Ν. Μυλωνάς: Νέο Δήμαρχο θα βγάλουμε, νέα δημοτική πολιτική δεν θα έχουμε!

Ν. Μυλωνάς: Νέο Δήμαρχο θα βγάλουμε, νέα δημοτική πολιτική δεν θα έχουμε!

Κείμενο Νίκου Μυλωνά


Νέο Δήμαρχο θα βγάλουμε, νέα δημοτική πολιτική δεν θα έχουμε!

1.    Το πλαίσιο των δημοτικών εκλογών 2019 κτίζεται μέρα με την μέρα. Προβληματίζει αλλά δεν συγκινεί και πολύ. Παλαιότερα η πολιτική σήμαινε ελπίδα και προσμονή για συλλογικά και …προσωπικά οφέλη. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αντικειμενικά είναι καιρός για ένα νέο περιεχόμενο στην πολιτική. Χωρίς προσμονή η κάμψη, η αδιαφορία και η κούραση οδηγούν στην μείωση του ενδιαφέροντος και  στην αποχή. Το πρόβλημα της δημοτικής πολιτικής στον Δήμο μας δεν είναι στην πρακτική της διαχείρισης. Υπάρχουν προγράμματα ηλεκτρονικής διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων και μέσω των υπηρεσιών προωθούνται λύσεις με τον καλύτερο τρόπο και καλύτερο αποτέλεσμα. Το κυρίαρχο ζήτημα και στον Δήμο της Κω δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής. Μιας πολιτικής που να θίγει τα κακώς κείμενα και προ πάντων την τοπική οικονομία και την σχέση Δήμου-μεγάλων επιχειρήσεων!

  1. 2. Η δημοτική αρχή  ανέλαβε με μια ισχυρή εντολή για αλλαγές το 2014. Φεύγει κουβαλώντας την φυσιολογική φθορά ένεκα των λαθών της αλλά προπάντων της αναποτελεσματικής διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων. Εξαιρώντας τα χρηματοδοτούμενα δεν έχει να αφήσει πίσω της κάτι που αλλάζει το χθες και που σηματοδοτεί το αύριο. Δεν έθιξε τα κακώς κείμενα. Ο Κυρίτσης κινήθηκε παραγοντίστικα και πελατειακά εκμεταλλευόμενος την θέση του και αγνοώντας αυτό που τον έστειλαν στον δημαρχιακό θώκο. Αυτό δεν ήταν άλλο παρά η ανάγκη να ανανεώσει την Κω σε επίπεδο λειτουργίας και εμφάνισης  της πόλης και των οικισμών, να ανανεώσει την σχέση πολίτη-Δήμου, να εξυγιάνει την σχέση Δημου και μεγάλων επιχειρήσεων, να ρθει σε σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, με νοοτροπίες και λαϊκισμούς και εν τέλει να εμπλουτίσει την τοπική πολιτική πραγματικότητα σε νέα θεματολογία, πρακτικές και στόχους επηρεάζοντας την ατομική και συλλογική συνείδηση. Με λίγα λόγια πρόδωσε την ελπίδα της Αλλαγής και θα πληρώσει με το τίμημα της συντηρητικής διαχείρισης μιας ακόμη χαμένης 5-ετίας.

3.    Η μείζων μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ‘’Όραμα’’ αφού ακολούθησε την παλιά συνταγή της τυφλής άρνησης  σε κάθε απόφαση της πλειοψηφίας και της δικαιολόγησης των λαθών της προηγούμενης καΐσερλικής περιόδου,  κατεβαίνει στο εκλογικό στίβο αποδεκατισμένη και απορριπτόμενη από τον ίδιο μέντορα και δημιουργό της κ. Καΐσερλη! Το ηθικό πρόβλημα του ‘’αδειάσματος της κ. Ρούφα’’ υπάρχει και λειτουργεί υπέρ της στην κοινωνία. Λείπει όμως το στοιχείο της πολιτικής της πρότασης! Δεν μπορεί να πείσει πως είναι φορέας ανανέωσης αφού σπατάλησε το πολιτικό της πλεονέκτημα υπερασπιζόμενη μια νέα από τα πράγματα αποτυχημένη πολιτική! Δεν εμπνέει ως παράταξη αλλαγής έχοντας ασκήσει τον ρόλο του νεροκουβαλητή της προηγούμενης αποτυχημένης διοικητικής περιόδου! Εκπορευόμενη από τα σπλάχνα των τοπικών μηχανισμών εξουσίας δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την θέση της, να πάρει αποστάσεις να χαράξει μια νέα γραμμή πλεύσης. Μόλις υπονομεύτηκε και μίλησε για μηχανισμούς κλπ απομακρύνθηκαν οι μακρύς βραχίονες του καΐσερλισμού. Έκανε την αυτοκριτική της, αλλάξου δυσκολίες είναι προφανείς.  

