ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Τα ερωτηματικά για την υπάρχουσα κλειστή δομή στην Κω, από το 2017, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Τα ερωτηματικά για την υπάρχουσα  κλειστή δομή στην Κω, από το 2017,  μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Από το Φεβρουάριο του 2017  έχει ιδρυθεί προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (κλειστό κέντρο κράτησης ), στο Πυλί της Κω  για την ασφαλή φύλαξη των μη νόμιμων μεταναστών που τελούν υπό καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους, αλλά και για τη φύλαξη των παραβατικών παράτυπων μεταναστών. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν σήμερα στις 11. 30 π.μ ο Υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης  για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, η υπάρχουσα Δομή (hot spot) στην Κω  θα μετατραπεί σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+. (πατήστε εδώ για το σχετικό δημοσίευμα)

Μένει να διευκρινιστεί  αν το υπάρχον προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (κλειστό κέντρο κράτησης ), χωρητικότητας  500+ ατόμων, που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 στο Πυλί της Κω (το πρώτο στο Αιγαίο, δείτε το ΦΕΚ ίδρυσης http://www.pkm.gov.gr) θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ξεχωριστό ΠΡΟΚΕΚΑ, ή θα πάψει να υφίσταται.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2017 ιδρύθηκε, από την προηγούμενη κυβέρνηση, κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στην Κω, (το πρώτο στο Αιγαίο) σε χώρο 72 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή στο Πυλί όπου βρίσκεται και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot).

Το κλειστό κέντρο  κράτησης στο Πυλί της Κω λειτούργησε στις 30 Μαρτίου του  2017, με τους πρώτους 45 κρατούμενους προς απέλαση, παρουσία της τότε Αντιστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας, Γενικής Επιθεωρήτριας  Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, η οποία μάλιστα τότε ευχαρίστησε τους κατοίκους της Κω για την υποστήριξή τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι πολίτες της Κω, εμένα προσωπικά στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το νησί σας, με υποστήριξαν με ότι μέσο διέθεταν. Αυτό που θα τους έλεγα είναι πως ό,τι έχω πει μέχρι σήμερα, αυτό και έχει γίνει. Τους ευχαριστώ και για την κατανόηση και την υποστήριξη».

Δείτε τις δηλώσεις της κ.Τσιριγώτη (31 Μαρτίου2017)  στη δημοτική τηλεόραση Κω και στη Μαρία Παπαζαχαρίου, για την έναρξη λειτουργίας του (κλειστού) κέντρου κράτησης μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ).

ADVERTORIALS