Η ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής Κω περιόδου 2019 - 2023- Oι υποσχέσεις του νέου δημάρχου

Η ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής Κω περιόδου 2019 - 2023- Oι υποσχέσεις του νέου δημάρχου

Πραγματοποιήθηκε  στον κατάμεστο αύλειο χώρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος το βράδυ της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019 η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Κω που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, για την περίοδο  2019 - 2023.

Το παρών έδωσαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί από τους μη εκλεγέντες, ενώ παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αγκύρας,  ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο νέος δήμαρχος Ρόδου Α. Καμπουράκης, ο πρ. βουλευτής Ηλίας Καματερός, οι πρ. δήμαρχοι Κ. Καΐσερλης και Μ. Φάκκος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου Α. Γιαννικουρής, ο ταξίαρχος της 80 ΑΔΤΕ, ο διοικητής του ΝΑΣ Κω, ο λιμενάρχης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων και πολλοί πολίτες. 

Την ορκωμοσία έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ. Η.κ Μακρή επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ορκίστηκε στη συνείδησή της. 

Ο νέος δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, στην ομιλία του έδωσε το στίγμα για την θητεία του από τη θέση που τον επέλεξε ο Κωακός λαός, έτσι ώστε η Κως, να αποκτήσει ξανά την αίγλη του παρελθόντος και να έχει προοπτικές για το μέλλον, όπως είπε.

Ο κ. Νικηταράς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι μεγάλη η τιμή και μεγαλύτερη η ευθύνη για εκείνον και τους συνεργάτες του η διοίκηση του Δήμου. Απευθυνόμενος στους πολίτες που παρευρίσκοντο στην ορκωμοσία είπε μεταξύ των άλλων "Μας υποδείξατε με το δικό σας τρόπο, να πορευθούμε με εντιμότητα, σεβασμό, με ενωμένες τις δυνάμεις μας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να βάλουμε τις βάσεις, για την Κω που όλοι ονειρευόμαστε..." 

Ο νέος Δήμαρχος Κω τεκμηρίωσε γιατί επέλεξε το Διεθές Ιπποκράτειο Ίδρυμα για την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας συγκεκριμένα  "ότι επιλέξαμε να είμαστε σήμερα εδώ γιατί ο Ασκληπιείο και ο Ιπποκράτης είναι η ιστορία μας, η ταυτότητα, το διαβατήριό μας, στο σύγχρονο κόσμο. Σύμβολα παγκόσμιας εμβέλειας, που όμως δεν τους έχουμε αποδώσει, τη δέουσα τιμή και αναγνώριση" άσκησε κριτική και επισήμανε ότι όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε αν "κάναμε όλα όσα έπρεπε για να αναδείξουμε την Ιπποκρατική Κω.  Κάναμε όλα όσα έπρεπε, για να αναδείξουμε στα πέρατα του κόσμου την Ιπποκρατική ιδέα; "και ζήτησε να είμαστε σε εγρήγορση αφού όπως είπε  άλλοι προορισμοί, μιλούν για τον Ιπποκράτη, χωρίς εμάς.

Στη συνέχεια μίλησε για τη διαχείριση της καθημερινότητας και της δημόσιας εικόνας της Κω. Υποσχέθηκε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα δώσουν τη μάχη της καθημερινότητας με μεθοδικότητα και αδιάκοπη δουλειά και τόνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να "ανατάξουμε".

Μίλησε για τους εργαζόμενους του Δήμου καθιστώντας τους συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια και όπως είπε "θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα με συνεργασία και στοχοθεσία".  Μίλησε για συνευθύνη δήμου και πολιτών και τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους.

Στόχος της δημοτικής αρχής είπε είναι η επένδυση στο μέλλον η οποία περνά μέσα από τις υποδομές, μέσα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο που δημιουργεί πλέον ανασφάλεια και ανακοίνωσε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πρώτη μεγάλη συνάντηση για το θέμα αυτό και εκεί, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

 Αναφέρθηκε στους βιολογικούς καθαρισμούς, στην έλλειψη νερού στον τέως  Δήμο Ηρακλειδών και όπως είπε" εκεί, πραγματικά θα δώσουμε μάχη με το χρόνο για να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν το πολύτιμο αγαθό της φύσης και σε ποσότητα κυρίως όμως, σε διασφαλισμένη ποιότητα." και μίλησε για σημαντική μείωση των τελών.

