Αλλάζουμε! Σύμη για όλους!: Άμεση μεταφορά παράτυπων μεταναστών και στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Σύμης

Αλλάζουμε! Σύμη για όλους!:  Άμεση  μεταφορά παράτυπων μεταναστών και στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Σύμης

Προς:

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργείο Δημόσιας τάξης

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργείο Τουρισμού

Βουλευτές Δωδεκανήσου Σύμη,

24/08/2019

Θέμα: Άμεση Μεταφορά παράτυπων μεταναστών και στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Σύμης

Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι συντρέχει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας και ιδίως την συγκεκριμένη στιγμή στο νησί μας, λόγω της αιφνίδιας και μαζικής εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Την Παρασκευή 23/08/2019 αποβιβάστηκαν στην Σύμη 42 παράτυποι μετανάστες που περισυνελέγησαν με την άμεση παρέμβαση του Λιμεναρχείου Σύμης.

Την συγκεκριμένη στιγμή το λιμεναρχείο και το αστυνομικό τμήμα Σύμης φιλοξενούν άνω των 200 ατόμων και φυλάσσονται στους χώρους αυτούς, διότι υπάρχει έλλειψη άλλων καταλληλότερων χώρων, μπροστά στην πιο τουριστική προβλήτα του κεντρικού λιμανιού του νησιού, με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς.

Επισημαίνουμε ότι στους χώρους αυτούς, εκτός από την στέγαση των παράτυπων μεταναστών πραγματοποιούνται και όλες οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες από τις Αρχές, καθώς και οι απαιτούμενοι υγειονομικοί έλεγχοι και τυχόν ιατρική περίθαλψη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και στην εικόνα του νησιού μας. Το λιμάνι εισόδου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι το Κέντρο προσωρινής έστω φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών.

Η λύση αυτή προτάθηκε, καθώς όπως σας έχουμε γνωρίσει, στο νησί μας δεν μπορούν να φιλοξενηθούν παράτυποι μετανάστες ή πρόσφυγες καθώς δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τον σκοπό αυτό.

Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα (δυσκολία στην επιβίβαση και αποβίβαση των εκατοντάδων επιβατών) ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και την προσπάθεια που καταβάλουν οι αρχές, το Λιμεναρχείο και η άκρως υποστελεχωμένη Αστυνομία για την άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και προχωράει με τους συντομότερους δυνατούς ρυθμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε εντός 24 ωρών με τα μέλη σας τη διαδικασία διαθεσιμότητας ενός πλοίου μαζικής μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών και να μας γνωστοποιήσετε τα αποτελέσματά της, ώστε αμέσως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της προ περιγραφείσας μεταφοράς, σε ειδικό κέντρο φιλοξενίας, σε άλλο μέρος της πατρίδας μας, καθώς και την επάνδρωση του αστυνομικού τμήματος, που την συγκεκριμένη στιγμή υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και οριακή, χθες είχαμε την επίθεση μεταναστών σε αστυνομικούς του τμήματος Σύμης. Οι καταστάσεις αρχίζουν και ξεφεύγουν.

Η εικόνα που επικρατεί στο νησί μας είναι θλιβερή, ο τουρισμός πλήττεται ανεπανόρθωτα, κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, μετανάστες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ζωής δεν ενδείκνυται στον τρόπο φιλοξενίας των κατοίκων του μικρού νησιού μας, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολλά, παρότι που οι κάτοικοι προσπαθούν να φανούν φιλόξενοι με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Οι εικόνες από το φωτογραφικό υλικό που σας αποστέλλουμε μιλάνε από μόνες τους.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας έτσι ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στο όμορφο νησί μας .

Μετά τιμής,

Ο επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε ! Σύμη για όλους!

Ηλίας Τσαβαρής

μετά των δημοτικών συμβούλων

Γεώργιο Τσίγκο Πανορμίτη Πέτρου

ADVERTORIALS