Σύριζα Κω: Τι θα γίνει με τα ενταγμένα έργα του Δήμου Κω στο ΦιλόΔημος;

Σύριζα Κω: Τι θα γίνει με τα ενταγμένα έργα του Δήμου Κω στο ΦιλόΔημος;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ - ΒΟΡ. ΔΩΔ/ΣΟΥ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ σε σχέση με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος αποτελούν την ταφόπλακα του συγκεκριμένου προγράμματος που αγκαλιάστηκε από το σύνολο των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης καθώς και των τοπικών κοινωνιών.

Με ανυπόστατα επιχειρήματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να καταστήσει τους δημάρχους και την τοπική αυτοδιοίκηση "ομήρους", αφού για να λάβουν πλέον χρηματοδότηση για τα απαραίτητα έργα θα πρέπει να περνάνε από το γραφείο του υπουργού, το οποίο θα εγκρίνει ή θα κόβει τα έργα.

(Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για "κολλητούς" και κομματάρχες)

Αξίζει δε να σημειωθεί, κόντρα στην τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών περί υπερένταξης έργων ύψους 1,235 δισ. ευρώ, πως ο ΦιλόΔημος, από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης,

Ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο, ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αρχικού ύψους 134 εκατ. ευρώ. Κυρίως όμως προβλέπει την αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή από πόρους του Κεντρικού Κράτους χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων.

Επιπλέον το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές.

Ειδικότερα για το νησί μας, το οποίο ενισχύθηκε με δεκάδες εκατομμύρια για να πραγματοποιηθούν πλήθος έργων, η απόφαση αυτή αποτελεί τον φραγμό για την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των παραπάνω.

Παραδείγματος χάρη, τι θα γίνει με το έργο αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Κω;

Θα προχωρήσουν και πώς οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Κέφαλο;

Θα ολοκληρωθεί το έργο παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δικτύων ύδρευσης;

Αυτά είναι κάποια από τα έργα στο νησί μας, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΦιλόΔημος Ι και πλέον κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν.

Είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα ο Δήμος της Κω να αντιδράσει και να μην αδιαφορήσει για το επικείμενο έγκλημα σε βάρος των απαραίτητων έργων υποδομής και της ποιότητας ζωής των πολιτών του τόπου μας.

Manolis Xatziantoniou desk