Αναφέρθηκε στο Χωροταξικό σχέδιο και στη δρομολόγηση της μεταγραφής του σχεδίου πόλεως Κω και ενημέρωσε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει ως θέμα η επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και η δημιουργία οργανωμένου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Μίλησε για τη ανάδειξη της πόλης της Κω ως ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο και όπως είπε "ξεκινούμε άμεσα τις διαδικασίες για την αρχαιολογική σκαπάνη που αφορά στην αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου στην περιοχή ¨Αμπάβρης¨ δυναμικότητας 13000 θέσεων".

Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι ακούστηκε πριν λίγα χρόνια, ότι ο μόλος κρουαζιεροπλοίων είναι ένα φαραωνικό έργο για την Κω. Όμως είναι ένα έργο είπε που θα δώσει απίστευτη ώθηση στην τοπική οικονομία και δεν μπορεί να υπονομεύεται άλλο. Θα επισπεύσουν είπε τις διαδικασίες για την ωρίμανση των μελετών των επεκτάσεων των λιμένων της Καρδάμαινας και Κεφάλου.  Και όπως τόνισε θα συνεχίζουν ότι καλό και θετικό υπάρχει και έχει προετοιμαστεί και δεν θαυποκύψουν στις συνήθεις παθογένειες.  Η περίοδος των άγονων, των βλαπτικών για τον τόπο μας αντιπαραθέσεων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί τόνισε ο κ. Νικηταράς.

Αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη  Παυλίδη και τόνισε ότι "Μας λείπει η παρουσία του και το ιδιαίτερο χιούμορ του".

Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου διαδικτυακού φόρουμ των νέων της Κω όπου γης.  Έχουμε λαμπρά μυαλά είπε που μπορούν να παράξουν λαμπρές ιδέες. Το forum, θα δημιουργηθεί άμεσα και το καλοκαίρι του 2020, θα γίνει η πρώτη παγκόσμια συνάντησή τους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Νικηταράς, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του για τη στήριξή τους  και ζήτησε από τους Κώους να  "δώσουμε όλοι μαζί, τη μεγάλη μάχη" και να " δούμε το μέλλον όπως πραγματικά μας αξίζει".

Η Κική Μακρή, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης,  στην ομιλία της  αναφέρθηκε στο πολωτικό κλίμα  μέσα στο οποίο έγιναν οι δημοτικές εκλογές και τόνισε ότι θα αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόζεται και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

 

 Η Ιωάννα Ρούφα, επικεφαλής της παράταξης  Όραμα + Δράση στην ομιλία της επισήμανε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η παράταξή της και τόνισε ότι βασική παράμετρο για εκείνη αποτελεί η καθαρή σχέση με τους δημότες που στηρίζεται στην πραγματική έννοια των όρων «τεκμηρίωση», «διαφάνεια» και «λογοδοσία».

Ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ 2023 στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι  δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο πέρα από αυτά που είπαν η κ. Ρούφα και η κ. Μακρή, ότι η νέα δημοτική περίοδος θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και τόνισε ότι απόψε μιλάει ο νέος δήμαρχος.

Εκτός πρωτοκόλλου ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο του ΔΙΙΚ Κω καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για να διεθνοποιήσουμε την  "Ιπποκρατική Ιδέα", επισημαίνοντας ότι εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο brand name της  Κω, τον Ιπποκράτη, ο τουρισμός υγείας μπορεί να γίνει σημαντικό προϊόν του νησιού.

Την εκδήλωση προλόγισε το στέλεχος του ΔΟΠΑΒΣ Μυρσίνη Χατζηλιαμή και η Γραμματέας του Δημ. συμβουλίου Στέλλα Σούλη ανέγνωσε όλα τα ονόματα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων στο νέο Σώμα.

 Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανέλαβαν στην αρχή ο μαέστρος Θανάσης Πουλιού με το σαξόφωνο και στη συνέχεια η  Χριστίνα Καλοτίνη και η  Ευρίκλεια Κατσάβαρου. Στο χώρο υπήρχε μπουφές με τοπικά προϊόντα.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Είναι μεγάλη η τιμή και μεγαλύτερη η ευθύνη.

Μας δώσατε ξεκάθαρη εντολή, να υπηρετήσουμε τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μας δείξατε τον δρόμο.

Μας υποδείξατε με το δικό σας τρόπο, να πορευθούμε με εντιμότητα, σεβασμό, με ενωμένες τις δυνάμεις μας.

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να βάλουμε τις βάσεις, για την Κω που όλοι ονειρευόμαστε.

Για να κοιτούμε στο μέλλον, με περισσότερη αισιοδοξία.

Για την Κω που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Και έχουμε γι αυτό, μια ιστορική υποχρέωση:

  • Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, έναν τόπο, αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας του.
  • Έναν τόπο, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς, στην παγκόσμια κοινότητα.

Γι αυτό επιλέξαμε να είμαστε σήμερα εδώ.

Το Ασκληπιείο και ο Ιπποκράτης, η ιστορία μας.

Η ταυτότητα, το διαβατήριο μας , στον σύγχρονο κόσμο.

Σύμβολα παγκόσμιας εμβέλειας, που όμως δεν τους έχουμε αποδώσει, τη δέουσα τιμή και αναγνώριση.

Ετούτος εδώ ο χώρος, φορτισμένος ιστορικά , αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην αρχαιότητα.

Σε αντίθεση με άλλα ασκληπιεία που αποτελούσαν λατρευτικούς χώρους, το δικό μας ξεχώριζε .

Εδώ, ο Ιπποκράτης, άσκησε την επιστημονική ιατρική, δίδαξε και διαμόρφωσε τις ιπποκρατικές αρχές που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα .

Ιπποκράτης….

Βαριά κληρονομιά….

Ας βάλουμε το χέρι στην καρδιά.

Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Κάναμε όλα όσα έπρεπε για να αναδείξουμε την Ιπποκρατική Κω;

Κάναμε όλα όσα έπρεπε, για να αναδείξουμε στα πέρατα του κόσμου την Ιπποκρατική ιδέα;

Κάναμε την παγκόσμια κοινότητα, να μιλά με δέος για την Κω και τον Ιπποκράτη;

Η αυτοκριτική, πρέπει να είναι αυστηρή.

Πολύ φιλότιμες , κατά καιρούς προσπάθειες, όμως ασύνδετες τις περισσότερες φορές μεταξύ τους, χωρίς συνέχεια.

Να ο ρόλος του Δήμου λοιπόν .

Να ενώσει.

Να μπει μπροστάρης, για την Ιπποκρατική Κω , που θα είναι αναγνωρίσιμη στα πέρατα του κόσμου.

Να συνεργαστεί με όλους όσοι μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Να βάλει τις βάσεις μιας στέρεης, ειλικρινούς, διαχρονικής και με προοπτική συνεργασίας , με όλους.

Με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, με την παγκόσμια ιατρική επιστημονική κοινότητα, με τους φορείς του τουρισμού, με πανεπιστήμια, την Περιφέρεια, το επιμελητήριο, την εκάστοτε κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού και όχι μόνο…..

Να δημιουργήσει τη μεγάλη ανθρώπινη δεξαμενή των πρεσβευτών της ιπποκρατικής ιδέας….

Συντεταγμένα και κυρίως στοχευμένα.

Αξίζει. Πρέπει και επιβάλλεται…

Να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε…. να υλοποιήσουμε….

Να μου επιτραπεί εδώ να πω, πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση…

Να υπερασπιστούμε την ιστορική πραγματικότητα, πριν αυτή γίνει κτήμα άλλων.

Γιατί το βλέπετε. Το αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συμβαίνει συνεχώς , και με αυξανόμενη ένταση…

Ας πάμε λοιπόν όλοι μαζί.

