Βαγγέλης Τζόγιας: «Η τιτανομαχία της Κω»

Βαγγέλης Τζόγιας: «Η τιτανομαχία της Κω»

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα κομμάτι της μυθολογίας μας το οποίο ενδέχεται να έχει ομοιότητες και χαρακτηριστικά από τα σημερινά τοπικά πολιτικά μας πράγματα.

Βλέπετε, ενίοτε, η εξουσία έχει αποτελέσει κατάκτηση λίγων και σε μερικές περιπτώσεις μόνο ενός ο οποίος δεν έλεγε να παραιτηθεί ποτέ από αυτήν, παρά τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του, θυμίζοντας τους βασιλιάδες του παρελθόντος οι οποίοι έμεναν στην εξουσία ως τα βαθιά τους γεράματα.

Αλλά και όταν κάποτε παρέδιδαν το στέμμα εκείνοι πάλι έκαναν κουμάντο ποιος θα τους διαδεχθεί, ποιος θα είναι μετά από αυτούς, ποιος θα είναι ο δικός τους για να συνεχίσουν να κινούν τα νήματα της εξουσίας. Το ίδιο γίνεται και σήμερα με δόλιους και ανορθόδοξους τρόπους. Αρκεί να μην χαθεί η εξουσία του εξουσιαστή.

Όλοι μας έχουμε διαβάσει την ιστορία του Κρόνου, τιτάνας θεός και βασιλιάς, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του για να μην του πάρουν την εξουσία. Ο χρησμός έλεγε πως κάποιο από τα παιδιά του θα τον καθαιρούσε. Για να είναι, λοιπόν, απόλυτα σίγουρος ρώτησε την μητέρα του Γαία και εκείνη του επιβεβαίωσε το χρησμό.

Κάθε φορά που γεννούσε η γυναίκα του και αδελφή του Ρέα, ο βασιλιάς Κρόνος κατάπινε το μωρό. Τα μωρά δεν πέθαιναν γιατί τα παιδιά των θεών είναι αθάνατα και μεγάλωναν φυλακισμένα στην κοιλιά του.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, σε τοπικό επίπεδο, όποιος δύναται να πάρει την εξουσία καθαιρείται από τον σύγχρονο Κρόνο γιατί πολύ απλά ο βασιλιάς δεν συμφωνεί μαζί του. Θέλει τον δικό του για να συνεχίσει, ο ίδιος, τη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων.

Όμως η Ρέα ήθελε και αυτή ένα παιδί. Βλέπετε η μητρότητα είναι τόσο ισχυρή που νικάει και την εξουσία. Έτσι όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει προσποιήθηκε ένα ταξίδι στην Κρήτη και εκεί γέννησε τον μικρό Δία. Τον άφησε στις παραμάνες να τον μεγαλώσουν, εκείνη γύρισε στον Κρόνο, σκηνοθέτησε τη γέννα της και έδωσε στον βασιλιά να φάει μία πέτρα που περιτύλιξε στα πανιά του δήθεν μωρού και αμέσως ο Κρόνος την κατάπιε.

Έτσι και εδώ ο τοπικός μας Κρόνος, καταπίνει τα παιδιά του χρόνια τώρα χάριν της εξουσίας την οποία δεν θέλει να χάσει επ’ ουδενί.

Στο μεταξύ ο μικρός Δίας μεγάλωσε και είναι πλέον ικανός να δώσει μάχη με τον πατέρα του. Έχει στα χέρια του, τους κεραυνούς που του έδωσαν οι Κύκλωπες και το βότανο που του έδωσε στην Κρήτη η Μήτιδα.

Στην μάχη που ακολούθησε ο Δίας έδεσε τον Κρόνο στο θρόνο του, του έδωσε να πιει το βότανο και έτσι ελευθέρωσε τ’ αδέρφια του. Τώρα όλα μαζί τ’ αδέρφια δίνουν τη μάχη της επικράτησης ενάντια στον εξουσιαστή «πατέρα» τους.

Το ίδιο και εδώ τοπικά κάποιοι δίνουν τη μάχη ενάντια στον τοπικό μας Κρόνο… για το ποιος θα νικήσει θα σας το γράψω μετά από τέσσερις μήνες, πάντως η τιτανομαχία τοπικά καλά κρατεί και απ’ ότι φαίνεται τα παιδιά του Κρόνου πάνε καλά για την ώρα. Περιμένουν και κάποιες ενισχύσεις από τους γίγαντες και αν αυτό γίνει πράξη η τιτανομαχία της Κω θα είναι δική τους.

Ως τότε σας χαιρετώ!!!

Βαγγέλης Τζόγιας

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις τοπικά είναι «ΕΝΤΕΛΩΣ» τυχαία…!!!!

ADVERTORIALS