη και ότι αυτός σηματοδοτεί.

Το δεύτερο σημείο της πρότασης συνδέεται με την αναβάθμιση της τελετής του Ιπποκρατικού Όρκου που πρέπει να αποτελεί ένα ετήσιο mega event με παγκόσμια εμβέλεια και προβολή.

Προϋπόθεση είναι να ενταχθεί μαζί με το Ασκληπιείο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το τρίτο σημείο της πρότασης, συνδέεται με την ανάδειξη του Ασκληπιείου, με το ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα που πρέπει να αξιοποιηθεί για να μας προσδώσει τα μέγιστα, δυνατά οφέλη.

Το τέταρτο σημείο, της πρότασης, στοχεύει στο να συνδέσει αυτό το destination brand της Κω, την Ιπποκρατική της ταυτότητα με την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού, να αποτελέσει η Κως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας

Το πέμπτο σημείο της πρότασής, αφορά στη ετήσια διοργάνωση, ως θεσμού, ενός παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου στην Κω που θα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής κυβέρνησης κάθε φορά.

Το έκτο σημείο της πρότασης αφορά στην στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, ως τουριστικού προορισμού.

Αυτός ο στόχος θα στηριχθεί από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Το έβδομο και τελευταίο σημείο της πρότασης συνδέεται με την συνολική αναβάθμιση του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ).

Μαζί με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και η Πολιτεία μπορούν να σχεδιάσουν υποδομές και δράσεις που θα το αναβαθμίσουν.

Στις υποδομές αναβάθμισης εντάσσεται η δημιουργία Ιπποκρατείου Περιβαλλοντολογικού Πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής στην έκταση των 200 στρεμμάτων που περιβάλλουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου Μελάθρου.


Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του κ. Μάνου Κόνσολα

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω.

Να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση μου, η οποία επικεντρώνεται σε μια ολοκληρωμένη - όπως πιστεύω - πρόταση για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω, αλλά και ενός νέου brand, ισχυρού και ανθεκτικού απέναντι σε εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες.

Η Κως, πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία αντιμετωπίζοντας τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, που το 2016 οδήγησαν σε μια πτώση της τουριστικής κίνησης που μεσοσταθμικά κινήθηκε κοντά στο 15%.

Με τη συνεργασία όλων, όμως, αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και φορέων, η Κως ανέκαμψε κιόλας από την επόμενη χρονιά και έκτοτε επιβεβαιώνει τη δυναμική της ως τουριστικου προορισμού.

Θα ήθελα να παραθέσω τα σχετικά στοιχεία.

Το 2016 οι επιβάτες που διακινήθηκαν στις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κω ήταν 1.715.214.

Με τον όρο διακίνηση εννοούμε άφιξη και αναχώρηση.

Το 2017, χρονιά ανάκαμψης ήταν 2.086.248, ποσοστό αύξησης 21,6%.

Το 2018 ήταν 2.394.704, ποσοστό αύξησης 14,8%.

Το 2019 η διακίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο της Κω στις διεθνείς πτήσεις κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα,ήταν 2.391.696.

Δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει ή να μας ξεγελά η ανάκαμψη των δύο τριών τελευταίων χρόνων.

 

Αυτό που συνέβη το 2016, με τον τουρισμό του νησιού να πληρώνει το κόστος του μεταναστευτικού, μας υποχρεώνει να δούμε την πραγματικότητα, να αντιληφθούμε ότι η Κως πρέπει να χτίσει μια νέα, ισχυρή και ανθεκτική τουριστική ταυτότητα.

 

Επιβεβαίωση των όσων λέω είναι και τα στοιχεία που συνδέονται με την κρουαζιέρα.

Το 2016 είχαμε 41 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 19.222 επιβάτες, ενώ το 2017 είχαμε 16 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων γιατί όπως έχω αναφέρει κρουαζιέρα και μεταναστευτικό δεν συνάδουν.