Για το λόγο αυτό, αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη, από αυτό εδώ το χώρο, σήμερα, να δεσμευθώ προσωπικά απέναντι σας, απέναντι στην Κωακή κοινωνία, ότι μαζί με τους συνεργάτες μου θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις , για να μπορούμε τα επόμενα χρόνια, να μιλούμε με περηφάνια, για την Ιπποκρατική Κω.

Και ακριβώς εδώ, εστιάζουμε και πάλι στο Δήμο.

Οργανωμένο σε όλα τα επίπεδα.

Στη διαχείριση της καθημερινότητας και της δημόσιας εικόνας του νησιού μας.

Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των υποδομών και των αναπτυξιακών έργων

Του Δήμου που είναι ανοικτός στις καινοτόμες δράσεις και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Του Δήμου που νοιάζεται για το περιβάλλον , δομημένο και αδόμητο.

Που συνεργάζεται με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Για το λόγο αυτό, από την 1η Σεπτέμβρη:

Δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας με μεθοδικότητα και αδιάκοπη δουλειά. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει να ανατάξουμε.

Καθιστούμε τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Δήμου μας, συμμέτοχους σε αυτή την προσπάθεια.

Θα αυξήσουμε την παραγωγικότητα με συνεργασία και στοχοθεσία.

Με ιεράρχηση των στόχων. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις δυνατότητες του . Με τη βέλτιστη κατά το δυνατόν κατανομή των στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

Η μάχη λοιπόν της καθημερινότητας, πρώτη προτεραιότητα.

Όμως, οι δυνάμεις του δήμου δεν επαρκούν.

Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, όλων εσάς, χρειάζεται αφύπνιση και αλλαγή νοοτροπίας στην κωακή κοινωνία μας.

Έχουμε ανάγκη την εδραίωση συνείδησης που αφορά στη συνευθύνη.

Κάθε δημότης και κάτοικος του νησιού μας, πρέπει να αντιληφθεί ότι η συμμετοχή του σε όλα τα επίπεδα δράσης του Δήμου, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη , για να πάμε μπροστά.

Για να επιτευχθεί αυτό, για να αλλάξει μια κατεστημένη νοοτροπία δεκαετιών, πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Δήμο και στο Δημότη.

Είμαστε έτοιμοι. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία. Θεωρώ ότι και οι δημότες είναι έτοιμοι.

Εξίσου σημαντική όμως, η επένδυση στο μέλλον…

Επένδυση που περνά μέσα από τις υποδομές, μέσα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Γιατί οι υποδομές σήμερα πάσχουν…

Το οδικό δίκτυο που δημιουργεί πλέον ανασφάλεια… Που κρίνεται ως ανεπαρκές για να εξυπηρετήσει τον διαρκώς αυξανόμενο κυκλοφοριακό φόρτο.

Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη συνεργασία με την περιφέρεια στο επαρχιακό δίκτυο.

Αλλά συνεργαζόμαστε στενά και με την Αστυνομική Διεύθυνση, τους φορείς, την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στις 2 Σεπτέμβρη, θα γίνει η πρώτη μεγάλη συνάντηση για το θέμα αυτό.

Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Και εκεί, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Βιολογικοί καθαρισμοί…. Είτε ανεπαρκείς, είτε λειτουργούντες, σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα ο βιολογικός της Καρδάμαινας που αποτελεί πληγή για την περιοχή.

Θα παρθούν άμεσα μέτρα και δεν θα υπάρξει , ούτε μια ημέρα ανοχής σε όλους όσοι εγκληματούν σε βάρος του περιβάλλοντος.

Θα τρέξουμε τα δημοπρατηθέντα έργα που τους αφορούν, και θα σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

Έλλειψη Νερού, στον τέως Δήμο Ηρακλειδών.

Εκεί, πραγματικά θα δώσουμε μάχη με το χρόνο για να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν το πολύτιμο αγαθό της φύσης και σε ποσότητα κυρίως όμως, σε διασφαλισμένη ποιότητα.

