ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Τροπολογίες και απαντήσεις του Υπουργού για ρέματα, πέργκολες και κτηματολόγιο

ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Τροπολογίες και απαντήσεις του Υπουργού για ρέματα, πέργκολες και κτηματολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Τροπολογίες και απαντήσεις του Υπουργού για ρέματα, πέργκολες και κτηματολόγιο.

 Κατά την συζήτηση (7-03-2019) του Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος  & Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός κατέθεσε τις εξής τροπολογίες:

  1. Για τις κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους να ισχύουν και για τους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο αυτά που ισχύουν και για τους εντός σχεδίου πόλεως.

Το θέμα αυτό αφορά τους οικισμούς όλης της χώρας χωρίς σχέδιο και φυσικά όλους τους οικισμούς των νησιών μας, αφού ως τώρα καμία κατασκευή (π.χ. πέργκολες) δεν μπορεί να γίνει νόμιμα σε αυτούς.

Την τροπολογία που υπέγραψαν και οι βουλευτές: Καρακώστα Ευαγγελία, Καραναστάσης Απόστολος, Καφαντάρη Χαρά, Σηφάκης Ιωάννης και Συρμαλένιος Νίκος έκανε αποδεκτή ο Υπουργός.

  1.  Για την οριοθέτηση μικρών υδατορεμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους. Το θέμα αφορά εξαίρεση από την ανάγκη εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την οριοθέτηση μικρών ρεμάτων σε αρχαιολογικές ζώνες. Με την υπάρχουσα νομοθεσία αυτή η απαίτηση (Π.Δ. και για τα μικρά υδατορέματα) δημιουργεί πρόβλημα οικοδομησιμότητας σε χιλιάδες ιδιοκτησίες στα νησιά μας, όπου υπάρχουν περιπτώσεις που σχεδόν ολόκληρα τα νησιά έχουν κηρυχθεί σαν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος π.χ. Ρόδος, Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, Λέρος κ.α.

Φυσικά το θέμα αφορά και ολόκληρη την χώρα.

Την τροπολογία που συνυπογράφουν οι παραπάνω βουλευτές, έγινε μεν αποδεκτή επί της ουσίας από τον Υπουργό κ. Σταθάκη αλλά δεσμεύτηκε να έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο (περίπου σε 1 μήνα) γιατί χρειάζεται συνεννόηση με συναρμόδια υπουργεία.

  1. Κατατέθηκε τροπολογία από τον βουλευτή κ. Τσιρώνη, την οποία συνυπέγραψε και ο βουλευτής Καματερός Ηλίας για αναστολή της οριστικοποίησης κτηματολογικών στοιχείων ώστε να γίνουν διορθώσεις (μετά από προκήρυξη μελέτης) σε λάθη που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα σε μερικές περιπτώσεις, όπως σε νησιά, είναι σε μεγάλο ποσοστό.

Η τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης σε πολλές ευεργετικές διατάξεις του Ν/Σ για την εξυπηρέτηση των πολιτών στην διαδικασία του κτηματολογίου και στην ενίσχυση των υπηρεσιών των κτηματολογικών γραφείων.

Ακολουθεί βίντεο με την τοποθέτηση του βουλευτή και τις απαντήσεις του Υπουργού.

 

Γραφείο Τύπου

ADVERTORIALS