Παρασκευή Ελευθερία ( Λίτσα) Φτακλάκη: Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται λύσεις και όχι υποσχέσεις. Για αυτό και απαιτείται ένα νέο μοντέλο νησιωτικής διακυβέρνησης που το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διασφαλίσει

Παρασκευή Ελευθερία ( Λίτσα) Φτακλάκη: Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται λύσεις και όχι υποσχέσεις. Για αυτό και απαιτείται ένα νέο μοντέλο νησιωτικής διακυβέρνησης που το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διασφαλίσει

Γράφει

Παρασκευή Ελευθερία ( Λίτσα) Φτακλάκη

Υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου – Κίνημα Αλλαγής

‘Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται λύσεις και όχι υποσχέσεις. Για αυτό και απαιτείται ένα νέο μοντέλο νησιωτικής διακυβέρνησης που το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διασφαλίσει.’


Βασικό σημείο των θέσεων μου είναι η επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής μιας Στρατηγικής διακυβέρνησης που θα έχει ως βασική παράμετρο τη νησιωτικότητα. 

Για να υπάρξει αυτό, απαιτείται μια βασική θεσμική θεμελίωση των σχετικών προτάσεων και η καταγραφή τους με ανάδειξη των καινοτόμων σημείων τους, ως ακολούθως:

-Τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και η Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών πολιτικών για την συνοχή και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. Η επιτακτική φύση των σχετικών ρυθμίσεων, αν και προκύπτει από το λεκτικό τους, αμφισβητείται τουλάχιστον έμμεσα, από τις αρμόδιες αρχές ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές. Καταλήγει η νησιωτικότητα να αποτελεί ένα θεωρητικό κατασκεύασμα χωρίς πρακτική εφαρμογή. Αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει.

-Σε θεσμικό επίπεδο, η διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καταδεικνύει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "Κλεισθένης", υπήρξε μία άτολμη μεταρρύθμιση που έχει εστιάσει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των τοπικών και περιφερειακών ηγεσιών,  θέτοντας όλη τη συζήτηση σε λάθος βάση, καθώς το κυρίαρχο δεν είναι  το πώς θα εκλέξει μια κοινωνία τα τοπικά  συστήματα διακυβέρνησης της (περιφερειακή, δημοτική και τοπική αρχή), αλλά το πώς αυτά τα συστήματα θα ασκήσουν τη διακυβέρνηση τους δίνοντας λύσεις και προοπτικές στους πολίτες της.  

-Η δημόσια συζήτηση  πρέπει να γίνει στη βάση του νέου ρόλου που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση  και στην εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων για να μπορεί να διαμορφώσει ένα ’Έξυπνο’ μοντέλο διακυβέρνησης  συμβατό με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει την ρηξικέλευθη πολιτική επιλογή αναδιάταξης της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου με τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής περιφέρειας που θα περιλαμβάνει το σύνολο του Αιγαίου (δηλαδή τις σημερινές περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου), ενδυναμώνοντας τον αυτοδιοικητικό θεσµό αλλά και θωρακίζοντας το σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης με τη χωροθέτηση της έδρας της Περιφέρειας Αιγαίου, το ακριτικό νησί του Καστελλόριζου.

-Η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών κάθε είδους (αστυνομικά τμήματα, λιμεναρχεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, κλπ) που δυστυχώς λόγω της υποστελέχωσης πλήττει καίρια την αποτελεσματικότητα τους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και συχνά δοκιμάζει το φιλότιμο των υπηρετούντων στελεχών που υπερβάλλουν εαυτούς για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.  


Επιπλέον, υπάρχουν κρίσιμα σημεία που πρέπει να αναδειχθούν και να εκπληρωθούν ως στόχοι πολιτικής, όπως:

-Η ολοκλήρωση των Υποδομών Δημοσίου Συμφέροντος στα νησιά. Επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωση του τρίπτυχου «νερό-λύματα-απορίμματα».

-Η εφαρμογή ενός Νησιωτικούς Συστήματος Υγείας στη λογική του Ε.Σ.Υ. που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ

-Η ανάπτυξη ενός ‘’έξυπνου’ δικτύου μεταφορών για την καλύτερη διασύνδεση των νησιών.

-Η ταχύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη με την λειτουργία της ‘έξυπνης’ διακυβέρνησης

- Η αντιμετώπιση  της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και η δημιουργία φορολογικής δικαιοσύνης.

-Η ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών για όλες τις ευπαθείς ομάδες.

- Η ασφάλεια του νησιώτη με δράσεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας, κα.


Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στις δράσεις επένδυσης  στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο (με στοχευμένες πολιτικές για την δια βίου εκπαίδευση των νησιωτών), καθώς σε αυτό το πεδίο πιστεύω ότι τα Δωδεκάνησα διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Χρειάζεται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ με ενισχυμένες περιφερειακές  δομές και δράσεις στη αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη ειδικών δράσεων σε κάθε νησί.


Επιβάλλεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η πρόταση μας αφορά στην επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με τον εξής απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30% και 50% για τις ευαίσθητες κατηγορίες των ανέργων. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νέο-προσληφθέντες εργαζόμενους, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150 ευρώ.

Στόχος μας είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των νησιωτών. Προτεραιότητα για εμάς τους νησιώτες υποψηφίους βουλευτές είναι η άσκηση πίεσης για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της νησιωτικότητας.

Μονόδρομος η διεκδίκηση και επίλυση όλων των θεμάτων που ταλαιπωρούν τα νησιά μας.

Δέσμευση μου η διεκδίκηση λύσεων και όχι η αναπαραγωγή υποσχέσεων!! Στις 7 Ιουλίου αποφασίζετε για το μέλλον της Ελλάδας. Επιλέγετε το μοντέλο διακυβέρνησης που επιθυμείτε για τον τόπο μας για τα νησιά μας.

Ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής, δίνετε λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας. Επιλέγοντας με τη ψήφο σας εμένα για να εκπροσωπήσω τα νησιά μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, δυναμώνετε τη φωνή των Δωδεκανησίων και προκρίνετε την επίλυση θεμάτων

ADVERTORIALS