Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Aδιαμφισβήτητο το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών

Απάντηση ΥΠΕΞ στην  Άγκυρα: Aδιαμφισβήτητο το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημειώνει ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες υπογραμμίζοντας ότι για αυτό «δεν χωρά καμία αμφισβήτηση».

Σε αυτή αναφέρει:

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

 Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».


Σημειώνεται, ότι νωρίτερα σήμερα, Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας υποστήριξε ότι «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, ούτε στην Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948». Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε πως αυτός «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση» είπε αναφερόμενος στο Καρντάκ (Ιμια).