«ΌΧΙ στην επέκταση και στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου»
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα, προβλέπει εκτός των άλλων κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών στα ήδη ταλαιπωρημένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν σηκώσει το κύριο βάρος του προσφυγικού (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο).
Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης δημιουργούνται κέντρα κράτησης-φυλακές, συνολικής χωρητικότητας από 18 χιλιάδες θέσεις μέχρι και περισσότερες από 25.000 θέσεις, στον μικρό γεωγραφικό χώρο του ανατολικού Αιγαίου.
Ένα εφιαλτικό σχέδιο, που καταφεύγει σε μέτρα απάνθρωπα, απαράδεκτα για το διεθνές δίκαιο, αναποτελεσματικά που θα οξύνουν το πρόβλημα αντί να το λύσουν, και που μόνο φρίκη προκαλεί στους δημοκρατικούς πολίτες των νησιών μας.
Είναι αδιανόητο, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα να θεωρούνται χειρότεροι και από εγκληματίες, άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε το μέτρο της κράτησης ως εργαλείο αποτροπής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είναι απολύτως αναποτελεσματικό. Δεν υπάρχει κανένα εμπειρικό στοιχείο, ότι η κράτηση αποτρέπει την μετανάστευση ή αποτρέπει ανθρώπους από το να αναζητήσουν άσυλο.
Ήδη δημοτικά συμβούλια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό αυτό, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω του κλειστού χαρακτήρα των κέντρων να δημιουργηθούν εστίες έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Με πνεύμα που θα εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των προσφύγων, αλλά και τη διαφύλαξη του δημοκρατικού χαρακτήρα και της ιστορίας των νησιών μας και των κατοίκων τους, ζητάμε:
Να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών, σε κατάλληλες και ανθρώπινες δομές φιλοξενίας.
Κασσιώτη Διονυσία
Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Ο γάμος της Ντιάνα Κούλουθρος και του Eυστάθιου Μαυροκορδάτου έγραψε ιστορία στην Κω – Ένα υπερθέαμα στο Ammos Beach Bar.
Ο Ιπποκράτης επέστρεψε μετά από δέκα χρόνια.
Την ημερίδα παρακολούθησαν -6- διαπραγματευτές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κυκλάδων, Α’ και Β’ Δωδεκανήσου, καθώς και -2- Αξιωματικοί Ψυχολόγοι, υπό τον συντονισμό εκπαιδευτή Αξιωματικού της Διεύθυνσης Δίωξης Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής
Τέλος εποχής για το σώμα που δημιουργήθηκε το 1997 - Ο χαρακτηρισμός «ράμπο» και τα προβλήματα που οδήγησαν στην απόφαση για την κατάργησή του - Τι θα γίνει με το προσωπικό και τις υποθέσεις του.