Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την έξαρση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την έξαρση των  μεταναστευτικών  ροών στα νησιά του Αιγαίου

Στις 12 το μεσημέρι, σήμερα,  Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019,  θα συνεδριάσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, μετά το κύμα μαζικών αφίξεων μεταναστών στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12:00 θα μετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.


Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό αφού μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν σχεδόν 1.500 μετανάστες από την Τουρκία, σχεδόν όση είναι η χωρητικότητα ενός Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot).Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 διαμένουν σε 32 δομές διαχείρισης ΕΔ, 40.662 πρόσφυγες και μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 27.893 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ ζητώντας από την Κομισιόν να εκταμιεύσει στην Τουρκία τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού πρωτοκόλλου, ενώ καλεί την Άγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών που πλέον σπρώχνουν προς την Ελλάδα περίπου 1.000 μετανάστες την ημέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΚΥΣΕΑ ενδεχομένως να προχωρήσει και στην επιλογή νέας ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα.

Σημειώνεται ότι ο συναγερμός στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό σχετίζεται άμεσα και με το γεγονός ότι χιλιάδες Σύροι μετανάστες έχουν φτάσει πλέον στα παράλια της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι χιλιάδες Σύροι μετανάστες μαζεύονται στη Σμύρνη από την επαρχία Ιντλίμπ.(Δείτε εδώ https://www.kosnews24.gr)

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των συνόρων η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει το επόμενο διάστημα και την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι  το ζήτημα αυτό το έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις συνομιλίες που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε αλλά και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς .

Επίσης, σε άρθρο του στη Γαλλική εφημερίδα L' Opinion ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προϊδέασε γι αυτό σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι « απέναντι στην πρόκληση της ασφάλειας, η ενίσχυση των τομέων μετανάστευσης, ασύλου, εσωτερικής ασφάλειας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ένωσης. Η FRONTEX θα έπρεπε ήδη να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες, ενώ όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού φορέα χρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια»


ADVERTORIALS