Η Επιστολή του δημάρχου Σύμης προς τους δημάρχους Κω και άλλων 6 νησιών - Κάλεσμα σε δυναμικές κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό

Η Επιστολή του  δημάρχου Σύμης προς τους δημάρχους Κω και άλλων 6 νησιών - Κάλεσμα σε δυναμικές κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό

Ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, έστειλε  επιστολή στους δημάρχους Κω, Πάτμου, Νισύρου, Λειψών, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης, καλώντας τους να προχωρήσουν όλοι μαζί σε δυναμικές  κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας, τόσο για την κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το τελευταίο διάστημα με την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων, όσο και για την υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά.  Η Επιστολή του δημάρχου Σύμης:

Κύριοι συνάδελφοι,
Στη Σύμη αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ελλείψει ιατρικού προσωπικού, κατάλληλου για την επάνδρωση και αντιμετώπιση επειγουσών και μη αναγκών.
Την περίοδο που διανύουμε το υπάρχον ιατρικό προσωπικό στο νησί μας περιορίζεται σε μία αγροτική ιατρό και έναν αποσπασμένο παθολόγο για δέκα ημέρες.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το ελάχιστο πλέον εναπομείναν προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας προς τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, όπως αυτές παρουσιάζονται και προοδευτικά διογκώνονται με την άφιξη καθημερινά δεκάδων παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στο νησί, καθώς έχουν καταγραφεί στο ιατρείο σοβαρά περιστατικά μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων.

Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού (πάνω από 3.000 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 500 περίπου παιδιά).
Δεδομένου, περαιτέρω, ότι,
- είναι αδύνατον το ιατρικό προσωπικό υπηρεσίας υπαίθρου, να αντεπεξέλθει σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά,
- η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια που επιβάλλει ιατρικές επισκέψεις σε διαφορετικά σημεία του δήμου,  ενώ σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς στη Ρόδο (καθώς εκεί είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο) υποχρεωτικά συνοδεύεται από τον γιατρό, με αποτέλεσμα το νησί να μένει μόνο με έναν ή κανέναν ιατρό.
Ο Δήμος μας επιθυμεί να προλάβει κάθε δυσμενή εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζετε ίδιες και ενδεχομένως, χειρότερες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης στα νησιά σας, θα θέλαμε τη σύμπραξή σας στις κινητοποιήσεις που προτιθέμεθα να καταφύγουμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το κράτος που ολιγωρεί και δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο ζήλο για άρση του χρόνιου αυτού προβλήματος που καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς επιτυχία και με ρίσκο ανθρώπινες ζωές.

Οι κινητοποιήσεις μπορούν να λάβουν χαρακτήρα συντονισμένων ενεργειών, όπως κλείσιμο δημοτικών καταστημάτων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα, άρνηση καταβολής φόρου (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.λπ., μιας και δεν απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια με τους συνανθρώπους μας στα αστικά κέντρα. Είμαστε στη διάθεσή σας για την ανάληψη πρωτοβουλιών το συντομότερο δυνατόν.

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, όσο και του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σοβαρότητα του προαναφερθέντος σοβαρού ζητήματος που προκαλεί πλήθος προβλημάτων στα νησιά μας με την άμεση τοποθέτηση ειδικευμένων ιατρών, οδηγού ασθενοφόρου και μόνιμης καθαρίστριας».

ADVERTORIALS