Και στις δύο περιπτώσεις , θα υπάρξει σημαντική μείωση των τελών.

Στην μεν περίπτωση των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων, θα δώσουμε την οικονομική δυνατότητα στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις να συνδεθούν άμεσα.

Στο θέμα του νερού, είναι αδιανόητο οι συμπολίτες μας να πληρώνουν τέλη για μια υπηρεσία που δεν τους παρέχεται επαρκώς.

Για το λόγο αυτό, και για όσο χρόνο απαιτηθεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα, τα τέλη θα μειωθούν. Είναι η ελάχιστη ανταπόκριση στην αγωνία του Δημότη, που δεν απολαμβάνει τις υπηρεσίες που δικαιούται.

Και νάμαστε πάλι εδώ , σε ένα θέμα, που αποτελεί ζητούμενων χρόνων…

Νέο Νοσοκομείο….

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρθεί η απόφαση για τη χωροθέτηση του.

Ξέρουμε ήδη τα συμπεράσματα της επιστημονικής επιτροπής, όπου προκρίνονται και υποδεικνύονται δυο χώροι .

Το Δημοτικό συμβούλιο λοιπόν θα υποδείξει τη θέση και όχι υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων .

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, θα πάρουμε απόφαση για τη χρηματοδότηση με 100 χιλιάδες ευρώ ανά έτος , των θέσεων των επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο μας.

Για εμάς, ανεξάρτητα από το αν η ευθύνη ανήκει στο κράτος, στην περιφέρεια ή όπου αλλού, η διεκδίκηση θα είναι συνεχής και αδιάκοπη….

Και το θέμα του νέου νοσοκομείου, να ξέρετε ότι θα το παλεύουμε καθημερινά, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Να πάμε τώρα, σε ένα ακανθώδες ζήτημα…. χωροταξικό σχέδιο, για όλο το νησί….

Έχουμε μείνει δραματικά πίσω , και αυτό αντανακλάται ήδη στο δομημένο περιβάλλον.

Ξεκινούμε λοιπόν άμεσα, τις διαδικασίες για Ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Κυρίως όμως, δρομολογούμε τη μεταγραφή του σχεδίου πόλεως Κω και Μαστιχαρίου.

30 χρόνια πέρασαν, και ακόμα το συζητάμε..

Είναι ώρα λοιπόν, να παράξουμε αποτέλεσμα.

Γι αυτό , στις 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των ανθρώπων του κτηματολογίου, του δικηγορικού συλλόγου, του ΤΕΕ και της υπηρεσίας των πολεοδομικών εφαρμογών του Δήμου μας.

Και εκεί, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ούτε μια μέρα χαμένη, και το εννοώ.

Και μπορώ για πρώτη φορά να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι πολύ πιθανό, σε ένα χρόνο από σήμερα, να έχουμε μετεγγραμμένο ένα σημαντικό τμήμα της επέκτασης του σχεδίου πόλης .

Συζητούμε για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, για την ανάγκη να βγει ο επισκέπτης από τα ξενοδοχεία.

Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό, αν το νησί μας δεν αφήνει το θετικό του αποτύπωμα στη μνήμη του;

Όταν η πόλη μας είναι αφιλόξενη;

Όταν το κυκλοφοριακό αποτελεί πλέον μάστιγα και σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα;

Γι αυτό, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει ως θέμα η επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και η δημιουργία οργανωμένου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης .

Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσουμε και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, με ανάδειξη της πόλης της Κω ως ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο.

Ξεκινούμε άμεσα τις διαδικασίες – και θα πάρουν χρόνο αλλά θα τις ξεκινήσουμε- για την αρχαιολογική σκαπάνη που θα αφορά στην αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου στην περιοχή ¨Αμπάβρης¨ της Κω, δυναμικότητας 13000 θέσεων.

Αλήθεια, πόσοι Κώοι γνωρίζουν ότι διαθέτουμε έναν τέτοιο πλούτο θαμμένο έως και σήμερα; Για αυτά αξίζει να παλέψουμε, αυτά είναι που θα δώσουν στην Κω , την ώθηση που χρειάζεται .

