Κωνσταντίνα Τζάνου – Ψαρομπά: Απάντηση στον κ. Καλεντερίδη σχετικά με την πρόταση του κ. Νότη Μαριά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την συμπλήρωση 100 χρόνων, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κωνσταντίνα Τζάνου – Ψαρομπά: Απάντηση στον κ. Καλεντερίδη σχετικά με την πρόταση του κ. Νότη Μαριά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την συμπλήρωση 100 χρόνων, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απάντηση στον κ. Καλεντερίδη σχετικά με την πρόταση του κ. Νότη Μαριά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την συμπλήρωση 100 χρόνων, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 


Ο κ. Καλεντερίδης, στην χθεσινή εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην οποία ήταν ομιλητής, τοποθετήθηκε σε ερώτημα που του ετέθη αναφορικά με την απουσία Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών στην πρόσφατη συζήτηση περί της πρότασεως αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχετικά με την πρόταση αυτή, η οποία προετοιμάστηκε από τον κ. Νότη Μαριά, πρόεδρο του κινήματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος», ο κ. Καλεντερίδης φρόντισε να μεταφέρει μονομερώς, την καθόλου πειστική δικαιολογία , της επίσης ΑΠΟΥΣΑΣ από την τελευταία ολομέλεια, Κύπριας ευρωβουλευτού, αντί να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μαριά ή να μεταφέρει ομοίως και τις απόψεις του.

Κατά την ευρωβουλευτή λοιπόν κυρία Ελένη Θεοχάρους, η οποία βρίσκεται (προς ώρας) στο κόμμα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) μαζί με τον κ. Μαριά, η απουσία της δικαιολογείται κατ’ αυτήν, από το γεγονός οτι δεν είχε όπως λέει ενημερωθεί ενώ η ίδια έκρινε την πρόταση αυτή ως …προσχηματική (;!!).

Αναρωτιέμαι όμως γιατί η πλειονότητα των βουλευτών του ECR, το οποίο στην παρούσα σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου αποτελείται κυρίως από τους Βρετανούς Συντηρητικούς, όχι μόνο ενέκρινε την κατάθεση της προτάσεως, του μοναδικού Έλληνα ευρωβουλευτή του αλλά και την υποστήριξε θετικά μέσα στην ολομέλεια!!!

Για την ιστορία, στις 15 Απριλίου του 2019 κατατέθηκε προς ψήφιση και μάλιστα ονομαστική στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά αναφορικά με την έκδοση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τα γεγονότα. Από τις 4 Απριλίου οπότε και ελήφθη το πράσινο φως από την επιτροπή του ECR, για την κατάθεσή της πρότασης αυτής στην ολομέλεια της τελευταίας περιόδου (15/4 – 18/4) της παρούσας Ευρωβουλής, το γεγονός δημοσιοποιήθηκε σε πολλά μέσα.

Κατά την ψηφοφορία της πρότασης στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, 79 Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 199 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά!

Από τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές ΠΑΡΟΝΤΕΣ στην συνεδρίαση, οι οποίοι ψήφισαν και υπέρ, εκτός του κ. Νότη Μαριά ήταν η κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα και οι κύριοι Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Ελευθέριος Συνοδινός.

Οι υπόλοιποι 20 Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ την στιγμή που τα Ευρωπαϊκά Κόμματα όπου αυτοί συμμετείχαν (ΕΛΚ, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) καταψήφιζαν την πρόταση.

Έχουν υπάρξει πολλές δικαιολογίες από τους απόντες Ευρωβουλευτές, στις οποίες έχει απαντήσει εκτενώς με Δελτία Τύπου ο κ. Μαριάς. Ακόμα όμως και αν προετοίμαζαν διάφορα ψηφίσματα για το συγκεκριμένο θέμα, είναι απορίας άξιο ΓΙΑΤΙ δεν τα κατέθεσαν στην τελευταία αυτή ολομέλεια, η οποία συνέπιπτε χρονικά και με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου;;; ΤΙ περίμεναν όλα αυτά τα 5 χρόνια, που διήρκησε η θητεία τους, για να φέρουν εις πέρας αυτό το ζήτημα που καίει τον Ελληνισμό! Και το χειρότερο όλων ΓΙΑΤΙ απουσίαζαν από την ολομέλεια όπου είχε εισαχθεί το θέμα αυτό στην ημερήσια ατζέντα, την οποία όφειλαν να γνωρίζουν εγκαίρως ;;;;

Δυστυχώς, προτίμησαν την κοπάνα ελέω Τσαγκαροδευτέρας από το να παραστούν και να συμπράξουν σε ένα ζήτημα που πονάει τον Ελληνισμό. Μήπως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δεν ήθελαν να έρθουν σε ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ προεκλογικά με τα συμφέροντα των ευρωπαίων κομματικών τους εταίρων;;;;;

Δυστυχώς οι μάχες για τα Εθνικά Θέματα και την Ευρώπη δίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση σεβόμενοι την ψήφο του Ελληνικού Λαού, είχαν χρέος να βρίσκονται εντός της αιθούσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Καλεντερίδης, γνωρίζοντας την παρουσία μου στην εκδήλωση ως υποψήφια ευρωβουλευτή του κινήματος Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος του Νότη Μαρία, θα έπρεπε στα πλαίσια της ευγένειας να κρατήσει τουλάχιστον ίσες αποστάσεις από το θέμα και να μην αναπαράγει μετά βεβαιότητος δηλώσεις απόντων από την διαδικασία Ευρωβουλευτών.

Σεβόμενη την προσπάθεια του κινήματός μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όφειλα να τοποθετηθώ, προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων!

Το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι ένα άκρως πολιτικό ζήτημα και επιβάλει εργασία και ευρείες συναινέσεις. Ο Νότης Μαριάς εργαζόταν μεθοδικά καθόλη την διάρκεια της θητείας του και το απέδειξε με την πρόταση που εκείνος πέτυχε να καταθέσει. Ο χρόνος εξαντλήθηκε χωρίς παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Έχουν περάσει 100 χρόνια από τα στυγερά αυτά εγκλήματα απέναντι στον Ελληνισμό και οι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί. Οι λαοί που εγκληματούν, οφείλουν να λογοδοτούν απέναντι στην δικαιοσύνη και την ανθρωπότητα, ώστε να εκλείψουν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. Όσο δεν γίνεται αυτό, οι θύτες παρουσιάζονται ως θύματα και η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Μετά τιμής,

Κωνσταντίνα Τζάνου – Ψαρομπά

Υποψήφια για ευρωβουλευτής του πολιτικού κινήματος

Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος

 

 

Manolis Xatziantoniou desk