''Το Εκλογικό 2019 και ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ'' - Άρθρο του κ. Γ. Φραγκούλη στο kosnews24

''Το Εκλογικό 2019 και ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ'' - Άρθρο του κ. Γ. Φραγκούλη στο kosnews24

Το Εκλογικό 2019 και ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ

Στόχος της παρέμβασής μου δεν είναι να ασκήσω κριτική αλλά να αφυπνίσω, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι δυνατότητες μου, τη δημοκρατική ενσυναίσθηση των συμπατριωτών μου και όλων όσων διαχειρίζονται τους τοπικούς διαύλους επικοινωνίας.

Και εξηγούμαι… στις 26 Μαΐου 2019 είναι προγραμματισμένες τέσσερις ιδιαίτερα κρίσιμες, η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους, εκλογικές διαδικασίες.

Πηγαίνοντας αντίστροφα από το τοπικό προς το υπερεθνικό οι συνδημότες και οι συνδημότισσές μας θα κληθούν να επιλέξουν:

α) τους αιρετούς εκπροσώπους των κοινοτήτων (Αντιμάχεια, Ασφενδιού, Καρδάμαινα, Κέφαλος, Κως, Πυλί) στις οποίες διαβιούν (Πρόεδρος και Κοινοτικό Συμβούλιο)

β) τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου (Δήμος Κω) στον οποίο εντάσσονται (Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο)

γ) τους αιρετούς εκπροσώπους της Περιφέρειας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) στην οποία εντάσσονται (Περιφερειάρχης και Περιφερειακό Συμβούλιο)

δ) τους αιρετούς εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζεται η συνοχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος (έλλειμα ηγεσίας, Brexit, άνοδος ακροδεξιών σχηματισμών κ.α.).

Ταυτόχρονα ελλοχεύει ο «κίνδυνος», την ίδια χρονική περίοδο, και μίας πέμπτης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συνακόλουθα του σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης.

Όλες λοιπόν οι ανωτέρω διαδικασίες εμπεριέχουν έναν κυκεώνα πληροφοριών από τον οποίο θα βομβαρδιστούμε όλοι μας και προϋποθέτουν συνάμα τη δική μας νηφάλια, συνετή και ορθή πολιτική επιλογή.

Εδώ υπεισέρχεται ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που καλούνται να παίξουν τα τοπικά ΜΜΕ σε συνέργεια φυσικά με τις παρατάξεις, τα κόμματα, τους υποψήφιους, καθώς και με ανθρώπους που ενδεχόμενα δεν συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αλλά έχουν κάτι σημαντικό να συνεισφέρουν στη συζήτηση (ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, απλοί πολίτες).

Κομβικό ρόλο πρέπει και μπορεί, δίνοντας τον βηματισμό της δημοκρατικής πολυφωνίας, να παίξει ο Δημοτικός Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός Κω (ΔΗΡΑΣΚ).

Ένα μέσο το οποίο χρηματοδοτείται από τον Κώο δημότη, μας κοστίζει πιο ακριβά από ποτέ την τελευταία πενταετία, και όμως είναι παροπλισμένο και απαξιωμένο εξυπηρετώντας μικρο-παραταξιακά συμφέροντα.

Είναι λάθος, κατά την εκτίμησή μου, σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία να περιχαρακωθούμε στα τετραγωνικά του νησιού μας, να διαγράψουμε την μεγάλη εικόνα που μας επηρεάζει άμεσα και να αναλωθούμε στις ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές της ξεδιάντροπης ψηφοθηρίας που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στον τόπο.

Χωρίς ολοκληρωμένη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση οι συμπατριώτες μας είναι εύκολο να ξεγελαστούν (δεν θα είναι η πρώτη φορά) από διάφορους πολιτικούς γυρολόγους και καιροσκόπους όλων των αποχρώσεων.

Η γνώση αποτελεί δύναμη και εμείς επιθυμούμε μία κοινωνία με άποψη. Μία κοινωνία που δεν φοβάται να εκφραστεί, μία κοινωνία που δεν φοβάται να συγκρουστεί με την εξουσία που στο κάτω-κάτω η ίδια παραχωρεί προσωρινά στους εκάστοτε «ενοίκους» της.

Η πρόταση που καταθέτω εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ πιστεύουμε πως ανταποκρίνεται στο μεγάλο στόχο της δημοκρατικής πολυφωνίας και θα βοηθήσει ώστε οι επιλογές των συμπατριωτών μας να είναι οι καλύτερες δυνατές.

Εδώ θα φανεί αν οι πρόσφατες δηλώσεις του κου Κυρίτση περί ανοικτού διαλόγου παρουσία και δημοτών είχαν κάποια ουσία ή απλά είναι ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα!!!

Τα επιμέρους βήματα είναι απλά και το μόνο που απαιτούν είναι πολιτικό θάρρος και βούληση:

α) άμεση συγκρότηση διαπαραταξιακού οργάνου που θα εισηγηθεί την ενημερωτική πορεία του ΔΗΡΑΣ μέχρι το πέρας όλων των εκλογικών διαδικασιών,

β) κάλεσμα σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ να συμμετάσχουν στο διαπαραταξιακό με εκπροσώπους,

γ) σχεδιασμός από τους δημοσιογράφους και όχι τις παρατάξεις ενός οδικού χάρτη ενημερωτικών εκπομπών που θα αφορούν όλες τις εκλογικές διαδικασίες,

δ) συμμετοχή όλων των τοπικών ΜΜΕ διά των δημοσιογράφων τους στις ενημερωτικές εκπομπές που θα σχεδιαστούν.

Αν τα ανωτέρω υλοποιηθούν σε συνδυασμό με την ενημερωτική προσπάθεια που θα κάνει κάθε ένα τοπικό ΜΜΕ ξεχωριστά τότε πιστεύω ότι θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα αν όχι άλμα προς την κατεύθυνση της πολυφωνίας, του πολιτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας που όλοι ευαγγελίζονται αλλά λίγοι υπηρετούν πραγματικά.

Γιάννης Μ. Φραγκούλης

Δρ. Πολιτικής Επιστήμης Παν/μίου Κρήτης

Αν. Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ.

*Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιάννης Μ. Φραγκούλης είναι διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Επιστημονικό Πεδίο «Συγκριτική Πολιτική» και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη θεματική ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική».

ADVERTORIALS