ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ για προσφυγικό: Η κατάσταση στο νησί μας δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων αλλά και προβληματισμό για τη διαχείριση του από την κυβέρνηση της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ για προσφυγικό: Η κατάσταση στο νησί μας δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων αλλά και προβληματισμό για τη διαχείριση του από την κυβέρνηση της ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κατάσταση αυτή τη χρονική στιγμή στο νησί μας, όσον αφορά τον αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ, με τις συνεχόμενες αφίξεις από τα απέναντι παράλια δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων αλλά και προβληματισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση της ΝΔ.

2.600 άνθρωποι κυριολεκτικά στοιβάζονται σε μια δομή χωρητικότητας 850 ατόμων και παρά τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες διοίκησης και προσωπικού οι συνθήκες είναι πλέον τραγικές.

Η μετακίνηση προσφυγικού πληθυσμού, που πληροί τα κριτήρια ευαλωτότητας, από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ αλλά και το Προαναχωρησιακό να είναι υπερπλήρη, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφταναν πρόσφυγες στο νησί μας έφταιγαν οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και ο Τσίπρας με «τα σύνορα που δεν υπάρχουν στη θάλασσα».

Όταν επί κυβέρνησης ΝΔ φτάνουν πρόσφυγες στην Κω, φταίνε οι γεωπολιτικές συνθήκες και τα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν.

Άραγε προσγειώθηκε στην πραγματικότητα η ΝΔ ή είναι ακόμη μια απόδειξη της εργαλειοποίησης, όλο το προηγούμενο διάστημα, του προσφυγικού, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία, με ρατσιστικές και ξενοφοβικές ρητορείες, κι έχοντας ως μοναδικό στόχο την κυβερνητική εξουσία;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το προσφυγικό με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, παρά τις δυσκολίες που ασφαλώς υπήρξαν και που κανείς δεν αρνείται ή παραβλέπει.

Είναι νωπές στη μνήμη μας οι εικόνες του καλοκαιριού του 2015 στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας και που χάρη στην ίδρυση και λειτουργία του ΚΥΤ προσφέρθηκαν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας στους πρόσφυγες, αλλά κι επιπλέον διαφυλάχτηκε το ανθρώπινο πρόσωπο και η δημοκρατική παράδοση του τόπου μας καθώς και η τοπική οικονομία, που κάποιοι συνεχώς επικαλούνται.

Επιτακτική ανάγκη λοιπόν είναι η ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου και των σχετικών με το προσφυγικό υπηρεσιών, η μετακίνηση των ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες, η πίεση προς την ΕΕ για συλλογικές λύσεις με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.

Τέλος επείγει η λειτουργία στο νησί μας, όπως και πέρυσι, της Δομής Εκπαίδευσης για τα παιδιά προσφύγων, ώστε να μη στερούνται το δικαίωμα της πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό, το οποίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο. 

Θα τολμήσει η κυβέρνηση της ΝΔ να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τις στοιχειώδεις αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών;

Γραφείο Τύπου