Ακούστηκε πριν λίγα χρόνια, ότι ο μόλος κρουαζιεροπλοίων είναι ένα φαραωνικό έργο για την Κω.

Ένα έργο, μόλις 6 εκ ευρώ, που θα δώσει απίστευτη ώθηση στην τοπική οικονομία, βρίσκεται και πάλι, στο σημείο μηδέν.

Δεν μπορεί ο μόλος να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης κυρίως όμως, δεν μπορεί να υπονομεύεται .

Θα προχωρήσουμε και θα επισπεύσουμε με κάθε τρόπο , τις διαδικασίες για την ωρίμανση των μελετών των επεκτάσεων των λιμένων καρδάμαινας και Κεφάλου για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που έχει να κάνει με το κατασκευαστικό τους μέρος.

Αισθάνομαι την ανάγκη σε αυτό το σημείο , να σταθώ και να κάνω μια επισήμανση:

Θα συνεχίζουμε ότι καλό και θετικό υπάρχει , και έχει προετοιμαστεί.

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις συνήθεις παθογένειες και στον πειρασμό να πούμε , δεν είναι δικό μας αυτό, το σταματάμε.

Εμείς αξιοποιούμε ότι θετικό υπάρχει , και το εξελίσσουμε. Αφουγκραζόμαστε και υιοθετούμε όποια ιδέα μπορεί να είναι δημιουργική και εφαρμόσιμη, από όπου και αν προέρχεται.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι , που μόλις δώσατε μαζί μου, όρκο τιμής.

Θέλω να ευχηθώ από καρδιάς, στον καθένα σας ξεχωριστά, δύναμη και κουράγιο.

Ο δρόμος μας θα είναι ανηφορικός. Όμως, αξίζει τον κόπο.

Με ρώτησαν φίλοι, γνωστοί, απλοί πολίτες, παίρνοντας στα χέρια τους την πρόσκληση για την ορκωμοσία: Γιατί αναγράφεται ότι θα μιλήσουν και οι επικεφαλής των παρατάξεων; Αυτό, δεν έχει ξαναγίνει. Είθισται, να εκφωνεί λόγο μόνο ο νέος Δήμαρχος….

Απαντώ…

Και έτσι αισθάνομαι την ανάγκη να τοποθετούμαι και απέναντι σε όλους όσοι επενδύουν στην πόλωση, το διχασμό , το κατακερματισμό των δυνάμεων τούτης της κοινωνίας:

Η περίοδος των άγονων, των βλαπτικών για τον τόπο μας αντιπαραθέσεων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αδιέξοδες αντιπαλότητες , ιδιαίτερα όταν αυτές δεν υπηρετούν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Χαμένος μόνο , βγαίνει ο τόπος μας.

Το είπαμε προεκλογικά, και είμαστε εδώ σήμερα, από μια    κορυφαία θέση ευθύνης, να το κάνουμε πράξη.

Επενδύουμε στο διάλογο, τη συνεργασία , τη συνεννόηση.

Σε όλους όσοι πιστεύουν , όπως και εγώ , ότι η ενός ανδρός αρχή, ανήκει στο παρελθόν.

Κανείς, δεν τα ξέρει όλα. Και κανείς , δε νομιμοποιείται να λέει ότι τα ξέρει όλα.

Ένα μυαλό, δεν φτάνει, δύο χέρια είναι λίγα…

Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας. Είμαστε εδώ, ως νέα δημοτική αρχή, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δεσμεύσεις, να υπηρετήσουμε αυτό το στόχο.

Θα συνεργαστούμε χωρίς καμία εξαίρεση, με όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά στις έννοιες και τη χρησιμότητα της συνεργασίας και της συνεννόησης.

Και σε αυτό το κάλεσμα , χωρούν όλοι.

Η Κως, αξίζει και πρέπει, να πορευθεί  ενωμένη, αφήνοντας πίσω τις κακές στιγμές του παρελθόντος.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι

Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο, μετά το μοναδικό Θανάση που προηγήθηκε, σε ένα σύντομο μουσικό ταξίδι, να απολαύσουμε νέα σε ηλικία, παιδιά του τόπου μας…

Τα Κωτάκια μας, όπως συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος του ΔΙΙΚ , ο Τέλης….

Είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι η σκέψη του τώρα είναι κοντά μας….

Μας λείπει η παρουσία του και το ιδιαίτερο χιούμορ του…

Στα Κωτάκια λοιπόν…. σε αυτά που βρίσκονται στο νησί, σε αυτά που σπουδάζουν, σε αυτά που ξενιτεύτηκαν και εργάζονται, σε αυτά που   αφήνουν το δικό τους,, ξεχωριστό αποτύπωμα, στη διεθνή επιστημονική κοινότητα….

Σε αυτά τα νέα παιδιά, οφείλουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη…

Να τα ακούσουμε.

Να δούμε τον κόσμο, μέσα από τα δικά τους μάτια… Γιατί μόνο έτσι, μπορεί να έχει μέλλον τούτος ο τόπος…

Ανακοινώνω εδώ σήμερα, τη δημιουργία ενός παγκόσμιου διαδικτυακού φόρουμ των νέων της Κω όπου γής.

Έχουμε λαμπρά μυαλά που μπορούν να παράξουν εξαιρετικές ιδέες. Που έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες από τις προηγούμενες γενιές. Ας τους ακούσουμε λοιπόν .

Ας συζητήσουμε. Και ας υιοθετήσουμε ότι καλό, καινοτόμο, δημιουργικό. Ας τους αναδείξουμε ως εν δυνάμει πρεσβευτές της Ιπποκρατικής Κω…

Το forum, θα το δημιουργήσουμε άμεσα. Και το καλοκαίρι του 2020, θα κάνουμε την πρώτη παγκόσμια συνάντηση τους.

Και επειδή κοντά μας βρίσκονται σήμερα και συμπατριώτες μας απόδημοι…. Κώοι της διασποράς. Που ο καθένας για το δικό του λόγο, βίωσε το ξεριζωμό…

Θέλω να τους πω, ότι από 1η του Σεπτέμβρη ξεκινούμε στο Δήμο, ένα μεγάλο, φιλόδοξο εγχείρημα…

Να δημιουργήσουμε και εδώ ένα forum με τη δική του δυναμική…

Για να αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Κώο όπου και αν βρίσκεται.

Για να γίνει ο Δήμος μας, η γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον…

Συμπατριώτες μου

Σήμερα, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά…

Τούτος ο τόπος, τούτος ο χώρος, είναι οικουμενικός, είναι παγκόσμιος…

Ας δώσουμε λοιπόν όλοι μαζί, τη μεγάλη μάχη….

Ας αλλάξουμε νοοτροπία, και ας δούμε το μέλλον όπως πραγματικά μας αξίζει.

Όπως το ονειρευόμαστε…

Ας συγχρονίσουμε το βηματισμό μας σε μια πορεία που θα μας κάνει περήφανους.

Που θα οδηγήσει τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια καλύτερη Κω, σε μια πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία, όπου δεν θα κυριαρχούν το χρήμα και η ματαιοδοξία αλλά οι ανθρώπινες αξίες .

Σας ευχαριστώ όλους, μέσα από την καρδιά μου.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου …

Τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και συμπορεύτηκαν μαζί μου , για να υπηρετήσουμε από κοινού τον τόπο μας

Και ω της έκπληξης, , τους φίλους συμφοιτητές από τα παλιά… από τα ανέμελα φοιτητικά μας χρόνια, που μου κάνουν την τιμή να βρίσκονται σήμερα εδώ. Φιλίες που σφυρηλατήθηκαν στα νιάτα μας και άντεξαν στο χρόνο.

Όμως, μέσα από τη ψυχή μου, νιώθω βαθιά την ανάγκη, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στην οικογένεια μου, στα παιδιά μου, στα αδέλφια μου, στη σύντροφο της ζωής μου , που στέκονται αταλάντευτα στο πλάι μου.

Κώες και Κώοι…..

Πάμε μαζί σε αυτό το ταξίδι …..