4.    Η ‘’Κως αγάπη μας’’ και η ‘’Δίεση’’ αποδείχθηκαν παρατάξεις μιας εκλογικής περιόδου! Μίας χρήσης! Εφήμερες και παροδικές πέρασαν στα αζήτητα της ιστορίας (παρά την προσφορά των επικεφαλής τους και την σπουδαία παρουσία του κ. Παυλίδη στα δημοτικά έδρανα).

  1. 5. Η Λαϊκή Συσπείρωση παραμένει ως στενός κομματικός εκλογικός συνδυασμός, αρνούμενος να ανοιχτεί στην κοινωνία και στο ρίσκο μιας πλατιάς συμμαχίας ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων. Κυριαρχεί ο φόβος μην …εκτεθεί!

6.    Η νέα δημοτική παράταξη ‘’Ισχυρή Κως’’ προέρχεται από παρθενογένεση! Αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι η παράταξη που στήθηκε ‘’…εξ επί τούτου’’ από τους 3 ιστορικούς παράγοντες τους νησιού τους κ.κ. Καΐσερλη, Παυλίδη, Καματερό (ΚΑ.ΠΑ.ΜΑ.). Θυμίζει το παλιό που επανέρχεται με τον μανδύα του νέου και καθαρού! Σέρνει τα προπατορικά αμαρτήματα των δημιουργών της, τις δεσμεύσεις, τις εξαρτήσεις, τις καθηλώσεις και τις υποταγές από ένα φθαρμένο τοπικό παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας!  Ο κορυφαίος του παραγοντισμού του νησιού μας, αφού έπαιξε με την κ. Ρούφα το παιγνίδι της αντιπολίτευσης: ‘’όχι σε όλα’’,  και της κάλυψης των τραγικών λαθών της τελευταίας περιόδου του, στην συνέχεια την απέρριψε με ‘’δημοκρατικές διαδικασίες’’! Στα καφενεία που συχνάζει, με το αιτιολογικό ‘’έχει πρόβλημα διείσδυσης στο αντίπαλο στρατόπεδο’’ και ότι ‘’ δεν έχει και πτυχίο ΑΕΙ’’! ανερυθρίαστα την ‘’πούλησε’’! Ειδικά για το απαράδεκτο επιχείρημα ‘’χωρίς πτυχίο’’, θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σήμερα είναι συνδικαλιστής μεταλλωρύχος! Από την άλλη οι νεώτεροι Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια μα δεν πήραν ‘’πρέφα’’ την χρεοκοπία της χώρας!  Από το καλοκαίρι η άρχουσα πολιτική τάξη της Κω έχει θέσει το θέμα: ‘’’του νέου προσώπου που θα κτυπήσει τον Κυρίτση’’. Η τριπλέττα  ΚΑ.ΠΑ.ΜΑ. πλησίασε διάφορα πρόσωπα  που απέρριψαν την προσφορά τους. Αλλά απορρίφθηκαν γιατί είχαν διαφωνίες μεταξύ τους. Όλοι μαζί πλησίασαν στο τέλος τον κ. Νικηταρά και… ‘’ωδινεν όρος!!!  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κ. Ρούφα τσαλακώθηκε όπως τσαλακώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσοι και τόσοι! Θυμόμαστε την κ. Τουλαντά! Πρόσφατα  τον κ. Γ. Μπαλαλη! Παρουσία μας του έγινε συζήτηση-πρόσκληση να αναλάβει την …’’εργολαβία του αντικυριτσικού μετώπου’’! Αλλά το δις εξαμαρτείν δεν περιπατάει αν έχεις λίγη αξιοπρέπεια!  Προ πάντων έναντι αυτών που αρέσκονται στην πολιτική … αμαρτία!

