Ν. Μυλωνάς: Λίγες πληροφορίες για τις δημοτικές εκλογές στην γειτονική Αλικαρνασσό

Ν. Μυλωνάς: Λίγες πληροφορίες για τις δημοτικές εκλογές στην γειτονική Αλικαρνασσό

‘’λίγες πληροφορίες για τις δημοτικές εκλογές στην γειτονική Αλικαρνασσό’’

Έχει ενδιαφέρον να δούμε το αυριανό τοπικό εκλογικό σκηνικό στο γειτονικό Πετρούμι- Bodrum.

Στην Τουρκία οι δημοτικές εκλογές είναι υπόθεση κομματική. Κάτι όπως ήταν στην χώρα μας μετά το 1974 όταν η κατάκτηση των δήμων οδηγούσε στην κατάκτηση της κυβέρνησης! Αυτά μέχρι την κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερτογάν έχει πάρει στους ώμους του την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, συμπεριφερόμενος πέρα από κάθε δεοντολογία απροκάλυπτα ως κομματάρχης. Δεδομένου ότι στην Τουρκία υπάρχει συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα με περιορισμένες αρμοδιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι φυσικό επόμενο: ο κομματισμός. Διαβάζουμε ότι:

  1. Ο σημερινός δήμαρχος Bodrum με Κωακή καταγωγή κ. Kocadon, (δήμαρχος από το 2009) δεν ξαναπροτάθηκε από το κόμμα του, το κεντροδεξιό κεμαλικό (CHP), για λόγους εμπλοκής του σε κάποιες υποθέσεις εξυπηρέτησης φίλων! Γι αυτό μεταπήδησε στο κεντροδεξιό κόμμα του Μεντερές, το  Δημοκρατικό Κόμμα (DP), και ορίστηκε υποψήφιος του για τον μητροπολιτικό Δήμο (κάτι μεταξύ νομάρχη και περιφερειάρχη) στα Muğla
  2. Αντί του κ. Kocadon υποψήφιος του κεμαλικού CHP είναι ο κ. Aras Αhmet με Κωακή καταγωγή: Έχοντας το βάρος των διαχειριστικών λαθών του ομοϊδεάτη προκατόχου του, εμφανίζει μια σύγχρονη θεματολογία μιλώντας για την αστική ταυτότητα της Αλικαρνασσού, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη διατήρηση της φυσικής και αρχαιολογικής αξίας της, την δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αναφέρεται στους πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες στην Αλικαρνασσό και τις αναγκαίες υποδομές και συμπληρώνει με νόημα: ‘’Ο λαός του Bodrum δεν θα ψηφίσει για το Bodrum μόνο! Θα ψηφίσει για εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην Αλικαρνασσό και θέλουν να συναντήσουν ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, κοσμικό, φιλικό, αδελφικό κλίμα. Εάν αποκλίνουμε από αυτό, θα χάσουμε αυτούς τους ανθρώπους’’! υπονοώντας τις προοπτικές να περάσει ο Δήμος του Bodrum στο κόμμα του Ερτογάν!
  3. Από το κυβερνών δεξιό ισλαμιστικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) υποψήφιος είναι ο γιατρός Tahir Ates. Ίσως γι αυτό θεματα του είναι ο τουρισμός υγείας και των ηλικιωμένων, η δημιουργία κέντρων αποκατάστασης και η ανάπτυξη του τουρισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μιλά για τουριστική ποικιλομορφία για συνέδρια και πολιτιστικά κέντρα, αθλητικά τουρνουά και ακραία αθλήματα στο Bodrum. Για αξιοποίηση των πολύτιμων βοτάνων της περιοχής, για επενδύσεις σε φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα. ‘’Η πρώτη μας δουλειά είναι να λύσουμε το πρόβλημα της υποδομής και των σκουπιδιών που είναι η αιμορραγική πληγή του Αλικαρνασσού. Θα μετατρέψουμε την Αλικαρνασσό σε μια παγκόσμια τουριστική πόλη’’.
  4. Από το επίσης δεξιό κόμμα ‘’Καλό κόμμα’’ (ΙP) ο υποψήφιος του Μehmet Tosun μιλα με γενικότητες του τύπου : «Θα εργαστούμε στην Αλικαρνασσό, θα δουλέψουμε για το καλύτερο, θα πετύχουμε θα διαχειριστούμε τον Δήμο μακριά από τον κομματισμό, ο καθένας θα έχει την προστασία του νόμου! υπόσχομαι μια δημοτική με όραμα που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο’’.
  5. Ο υποψήφιος για το κεντροδεξιό δημοκρατικό κόμμα (DP) που είναι το κόμμα του Ετσεβίτ κ. İbrahim Kaynar, μας πληροφορεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δημου είναι η διαχείριση των σκουπιδιών και η έλλειψη νερού.

Βάση της μελέτης του International Foundation for Electoral Systems παρατηρητηρίου τοπικών εκλογών(επισυνάπτεται), στην Τουρκία 13 κόμματα συνολικά έχουν υποψηφίους στους 912 Δήμους. Αναζητώντας στην Wikipedia (βικιπαιδεία) τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των 13 κομμάτων, εξαιρούμε το κόμμα των Λαών της Τουρκίας (HDP) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΚΤP), όλα ειναι δεξιών, εθνικιστικών και ισλαμικών κατευθύνσεων. Υπάρχει ένα θλιβερό και επικίνδυνα συντηρητικό κλίμα στην γειτονική χώρα που στριμώχνει αφάνταστα τους πολίτες που έχουν φιλελεύθερες και κοσμοπολίτικες αρχές. Να τι μας είπε για την εκλογική διαδικασία:

‘’Ζούμε αμφιλεγόμενες, αντιφατικές και ισως παραπλανητικές εκλογές!

Για μένα το πρόβλημα είναι μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων και των δυνάμεων που αγωνίζονται για την εξάλειψη της δημοκρατίας! Υπάρχει μια άνιση αντιπαράθεση! Η ταχύτατη και υπερβολική τουριστική ανάπτυξη της χερσονήσου της Αλικαρνασσού έχει σαν αποτέλεσμα την παράδοση του Bodrum στον κατασκευαστικό τομέα. Η απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης του χώρου, τα παράνομα και κακο-σχεδιασμένα κτίρια, η εμπορευματοποίηση της πολιτικής με όλα είδη δωροδοκίας και οι άδικες αποφάσεις, οδήγησαν σε πλουτισμό τους δημάρχους και τους πολιτικούς αλλά οι παράνομες και αυθαίρετες αποφάσεις τους δημιουργούν τεράστια τοπικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα!

Τι θα ψηφίσετε; ‘’Θα δώσουμε την ψήφο μας στον Ahmet Aras του CHP που κατάγεται από την Κω, απλώς γιατί τον θεωρούμε ως το μη χείρον!’’

Υπάρχει κάποιος υποψήφιος με οικολογικό και αριστερό προφίλ; ΟΧΙ! μας απάντησε.

---Για την περιφέρεια Μούγλων-Muğla που ανήκει το Πετρούμι στην προηγούνται ο σημερινός μητροπολιτικός δήμαρχος Osman Gürün και ο υποψήφιος του AKP Mehmet Nil Hıdır.

Έτσι, για να ξέρουμε τι γίνεται δίπλα μας και για τις αναγκαίες πολιτικές σχέσεις Δήμων Κω-Bodrum.

Νίκος Μυλωνάς

ADVERTORIALS