Ξεκινούμε!!!


Η ομιλία της κ. Μακρή

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητές και αγαπητοί επικεφαλείς, δημοτικοί, κοινοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι

Εκπρόσωποι αρχών και θρησκευμάτων

Εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων

Κυρίες και κύριοι

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης χαιρετίζω όλες και όλους που στήριξαν τον συνδυασμό πολύπλευρα στις εκλογές του Μαϊου,σε ένα ομολογουμένως πολωμένο κλίμα ,με κυρίαρχο δίλλημα ποιος μπορεί να γίνει καλύτερος manager του δήμου «επιχείρηση» και με τις υπόλοιπες παρατάξεις που αναδείχθηκαν να κρύβουν την πολιτική και κομματική ταυτότητα τους και κατεύθυνση.

Η Λ.Σ χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς στην διάρκεια και αυτής της δημοτικής θητείας θα αναδεικνύει μέσα και έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την μόνη ρεαλιστική και αναγκαία πρόταση διεξόδου για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα στο νησί ,απόρροια της εφαρμοσμένης αντιλαϊκής πολιτικής την οποία η πλειοψηφία του Δ.Σ είναι έτοιμη να υπηρετήσει.

Πρόταση που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολλών και όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα των λίγων ,των πολύ συγκεκριμένων που τους προσφέρεται γη και ύδωρ, ομορφιές του τόπου, εργατικό δυναμικό, υποδομές.

Πρόταση επεξεργασμένη ,με πλαίσιο στόχων και διεκδίκησης για τα απλά καθημερινά ως τα σύνθετα και γενικά.

Πρόταση ολόπλευρης λαϊκής ανάπτυξης που απεγκλωβίζει τον τόπο και τους κατοίκους από τον αδιέξοδο κύκλο θυσιών και υποχωρήσεων,φτωχοποίησης και χαμοζωής. Με τον λαό πρωταγωνιστή και όχι υποζύγιο και ψηφοφόρο κάθε τέσσερα χρόνια.

Πρόταση που αρμόζει στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, στον πλούτο που παράγει ο λαός.

Κυρίες και κύριοι

Η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου προσαρμοσμένη στην κατεύθυνση εγκλωβισμού και δημιουργίας κλίματος αναμονής έχει την απαραίτητη πλειοψηφία , είτε με φανερές ή άτυπες συνεργασίες , να μην ξεφύγει ούτε εκατοστό από αυτά που συμφωνούνται και ορίζονται ως σημαντικά και πρωτεύοντα για να συνεχίζεται η τοπική φορολόγηση, η ανταποδοτικότητα, η ιδιωτικοποίηση των πάντων .

Σε μια εποχή που στο πανέμορφο νησί μας θα μπορούσαμε να είχαμε σύγχρονες υποδομές, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και λυμένα τα αυτονόητα και σύγχρονα όπως δομές υγείας, σχολική στέγη, ασφαλές οδικό δίκτυο, αξιοποίηση και προστασία του περιβάλλοντος και της δημοτικής-λαϊκής περιουσίας, το σκηνικό «τι παρέδωσες -τι παρέλαβα» θα είχε ενδιαφέρον αν συγκρούονταν δύο πραγματικά διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις .

Στην δική μας περίπτωση όμως, ο ενδο-οικογενειακός καυγάς είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου ακριβώς για να μην φωτίζονται τα αίτια που εξηγούν γιατί τα αυτονόητα και σύγχρονα δεν σχεδιάζονται και υλοποιούνται.

Η Λ.Σ δεσμεύεται να σταθεί αλληλέγγυα σε κάθε δίκαιη εργατική-λαϊκή διεκδίκηση.

Να βρεθεί όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές του νησιού σε αγώνες μικρούς ή μεγάλους που έχουν την δύναμη να επηρεάσουν σε θετική κατεύθυνση αποφάσεις και μέτρα του δημοτικού συμβουλίου.

Μέτρα που είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, προκειμένου οι συνδημότες μας να ζουν όπως τους αξίζει.

25/8/19

ADVERTORIALS