Το λογότυπο του Δήμου Κω το οποίο δημιούργησε ο Δαυίδ Καραθωμάς από το Πυλί - Η παρουσίαση στο ΧΑΝΙ

Το λογότυπο του Δήμου Κω το οποίο δημιούργησε ο Δαυίδ Καραθωμάς από το Πυλί - Η παρουσίαση στο ΧΑΝΙ

Κατατέθηκαν 49 φάκελοι που αντιστοιχούσαν σε 64 προτάσεις, εκ των οποίων τα εννέα σχέδια κρίθηκαν από την Επιτροπή ομόφωνα ως κατάλληλα, τα οποία περιελήφθησαν στον πίνακα κατάταξης.

ice_screenshot_20190809-212955.png 

Το σχέδιο που επιλέχθηκε το δημιούργησε μετά από επίπονη προσπάθεια και δουλειά ο Δαυίδ Καραθωμάς από το Πυλί που εργάζεται στη Γερμανία (Βερολίνο), το δεύτερο καλύτερο είναι της Καλλιόπης – Ιουλίας Παρθενιάδη, από την Κω (που αυτή την περίοδο εργάζεται με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στη δημοτική βιβλιοθήκη) και το τρίτο καλύτερο είναι του Απόστολου Παπακωνσταντή από την Αιτωλοακαρνανία.

Δείτε παρακάτω τα 9 σχέδια τα οποία περιελήφθησαν στον πίνακα κατάταξης

ice_screenshot_20190809-212941.png

ice_screenshot_20190809-213129.png

ice_screenshot_20190809-212928.png

ice_screenshot_20190809-212917.png

ice_screenshot_20190809-212854.png

ice_screenshot_20190809-212753.png

ice_screenshot_20190809-212835.png

ice_screenshot_20190809-213218.png

ice_screenshot_20190809-213043.png

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

 

 

Συνδημότες, συνδημότισσες,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στην επίσημη τελετή παρουσίασης του νέου λογότυπου του Δήμου Κω.

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που με τη σημερινή εκδήλωση ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία που πραγματοποιήσαμε ως Δήμος προκειμένου να αποκτήσουμε ένα νέο, σύγχρονο και καλαίσθητο λογότυπο, το οποίο ήδη χρησιμοποιούμε στα έγγραφά μας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Κω.

Μία διαδικασία αδιάβλητη, απόλυτα διαφανής και αξιοκρατική.

Πολύ σύντομα θα αναφέρω τί προηγήθηκε για να φτάσουμε στη σημερινή εκδήλωση.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το να αποκτήσει ο ενιαίος Δήμος Κω ένα λογότυπο ήταν υποχρέωσή μας.

Όπως γνωρίζετε οι τρεις Καποδιστριακοί Δήμοι του νησιού (Δήμος Κω, Δήμος Δικαίου και Δήμος Ηρακλειδών) χρησιμοποιούσαν δικά τους λογότυπα – εμβλήματα στην αλληλογραφία τους.

Μετά τη συνένωσή τους όμως και τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Κω – όλο το νησί ένας Δήμος - εκείνα τα λογότυπα έπαψαν να χρησιμοποιούνται και πλέον στα έγγραφα χρησιμοποιούσαμε το εθνόσημο.

Έτσι λοιπόν πριν από δύο χρόνια το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία της έκδοσης ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία δηλωτικού σήματος (λογότυπου) του Δήμου Κω.

Συστάθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία συμμετείχαμε εγώ ως πρόεδρος, ο Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος στον οποίο αναθέσαμε ως δημοτική αρχή αυτό το θέμα, ο συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Καλλούδης, η κα Αγγελική Στρατικοπούλου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και ο κ. Τίμος Κουτσουράδης ως εκπρόσωπος του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς».

Στη συνέχεια εκδόθηκε η αναλυτική και η περιληπτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συντάχθηκαν όλα τα απαραίτητα έντυπα για τη συμμετοχή στη διαδικασία (υποδείγματα σήμανσης φακέλων, αιτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις), οκτώ συνολικά στον αριθμό, τα οποία αναρτήθηκαν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου. Η χρήση εξαψήφιου Κωδικού Συμμετοχής εξασφάλισε την ανωνυμία όλων όσων συμμετείχαν.

Δώσαμε τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα για να πετύχουμε και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Εκτός από το δελτίο Τύπου που στείλαμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού μας και τα ΜΜΕ της Ρόδου, στείλαμε τα σχετικά έγγραφα σε όλους τους φορείς και τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα που σχετίζονται με το αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα.

