Δημήτρης Κρεμαστινός: Γιατί έχασε τη βουλευτική έδρα το ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα- Μονόδρομος η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Δημήτρης Κρεμαστινός: Γιατί έχασε τη βουλευτική έδρα το ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα- Μονόδρομος η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε συνέντευξη στον Ρ/Σ News 24/7 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή, κάνοντας εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Θεωρεί μονόδρομο τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και επαναλαμβάνει ότι "το άθροισμά τους εάν είχε συμβεί εκλογικά μπορεί και να ήταν κυβέρνηση, άρα είναι μονόδρομος, ενώ οι διενέξεις δεν θα ωφελήσουν να γίνει ποτέ άθροισμα."  Αυτή τη στιγμή είπε η παράταξη "είναι διασπασμένη σε ανθρώπους που ψήφιζαν σταθερά ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται κατά πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται κατά μειοψηφία στο Κίνημα Αλλαγής γιατί η πλειοψηφία είναι στον ΣΥΡΙΖΑ" και τόνισε δε, ότι την πρωτοβουλία κινήσεων για τη συνεργασία των δύο κομμάτων την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για την έδρα που έχασε το ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα αποδίδοντας εμμέσως ευθύνες στην προελογική στρατηγική του κόμματός του αφού όπως τόνισε  " η έδρα εχάθη διότι, καλώς έπραξε για το κόμμα του, ο σημερινός Πρωθυπουργός γύριζε από νησί σε νησί για να προσελκύσει ψηφοφόρους για να κερδίσει αυτή την έδρα, την οποία κέρδισε ανεβάζοντας το ποσοστό του κόμματος του πάρα πολύ ψηλά. Το ίδιο βέβαια έκανε και ο κύριος Τσίπρας στη Δωδεκάνησο. Για πρώτη φορά μου έκαναν την τιμή και οι δύο ως υποψήφιοι βουλευτές να περιέλθουν τα νησιά της Δωδεκανήσου για να κερδίσουν αυτή την έδρα. "και υπογράμμισε ότι  ο ίδιος είναι  ικανοποιημένος "γιατί για πολλοστή φορά οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους με έθεσαν και πάλι πρώτο".

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε μετά από 42 χρόνια (1977) τη βουλευτική έδρα στα Δωδεκάνησα.

 Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Κρεμαστινού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα λίγο ψύχραιμα να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το αποτέλεσμα, μία πρώτη εκτίμηση για τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Κοιτάξτε, πρέπει να πω ότι οι πρώτες κινήσεις είναι επιτυχείς, δηλαδή ο σχεδιασμός μάλλον πρέπει να πω, το αποτέλεσμα του σχεδιασμού θα το δούμε, με απλά λόγια σας το περιγράφω. Ο σχεδιασμός μου αρέσει, η τεχνοκρατική υποδομή της κυβέρνησης, αλλά το αποτέλεσμα θα μετρήσει διότι όπως ξέρετε το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τεχνοκρατικό, είναι τεχνοκρατικό συν οι αντιδράσεις του κόσμου. Είναι πολιτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ποσοστό που πήρε το Κίνημα Αλλαγής το θεωρείτε ικανό, σας ικανοποιεί;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Το Κίνημα Αλλαγής κρατήθηκε στη θέση του θα έλεγα απλούστατα γιατί και τα δύο κόμματα μέσα σε ένα μήνα πήραν έξι με εφτά μονάδες παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα δύο κόμματα εννοείτε Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Όχι, εννοώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή από 24% πήγε 31,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έφτασε το 39,9% από το 33%. Εφτά με οχτώ μονάδες δηλαδή πήραν αυτά τα δύο κόμματα. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής κρατήθηκε στη θέση του με μισή μονάδα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι κρατήθηκε στη θέση του, δεν μπορώ να το θεωρήσω ότι έκανε άλμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω αυτό σας ικανοποιεί, δεν σας ικανοποιεί;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ είχα πει εκ των προτέρων, είχα μάλιστα και παρεξηγηθεί, ότι η λεγόμενη διαχρονικά «δημοκρατική παράταξη», και λέω η λεγόμενη γιατί όλα τα κόμματα είναι δημοκρατικά, έχει ένα ποσοστό πάνω από 40%. Αν λοιπόν αθροίσετε το 32% του ΣΥΡΙΖΑ και το 8% του Κινήματος Αλλαγής είναι 40%. Αν ήταν ενωμένοι όπως έλεγα και στους δύο οι εκλογές θα ήταν δικές τους, διότι οι αναποφάσιστοι το 40% θα το πήγαιναν στο 44% όπως γινότανε πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί λένε όμως ότι η πολιτική δεν είναι άθροισμα δυνάμεων, είναι και άλλα πράγματα.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Συμφωνώ, αλλά η παράταξη αυτή πάντα έτσι είναι. Αυτή τη στιγμή είναι διασπασμένη σε ανθρώπους που ψήφιζαν σταθερά ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται κατά πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και ανθρώπους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται κατά μειοψηφία στο Κίνημα Αλλαγής γιατί η πλειοψηφία είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα την επόμενη μέρα τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας κύριε Κρεμαστινέ;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ τα έχω πει από καιρό. Όλα τα κόμματα θα έπρεπε να συζητούν, αλλά αυτά ιδιαιτέρως που είναι όμορα κόμματα. Και εξήγησα το όμορα κόμματα τι σημαίνει, που οι οπαδοί τους πάνε από το ένα κόμμα στο άλλο. Τα στελέχη τους τουλάχιστον αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να συζητούν. Να βρουν κοινά σημεία, αν υπάρχουν, να βρουν διαφορές, αν υπάρχουν, και να αντιληφθεί ο κόσμος τους, ο κόσμος μας - όπως θέλετε πέστε το - ότι υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να συνυπάρξουν ή πρέπει να πάρουν διαζύγιο. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει, δεν έγινε όμως. Το να παίρνει ο ένας μεταγραφές από τον άλλον αντί να γίνεται αυτό το πράγμα, αυτό χειροτερεύει τις σχέσεις τους, δεν τις βελτιώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που δημιουργείται ένα νέο πολιτικό τοπίο και με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στην αντιπολίτευση και με κυβέρνηση της ΝΔ ήθελα να σας ρωτήσω πιστεύετε ότι Τσίπρας και Γεννηματά πρέπει να συνομιλήσουν;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ασφαλώς, αυτό σας είπα προηγουμένως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να συνομιλήσουν με τι σκοπό;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Με σκοπό, στις συνομιλίες προτάσσονται τα κοινά σημεία και οι διαφορές. Και αν τα κοινά σημεία είναι περισσότερα προχωρούν σε κάτι που να είναι θετικό, να μην πω καμία άλλη λέξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε συνεργασία για παράδειγμα.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Κατά κάποιο τρόπο, ανάλογα με τα τελικά σημεία μπορεί να προχωρήσει σε οτιδήποτε, σε συνεργασία ή αν θέλετε και σε ενιαίο κόμμα αν τα θετικά σημεία είναι πολλά. Αλλά χωρίς να συζητούνε πως είναι δυνατόν να βρεθεί η κοινή γραμμή πλεύσης; Αυτά τα έχω πει από παλιότερα, τα επαναλαμβάνω και σήμερα, για να μη θεωρηθεί ότι κάνω καινοτομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας άποψη είναι ότι πρέπει, το λέτε ουσιαστικά αλλά θέλω να το ακούσω.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Νομίζω ότι και για τους δύο είναι μονόδρομος, διότι επαναλαμβάνω το άθροισμα τους εάν είχε συμβεί εκλογικά μπορεί και να ήταν κυβέρνηση, άρα είναι μονόδρομος, ενώ οι διενέξεις δεν θα ωφελήσουν να γίνει ποτέ άθροισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πρωτοβουλία φαντάζομαι πρέπει να την πάρει το μεγαλύτερο κόμμα σε αυτή την ιστορία.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Έτσι πιστεύω και εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο κύριος Τσίπρας να τηλεφωνήσει στην κυρία Γεννηματά.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Βεβαίως, τα έχω πει αυτά, εγώ ξέρετε είμαι διαχρονικός σε αυτά τα πράγματα. Και επίσης πρέπει να πω για την Δωδεκάνησο, που ξανά με τίμησε, η έδρα εχάθη διότι, καλώς έπραξε για το κόμμα του, ο σημερινός Πρωθυπουργός γύριζε από νησί σε νησί για να προσελκύσει ψηφοφόρους για να κερδίσει αυτή την έδρα, την οποία κέρδισε ανεβάζοντας το ποσοστό του κόμματος του πάρα πολύ ψηλά. Το ίδιο βέβαια έκανε και ο κύριος Τσίπρας στη Δωδεκάνησο. Για πρώτη φορά μου έκαναν την τιμή και οι δύο ως υποψήφιοι βουλευτές να περιέλθουν τα νησιά της Δωδεκανήσου για να κερδίσουν αυτή την έδρα. Εγώ όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί για πολλοστή φορά οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους με έθεσαν και πάλι πρώτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το συζητάμε αυτό, είναι πανελλαδική η αναγνώριση σας κύριε Κρεμαστινέ, κύριε καθηγητά, να σας ευχαριστήσω και για αυτή τη συνομιλία και νομίζω θα έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να τα πούμε. Ψύχραιμες φωνές χρειάζονται στην πολιτική. Αλήθεια αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου τι θα έκανε σήμερα;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Είναι δύσκολο να τον μεταφράσουμε γιατί πάντα έκανε κάτι που ήτανε υπερβατικό. Δεν μπορώ να πω τι θα έκανε σήμερα, αλλά πάντως δεν θα ανεχόταν να βλέπει το κόμμα του να πέφτει.

ADVERTORIALS