Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα και πρόταση σε δύο Υπουργεία για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πολιτικής προστασίας στα νησιά

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα και πρόταση σε δύο Υπουργεία για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πολιτικής προστασίας στα νησιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα και πρόταση σε δύο Υπουργεία για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πολιτικής προστασίας στα νησιά»

Την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πολιτικής προστασίας στις νησιωτικές περιοχές ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής, αναφέρει ως παράδειγμα την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Κω, η οποία έχει σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στην πολιτική προστασία καθώς και στην θαλάσσια έρευνα και διάσωση.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στο νησιωτικό χώρο, ο τομέας της πολιτικής προστασίας έχει καίρια σημασία. Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, απαιτείται χρόνος για να έρθει βοήθεια από την Πολιτεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο νησιωτικών δήμων, αλλά και η στήριξη εθελοντικών ομάδων.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους να χρηματοδοτούν, από ίδιους πόρους, εθελοντικές δομές και οργανώσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, ζητά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ενισχύσει και αυτό τη λειτουργία εθελοντικών ομάδων όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρέχοντας τα καύσιμα για την κίνησή τους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.


Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2019

Αρ. Πρ.: 6100/28.2.2019

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πολιτικής προστασίας στις νησιωτικές περιοχές»

Κύριοι Υπουργοί,

Στο νησιωτικό χώρο, ο τομέας της πολιτικής προστασίας, έχει καίρια σημασία.

Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, απαιτείται χρόνος για να έρθει βοήθεια από την Πολιτεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο νησιωτικών δήμων, αλλά και η στήριξη εθελοντικών ομάδων.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εθελοντικής ομάδας που έχει έμπρακτη και ουσιαστική προσφορά στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Κω.

Έχοντας εκπαιδευμένους εθελοντές, εξοπλισμό και πιστοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, έχει σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός του Ιουλίου του 2017, αλλά και η κατάσβεση πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιείται με ένα σκάφος στη θαλάσσια έρευνα και διάσωση.

Το σκάφος αυτό ελλιμενίζεται δωρεάν στη Μαρίνα της Κω, ως προσφορά από το Δήμο αλλά και αναγνώριση του έργου τους και είναι το μοναδικό διασωστικό σκάφος τύπου (SAR) στα Δωδεκάνησα.

Ανάλογες εθελοντικές ομάδες δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Η προσπάθεια αυτή, όμως, χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας που πρέπει να ενισχύσει τη λειτουργία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα είτε έμμεσης είτε άμεσης χρηματοδότησης και ενίσχυσης από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προωθήσει ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα στους νησιωτικούς Δήμους να χρηματοδοτούν από ίδιους πόρους εθελοντικές δομές στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενώ ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να κάνει και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

  1. 1. Εάν το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους να χρηματοδοτούν, από ίδιους πόρους, εθελοντικές δομές και οργανώσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
  2. 2. Εάν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προτίθεται να ενισχύσει και αυτό τη λειτουργία εθελοντικών ομάδων όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρέχοντας τα καύσιμα για την κίνησή τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ADVERTORIALS