Φορείς όπως: τα περιοδικά «+design», η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, οι Σύλλογοι Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος, ο Σύλλογος Εικαστικών Δωδεκανήσου, η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, το ΤΕΕ Κω, η Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, κ.α. Επιπλέον στείλαμε τα σχετικά για πληροφόρηση και ενημέρωση στους γραφίστες, πολιτιστικούς συλλόγους και ζωγράφους του νησιού μας.

Το γεγονός ότι ο Δήμος Κω έκανε διαδικασία για να αποκτήσει νέο λογότυπο συζητιόταν μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών τους στις σχολές Γραφιστικής στην Αθήνα.

Δώσαμε μεγάλο χρονικό περιθώριο για να κατατεθούν οι αιτήσεις συμμετοχής.

Κατατέθηκαν 49 φάκελοι που αντιστοιχούσαν σε 64 προτάσεις καθώς είχαμε πολλές συμμετοχές με δύο προτάσεις.

Φάκελοι συμμετοχών ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (εκτός φυσικά από το νησί της Κω), όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, αλλά και από Κύπρο, Αγγλία και Γερμανία.

Όπως καταλαβαίνετε η διαδικασία της αξιολόγησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφού έπρεπε να ανοιχτούν, να μονογραφούν και να εξεταστούν όλα τα περιεχόμενα των φακέλων συμμετοχής (εξωτερικοί φάκελοι και φάκελοι προτάσεων).

Επτά απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμοι και αρκετοί απορρίφθηκαν στην πορεία λόγω τυπικών κωλυμάτων (π.χ. αναγραφή ονοματεπώνυμου αποστολέα, μη αποστολή όλων των απαραίτητων σχεδίων, κλπ).

Όλες σχεδόν οι προτάσεις ήταν άρτιες σχεδιαστικά, μάλιστα κάποιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τουριστική προβολή του νησιού, όμως ως Επιτροπή Αξιολόγησης τις απορρίψαμε γιατί δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις και τους σκοπούς της διαδικασίας, της δημιουργίας δηλαδή λογότυπου του Δήμου Κω.

Με αυτό το σκεπτικό καταλήξαμε σε έντεκα σχέδια που περιλάβαμε στον πίνακα κατάταξης.

Οι δύο απορρίφθηκαν στη συνέχεια λόγω μη υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης περί αποδοχής των όρων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Έτσι έμειναν εννέα σχέδια που κρίναμε ως Επιτροπή ομόφωνα ως κατάλληλα, τα οποία περιελήφθηκαν στον πίνακα κατάταξης.

Με την 350/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (πέρσι τον Ιούλιο) εγκρίθηκαν τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης και η πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση.

Εγκρίθηκε δηλαδή το νέο λογότυπο του Δήμου Κω.

Με δύο διαφορετικές επιστολές μου, μία προς τους επιτυχόντες και μία προς τους απορριπτέους ενημερώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα, τα οποία αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου, ενώ στείλαμε δελτίο Τύπου και στα ΜΜΕ.

Από τους τρεις πρώτους δημιουργούς έτυχε και οι δύο πρώτοι ήταν παιδιά από την Κω.

Το σχέδιο που επιλέχθηκε το δημιούργησε μετά από επίπονη προσπάθεια και δουλειά -όπως μας είπε- ο Δαυίδ Καραθωμάς από το Πυλί που εργάζεται στη Γερμανία (Βερολίνο), το δεύτερο καλύτερο είναι της Καλλιόπης – Ιουλίας Παρθενιάδη, από την Κω (που αυτή την περίοδο εργάζεται με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στη δημοτική βιβλιοθήκη) και το τρίτο καλύτερο είναι του Απόστολου Παπακωνσταντή από την Αιτωλοακαρνανία, που δυστυχώς δεν κατάφερε να είναι απόψε μαζί μας λόγω αυξημένων εργασιακών υποχρεώσεων.

Η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και αντίγραφα του τελικού σχεδίου εστάλησαν στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε τον Ιανουάριο του 2019 και μας παρείχε τη σύμφωνη γνώμη του (σύμφωνα με το με αριθμό πρωτ. 57818/6-8-2019 έγγραφο).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία (απορριπτέους και επιτυχόντες) για τον χρόνο που αφιέρωσαν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει το λογότυπό μας.

Να ευχαριστήσω θερμά και να βραβεύσω τους νικητές μας.

Και να ευχαριστήσω και να τιμήσω και δημόσια όλα τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους και την άψογη συνεργασία που είχαμε, που οδήγησε σε ένα ομόφωνο αποτέλεσμα.

Η όλη διαδικασία κλείνει με τη σημερινή επίσημη τελετή, ως οφείλουμε, καθώς αποτελεί υποχρέωσή μας σύμφωνα με το άρθρο 10 της αναλυτικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο Δήμαρχος Κω

Γιώργος I. Κυρίτσης

ADVERTORIALS