Μεσολάβησε, βεβαίως, και ο σεισμός που κατέστησε ανενεργές τις λιμενικές υποδομές του νησιού για την κρουαζιέρα, με αποτέλεσμα το 2018 να καταγραφεί νέα πτώση με 10 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Το 2019 και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε λιμάνι, είχαμε αύξηση στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, αφού ήρθαν 19 πλοία στην Κω, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική αυτού του τόπου παρά τα προβλήματα.

Σήμερα, καταθέτω μια πρόταση για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια νέα και ισχυρή τουριστική ταυτότητα, ένα νέο brand για την Κω.

Μια ταυτότητα τουριστικού προορισμού που θα είναι ανθεκτική σε εξωγενείς και απρόβλεπτους παράγοντες.

Μια πρόταση που στοχεύει να προσελκύσει στο νησί επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, για να αυξηθούν η κατά κεφαλή δαπάνη αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

 

Είναι μια σύνθετη πρόταση που μπαίνει στο τραπέζι με στόχο να αποτελέσει, όχι μόνο την αφορμή για ένα ευρύ δημόσιο διάλογο, αλλά και για να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία, στο Δήμο, στην Περιφέρεια, τους φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω είναι ταυτόχρονα και υπόθεση των πολιτών.

Σε αυτούς θα διαχυθούν τα οφέλη αυτής της προσπάθειας, αυτοί θα πρέπει να αγκαλιάσουν, να στηρίξουν και να κάνουν δική τους αυτή την προσπάθεια.

Η πρόταση που καταθέτω σήμερα, περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προϋποθέτει συνεργασίες και συνέργειες.

Ως Υφυπουργός Τουρισμού μπορώ να μιλήσω για τις δράσεις που θα αναλάβει να προωθήσει το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάδειξη και ενίσχυση της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω.

Για αυτό, άλλωστε, είμαστε εδώ και με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ.

Δεν φτάνει, όμως, αυτό.

Απαιτούνται δράσεις και συνέργειες από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, από φορείς, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων.

Η Κως είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη.

Πόσο, όμως, έχει αξιοποιηθεί, τα σύγχρονα χρόνια, αυτή η ιστορική παρακαταθήκη;

Η απάντηση είναι από ελάχιστα έως καθόλου.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται εδώ μέσα ή και έξω από αυτή την αίθουσα που έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, έχουν προσπαθήσει με τις δικές τους δυνάμεις και με τις δικές τους ιδέες να αναδείξουν την Ιπποκρατική κληρονομιά της Κω.

Δεν μηδενίζω καμία προσπάθεια, αντίθετα, θέλω και αναζητώ τη θετική συνεισφορά όλων.

 

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο έχει συνδεθεί η ταυτότητα της Κω, ως τουριστικού προορισμού, με την Ιπποκρατική κληρονομιά και ταυτότητα;

Και εδώ η απάντηση είναι αρνητική.

Στρατηγικά, η πρόταση που καταθέτω για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν, συνιστά επένδυση στην ποιότητα.

 

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για:

- να αποκτήσει η Κως τη δική της, διακριτή ταυτότητα τουριστικού προορισμού,

 

- να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος,

 

- να γίνει γνωστή σε ένα ελκυστικό και απαιτητικό κοινό.

 

Η πρόταση μου, κυρίες και κύριοι, έχει επτά (7) σημεία.

Κανέναν από αυτά τα σημεία δεν λειτουργεί αυτόνομα, όλα είναι αλληλένδετα.

Το ένα βάζει τα θεμέλια για να λειτουργήσει το άλλο και όλα μαζί, και τα επτά (7), σχηματοποιούν και αναδεικνύουν την Ιπποκρατική ταυτότητα της Κω, ως προορισμού.

  1. Το πρώτο σημείο της πρότασής μου, συνδέεται με το destination brand της Κω που πρέπει να ταυτιστεί με τον Ιπποκράτη και ότι αυτός σηματοδοτεί.

Μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, τη συζήτηση και το ενδιαφέρον μονοπωλούσε το εθνικό brand, είχε αγνοηθεί η ιδιαίτερη δυναμική που μπορεί να έχει το τοπικό brand, ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ένα αυτόνομο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για κάθε προορισμό.

Γιατί είναι σημαντικό το destination brand;

Γιατί μέσα από αυτό θα συνδέσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό με τον τουρισμό.

Το destination brand που θα έχει ως πυρήνα και σημείο αναφοράς τον Ιπποκράτη δεν είναι απλά το δημιουργικό ενός λογότυπου.

Είναι το κυρίαρχο μήνυμα που θα αποπνέει η Κως.

Θα συνδέει τον τουρισμό με την οικονομία, με τον πολιτισμό, την ιστορία.

Θα πρέπει να διαθέτει διεθνή εμβέλεια και διείσδυση.

Γύρω από αυτό θα υλοποιηθούν στρατηγικές σύγχρονου τουριστικού μάρκετινγκ, θα διαμορφωθούν οι κατευθύνσεις του νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης της Κω.

Έχει μεγάλη σημασία η διαμόρφωση του νέου destination brand της Κω, που όπως είπα θα ταυτίζεται με τον Ιπποκράτη, να αποτελέσει πεδίο συμφωνίας, συνεννόησης και συνάντησης όλων μας.

Στην τελική του διαμόρφωση, αλλά και στις υποστηρικτικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν μπορούν να συμβάλλουν το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ.

  1. Το δεύτερο σημείο της πρότασης μου συνδέεται με την αναβάθμιση της τελετής του Ιπποκρατικού Όρκου που πρέπει να αποτελεί ένα ετήσιο mega event με παγκόσμια εμβέλεια και προβολή.

Προϋπόθεση είναι να ενταχθεί μαζί με το Ασκληπιείο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει να γίνονται προσπάθειες.

Θα αναφέρω το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ελληνική εθνική επιτροπή της Unesco, στις αρχές του 2018, με στόχο τη συνεργασία για την προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θα αναφέρω, επίσης, και την επιτροπή που συγκρότησε ο Δήμος Κω το Μάιο του 2018, για τη συγκρότηση πλήρους φακέλου, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Unesco, της υποψηφιότητας για την ένταξη του Ασκληπιείου Κω και του Ιπποκρατικού Όρκου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

Με επικεφαλής αυτής της επιτροπής τον πρώην Υπουργό, κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.

 

 

Θεωρώ θα πρέπει να συντονιστούμε να προετοιμάσουμε και να υποβάλλουμε το φάκελο στην UNESCO και αυτό αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει κάτω από την ομπρέλα του Ιδρύματος και με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.

 

Ο στόχος μας πρέπει να είναι η μετεξέλιξη του Ιπποκρατικού όρκου στην πιο μεγάλη διεθνή εκδήλωση ορκωμοσίας φοιτητών της Ιατρικής από όλο τον κόσμο.

Μέσα από αυτήν, να ενισχύεται η Ιπποκρατική ταυτότητα της Κω, να προβάλλεται το νησί σε όλο τον κόσμο.

Η τελετή του Ιπποκρατικού όρκου, αυτό το ετήσιο mega event, όπως είπα θα είναι και εθνική υπόθεση.

Θα μπορεί να τελεί κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη διοργάνωσή του θα εμπλέκονται το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, τα Πανεπιστήμια – Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μπορεί, επίσης, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και ο Ιπποκρατικός όρκος να λαμβάνει χώρα με τρισδιάστατο ολόγραμμα και σε άλλες χώρες, την ίδια χρονική στιγμή.

  1. Το τρίτο σημείο της πρότασής μου, συνδέεται με την ανάδειξη του Ασκληπιείου, με το ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα που πρέπει να αξιοποιηθεί για να μας προσδώσει τα μέγιστα, δυνατά οφέλη.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένα νέο μουσείο εικονικής πραγματικότητας με άξονα τον Ιπποκράτη, τη θεμελίωση και εφαρμογή της ιατρικής επιστήμης κατά την αρχαιότητα.