  1. 7. Ακούγονται ότι κάποια πρόσωπα και κάποιοι χώροι κινούνται ακόμη για την δημιουργία εκλογικών σχημάτων. Βοηθάει σε αυτό ο εκλογικός νόμος.  Ευχόμαστε στον Μ. Χατζηαντωνίου  το καλύτερο.
  2. 8. Αυτή είναι η κατάσταση στην Κω σήμερα.  Η δεξιά μετατόπιση οφείλεται και στην απουσία της αριστεράς. Ο χώρος της οικολογίας και της αμφισβήτησης  έχει υποστεί πολιτική και ιδεολογική ήττα. Όλα θυμίζουν την περίοδο 1989-90 που όλα είχαν παγώσει λόγω της κατάρρευσης του ‘’σοβιετικού μπλοκ’’. Πέρασε σχεδόν μια 10 ετια για να γεννηθεί η Συμπαράταξη Ελπίδας που μορφοποίησε ένα τοπικό πολιτικό πρόγραμμα ‘’οικολογικό και αριστερίζον’’. Το προσπάθησε για μια ολόκληρη 12-ετία. Η προσπάθεια θα είχε καλά αποτελέσματα και σε εκλογικό επίπεδο αν δεν υπήρχε ο συνεχής εσωτερικός πόλεμος της ομάδας του ΣΥΝ με πρωτοστάτη τον σημερινό βουλευτή κ. Καματερό. Στο τέλος κάναμε το τραγικό λάθος της κομματικοποίησης της συμπαράταξης στο παρά 5 των εκλογών του 2014 όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την αντικατάσταση της  συμπαράταξης  με την Δίεση! Αυτό οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας της. Προσωπικά συνειδητοποίησα το αδιέξοδο της εσωκομματικής πάλης με επίδικο την ηγεμόνευση της οργάνωσης του Σύριζα Κω και απομακρύνθηκα. Πήγα την τελευταία μέρα  κατάθεσης των ψηφοδελτίων με τον Κυρίτση ως πράξη καταφυγής: Είχαμε πει στον Κυρίτση: ‘’η ήττα του Καΐσερλικού μπλοκ θα το διαλύσει και θα έχεις την ευκαιρία να ανανεώσεις την τοπική πολιτική σκηνή και να αφήσεις όνομα ανορθωτή’’! Δυστυχώς ο Κυρίτσης στην δεύτερη τετραετία του έβαλε πάνω από όλα την πολιτική του επιβίωση. Αδιαφόρησε για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν ώστε να ανασυγκροτηθεί το νησί και να δρομολογηθεί μια νέα κατάσταση! Την 2014-18 δεν έγιναν τα εκφυλιστικά  σκάνδαλα της περιόδου Καΐσερλη αλλά ο Κυρίτσης ευθύνεται για την απώλεια της ευκαιρίας για αλλαγή!  Ευθύνεται για την δεξιά μετατόπιση της τοπικής πολιτικής και της κοινωνίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σήμερα  απέναντι του δεν έχει τα οργανωμένα συμφέροντα και τις αρρωστημένες νοοτροπίες που είχε σε μια φάση στο παρελθόν και είχαν σχέση με τις αλλαγές που έκανε. Απέναντι του έχει ‘’ξανά μανά’μ’’ το παλαιοκομματικό διεφθαρμένο τοπικό σύστημα εξουσίας (Κα+Πα+Κα)! Απέναντι του έχει όλους αυτούς που για ψυχολογικούς και προσωπικούς λόγους δεν συμβιβάζονται με τις προσωπικές του ανοησίες.   

Το χειρότερο όμως είναι ότι το εκλογικό παιγνίδι 2019 γίνεται στο γήπεδο του αντιπάλου στρατοπέδου! Γίνεται στο γήπεδο του παραγοντισμού, των μηχανισμών, του κομματισμού, της οικογενειοκρατίας, των πελατειακών εκδουλεύσεων, του χαρακτήρα των προσώπων  και της …ροζ σκανδαλολογίας! Και εδώ όπως και το 2010 χάνει! Υπάρχει όμως κάτι πιο χειρότερο!  Είναι που οι δημότες  δεν συζητούν σήμερα για αλλαγές και πειραματισμούς  στα κοινά μας προβλήματα, δεν αναζητούν τον νεωτερισμό και την καινοτομία,  αλλά κατατρύχονται με τα δευτερεύοντα και τα τριτεύοντα!

Είναι που η κοινωνία καλείται να ψηφίσει με τα φθαρμένα παλιομοδίτικα πολιτικά κριτήρια τους πρυτάνεις του  εκλογικισμού  και του παραγοντισμού! Είναι που το προσωπικό  και το οικογενειακό παρακάμπτει το πολιτικό. Εν έτει 2019 θα έχουμε η αντιπαράθεση γίνεται στα συνηθισμένα μοτίβα: ‘’ο καλός , ο κακός και ο άσχημος’’! Άξονας της επικοινωνιακής πολιτικής η παγκοσμία αρχή του συντηρητισμού: ’’μην θίγεται τα κακώς κείμενα’’ !

 ‘’μιλάτε για την αγαπημένη, την ισχυρή και την όμορφη πατρίδα μας’’! Δεν πληρώνετε τίποτα γι αυτό! Ετσι κερδίζεται τις εκλογές!

  1. 9. Νέο Δήμαρχο θα βγάλουμε. Όμως νέα δημοτική πολιτική δεν θα έχουμε!

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS