Καμία αναφορά στη ΔΕΘ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω και στα άλλα 4 νησιά

Καμία αναφορά στη ΔΕΘ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω και στα άλλα 4 νησιά

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου 2019,  από το βήμα της ΔΕΘ, αναφέρθηκε σε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων (δείτε εδώ kosnews24.gr-ta-15-metra-pou-eksiggeile-o-mitsotakis) δημιουργώντας όμως εύλογη ανησυχία στους νησιώτες, αφού από το συγκεκριμένο πακέτο απουσίαζε η εξαγγελία της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά  (Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο, Λέσβο) όπου εξακολουθεί να ισχύει το ειδικό καθεστώς. 

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα παραπάνω πέντε νησιά έως το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου2019). 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τη στήριξη της νησιωτικότητας, σημειώνοντας ότι  η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που με την τροπολογία που κατέθεσε το Νοέμβριο του 2018 πρότεινε την παράταση  του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο, μέχρι και την 31.12.2019, αναγνωρίζοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό των πέντε νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισής του δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο τονίζοντας μάλιστα ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τη Ν.Δ. είναι απολύτως επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωσή τους.

Δείτε το πλήρες κείμενο της τροπολογίας εδώ.
 
 

 
Απολύτως λανθασμένη όμως  η συνεπαγωγή (Δεκέμβριος 2018) ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην Κω και σε άλλα 4 νησιά εξαρτάται από τον αριθμό των προσφύγων και την Κομισιόν  και μάλιστα, με τρόπο απαράδεκτο: μειωμένοι συντελεστές, μόνον εάν οι δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν, κρατώντας σε ομηρία τους νησιώτες (Δείτε εδώ https://www.kosnews24.gr/politika/item/248737-i-diatirisi-tou-meiomenou-fpa-stin-ko-kai-se-alla-4-nisia-eksartatai-apo-ton-arithmo-ton-prosfygon-kai-tin-komision) .
 
Το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο των αρχών της νησιωτικότητας, όπως ακριβώς ισχύει για νησιά άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία οι αρχές της νησιωτικότητας εφαρμόζονται χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. 
 
 
ADVERTORIALS