Το κόστος για τη δημιουργία αυτού του μουσείου εικονικής πραγματικότητας δεν είναι απαγορευτικό, μπορεί να αποτελέσει προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε την αναβάθμιση του βοτανικού κήπου με τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσε για θεραπευτικούς λόγους ο Ιπποκράτης.

Το τρίτο αυτό σημείο της πρότασής μου, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε συνδέει το destination brand της Κω με την ιστορία.

  1. Το τέταρτο σημείο, όμως, της πρότασής μου, στοχεύει στο να συνδέσει αυτό το destination brand της Κω, την Ιπποκρατική της ταυτότητα με την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού.

Αναφέρομαι στην επιλογή να αποτελέσει η Κως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας, σε αυτήν την ιδέα και προοπτική έχω αναφερθεί από το 2013.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Ιπποκρατική ταυτότητα της Κω, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, κανένας άλλος προορισμός δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θεσμοθέτηση, επικαιροποίηση και ενεργοποίηση του πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί.

Αναφέρομαι στη διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην ασφάλεια και τις προδιαγραφές των υποδομών, στην εκπαίδευση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, στη διασφάλιση της ατομικότητας και της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων και σε πολλά άλλα.

Αυτό αφορά σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και σε ξενοδοχεία.

Αυτό σημαίνει ότι στην Κω μπορούν να αναπτυχθούν Cluster συνεργασιών ανάμεσα στο νοσοκομείο, σε ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μέσα από αυτά τα σχήματα θα προκύπτει η διαμόρφωση τουριστικών πακέτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής, της εστίασης αλλά και των υπηρεσιών υγείας.

Ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με υποδομές φιλοξενίας, για τη δημιουργία υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με μυοσκελετικές παθήσεις ή με νευρολογικές παθήσεις, αλλά και για τουρίστες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.

Η στρατηγική αυτή επιλογή, συνδέεται και με την αναβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου της Κω και επειδή δεν πρέπει να έχουμε φοβικά σύνδρομα απέναντι στην εξέλιξη, η αναβάθμιση αυτή μπορεί να αποτελεί προϊόν σύμπραξης ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό υγείας και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αμφισβήτηση της έννοιας της δημόσιας υγείας.

Η Κως έχει, επίσης, το προνόμιο να διαθέτει ιαματικούς πόρους στα Θερμά, οι οποίοι, όμως, είναι αναξιοποίητοι.

Η ίδια η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δει τη δυνατότητα αξιοποίησης μέσα από την μακροχρόνια παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή, που θα αναπτύξει υποδομές ιαματικού τουρισμού.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις αίροντας και εμπόδια που υπάρχουν και διευκολύνοντας την πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή, που σήμερα - όπως όλοι ξέρετε - αντιμετωπίζει προβλήματα.

Με όχημα την ταύτισή της με την Ιπποκρατική ταυτότητα, η Κως μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες που θα συνδυάζουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους.

Το κυριότερο, θα είναι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος που θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και στην αντιμετώπιση φαινομένων μονοκαλλιέργειας, όπως το all inclusive.

  1. Το πέμπτο σημείο της πρότασής μου, αφορά στη ετήσια διοργάνωση, ως θεσμού, ενός παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου στην Κω που θα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής κυβέρνησης κάθε φορά.

Ένα γεγονός-θεσμός για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, στον φορέα διοργάνωσης θα καταλήξουμε, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Υπάρχει η δυνατότητα και η βούληση από την πλευρά μας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τα πανεπιστήμια, τον ΕΟΦ και την ιδιωτική πρωτοβουλία να καθιερώσουμε αυτό τον ετήσιο θεσμό.

Μπορεί να υπάρξει σε αυτό το επίπεδο και συνεργασία ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και τον HAPCO, το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι όσοι συμμετέχουν σε συνέδρια αυτού του βεληνεκούς είναι επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που ξοδεύουν έως και 7 φορές περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τον τουρίστα που έρχεται για διακοπές με οργανωμένο πακέτο και συγκεκριμένο budget.

Για να διευκολύνουμε τη διοργάνωση των συνεδρίων υγείας, ως κυβέρνηση, προχωρήσαμε στην ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία έγκρισης ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων θα γινόταν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι και ο ΕΟΦ πρέπει να δει ξανά και επιβάλλεται να δει ξανά απαγορεύσεις που δεν έχουν κανένα έρεισμα , όπως η απαγόρευση να γίνονται συνέδρια υγείας σε τουριστικούς προορισμούς.

  1. Το έκτο σημείο της πρότασης μου αφορά στην στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, ως τουριστικού προορισμού.

Αυτός ο στόχος θα στηριχθεί από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ και αυτό αποτελεί δέσμευση.

Άλλωστε, ο ΕΟΤ εκπονεί για πρώτη φορά πρόγραμμα τουριστικής προβολής για να αμβλυνθούν οι συνέπειες του μεταναστευτικού σε νησιά, όπως η Κως.

Η προβολή της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, θα στηριχθεί από το Υπουργείο.

Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε.

Θα πρότεινα, όμως, σε Δήμο και Περιφέρεια, αλλά και στην Ένωση Ξενοδόχων, να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, αφού δεν έχει νόημα ο καθένας να σχεδιάζει και να υλοποιεί δική του στρατηγική και δράσεις τουριστικής προβολής.

Ο ενιαίος συντονισμός, η ενιαία στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης της Κω θα έχει πολλαπλασιαστικά και κυρίως θετικά αποτελέσματα.

Καιρός, λοιπόν, να δούμε ένα τετραμερές σύμφωνο συνεργασίας για την τουριστική προβολή με τη συμμετοχή του ΕΟΤ, της Περιφέρειας, του Δήμου και των φορέων.

  1. Το έβδομο και τελευταίο σημείο της πρότασης που καταθέτω σήμερα συνδέεται με την συνολική αναβάθμιση του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ).

Μαζί με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και η Πολιτεία μπορούν να σχεδιάσουν υποδομές και δράσεις που θα το αναβαθμίσουν.

Στις υποδομές αναβάθμισης εντάσσεται η δημιουργία Ιπποκρατείου Περιβαλλοντολογικού Πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής στην έκταση των 200 στρεμμάτων που περιβάλλουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου Μελάθρου.

Είναι και αυτό ζήτημα που απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες, όπως ολόκληρη σχεδόν η πρόταση των 7 σημείων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πρόταση που σας παρουσίασα, μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τις δικές σας ιδέες, με τις ιδέες και προτάσεις της αυτοδιοίκησης και των φορέων αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Στα όρια των δικών μου αρμοδιοτήτων, παρουσίασα και τη συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, ενός στρατηγικού στόχου που διαφοροποιεί και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Κω, ως τουριστικού προορισμού.

Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο Τουρισμού στα πλαίσια της εφαρμογής αυτής της πρότασης.

Όπως όλοι θα διαπιστώσατε, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια βεντάλια δράσεων, έργων, παρεμβάσεων.

Έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, συνδέεται με στοχευμένες ιδέες, συνδέει την Ιπποκρατική ταυτότητα της Κω με τη δημιουργία ενός ισχυρού destination brand, με την ιστορία, τον πολιτισμό, την τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη.

Η εφαρμογή και υλοποίηση αυτής της πρότασης επιβάλλει συνέργειες από όλους.

Από συναρμόδια υπουργεία, από την αυτοδιοίκηση, από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Άρα, η πρόταση αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόταση του Μάνου Κόνσολα.

Πρέπει να μετεξελιχθεί σε κοινή πρόταση, αλλά, κυρίως, σε κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της.

Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια, στα έργα και στις πράξεις.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσω τις παρατηρήσεις και τις τοποθετήσεις σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Manolis Xatziantoniou desk