Ν. Μυλωνάς: Δήμος Κω - Ένα προεκλογικό σκηνικό σύγχυσης και απροσδιοριστίας που δεν προμηνύει ένα ελπιδοφόρο αύριο

Ν. Μυλωνάς: Δήμος Κω - Ένα προεκλογικό σκηνικό σύγχυσης και απροσδιοριστίας  που δεν προμηνύει ένα ελπιδοφόρο αύριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήμος Κω: ένα προεκλογικό σκηνικό σύγχυσης και απροσδιοριστίας που δεν προμηνύει ένα ελπιδοφόρο αύριο

Διαβάζουμε τις σε εξέλιξη εκλογικές διεργασίες εν όψει των δημοτικών εκλογών. Αναμενόμενα πράγματα. Εντυπωσιάζει όμως το πόσο μακριά είναι αυτές οι διεργασίες σε σχέση με τα πραγματικά δημοτικά μας προβλήματα.

α. Ανοίξαμε τα αρχεία των προϋπολογισμών του Δημου μας. Ο απολογισμός του 2013 περιγράφει εισπράξεις του Δήμου από όλη την δραστηριότητα του 30 εκ. Από αυτά η κρατική συνδρομή για έργα ήταν 5,8 εκ. και 9 εκ. για μισθούς. Αναζητήσαμε τον απολογισμό του 2017, ο οποίος κακώς ακόμη δεν έχει περάσει από το Δ.Σ. Βρήκαμε τον απολογισμό του 2016 όπου τα συνολικά δημοτικά έσοδα ήταν 31 εκ. με την κρατική συνδρομή περιορίζεται στα 0,7 εκ! Αναγκαστικά καταφύγαμε στον προϋπολογισμού 2019 όπου βλέπουμε ότι οι εκτιμώμενες εισπράξεις του Δημου μέχρι τέλους του 2018 θα είναι πάλι 31 εκ. με την κρατική συνδρομή περιορίζεται στην επιχορήγηση της μισθοδοσίας ενώ οι χρηματοδοτήσεις για νέα έργα αφορούν μόνο το ΕΣΠΑ! Το ΕΣΠΑ όμως λήγει το 2021, είναι χωρίς συνέχεια και το κράτος μας μέχρι και το 2060 θα είναι υπό την μνημονιακή εποπτεία! Αρα θα έχυμε πολύ αδύναμη κρατική επιχορήγηση για δημοτικά έργα! Μια ολόκληρη γενιά προορίζεται να ζήσει σε ένα συνεχώς υποβαθμιζόμενο περιβάλλον με την παραμέληση του δημόσιου χώρου και των δημοσίων υποδομών. Η πολιτική αφορά το μέλλον. Εμείς εδώ τι ψάχνουμε και τι συζητούμε;

Το ‘’ποιος θα φάει τον Κυρίτση’’ !!!

β.  Το πρόβλημα δεν ήταν και δεν είναι ο Κυρίτσης αλλά η πολιτική ‘’Κυρίτση’’. Η δεύτερη θητεία του, δυστυχώς, και με δεδομένη την δυσκολία της εποχής, δεν αφήνει κάτι στο νησί που θα αντέξει στον χρόνο. Ήταν συντηρητική διαχείριση με άξονες: ‘’μη θίγεις τα κακώς κείμενα’’ και  ‘’κάνε πελατειακές εξυπηρετήσεις’’! Το μόνο από τα κακώς κείμενα που έθιξε ήταν οι συνεργατικές και ο ΔΗΡΑΣΚ (με τον γνωστό άγαρμπο τρόπο του) γιατί αυτοί ήταν θύλακες του προηγούμενου καθεστώτος!

---Ο Κυρίτσης έχασε την ευκαιρία να αναδεχθεί σε αναμορφωτή της Κω. Είχε όλες τις προϋποθέσεις. Ισχυρή λαϊκή εντολή, καλή και νεανική δημοτική ομάδα, με το αντίπαλο στρατόπεδο διασπασμένο και  σχεδόν ξεδοντιασμένο. Μια κοινωνία σοκαρισμένη από την οικονομική κρίση που ήταν έτοιμη να αναζητήσει διεξόδους σε νέα πράγματα. Με αποκλειστικά δική του ευθύνη, ο κ. Δήμαρχος αντί να πετάξει ο ίδιος μπροστά, συμπαρασέρνοντας και την κοινωνία στον νεωτερισμό, μας γύρισε προς τα πίσω, στην εποχή του ‘’δεν γίνεται’’. Η αλλαγή της περιόδου περιορίστηκε σε μικρο-διαχειριστικούς στόχους, συσκοτίζοντας σκοπίμως ανοικτούς ορίζοντες που υπήρχαν και χάνοντας ευκαιρίες που δόθηκαν! Παράδειγμα η εμπλοκή του στο μεταναστευτικό το 2015-16 ήταν ότι το χειρότερο! Αντί να εκμεταλλευτεί την παρουσία του στην κεντρική εθνική και την ευρωπαϊκή σκηνή διεκδικώντας αντισταθμιστικά οφέλη μας καθοδήγησε στην πλήρη άρνηση!  Αντί να συν-διαχειριστεί το πρόβλημα (με δικό του τρόπο) και να αναδειχθεί σε ηγέτη όλου του νησιώτικου χώρου προβάλλοντας συνεκτικές θέσεις και να εκμεταλλευτεί μια ανοικτή ευρωπαϊκή υπόθεση, διολίσθησε σε αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές πρακτικές μολύνοντας την κοινωνία με αδιέξοδες ακροδεξιές λογικές. Οι ευκαιρίες δίνονται άπαξ και οι ευκαιρίες για τον κ. Κυρίτση χάθηκαν! Δυστυχώς και για όλους εμάς. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα οι χθεσινοί του αντίπαλοι με τις ίδιες σημαίες ορθώνονται μπροστά του! Η πολιτική του αποτυχία εγγράφεται στην απουσία ανανέωσης στόχων και προτεραιοτήτων στην δημοτική πολιτική. Εγγράφεται στην απουσία κινητοποίησης της κοινωνίας γύρω από πολιτικούς στόχους. Εγγράφεται στην προεκλογική ατζέντα όπως ανοίγει και όπως εξελίσσεται!

γ. Η πολιτική αντιπαράθεση που θα άξιζε και η αναζήτηση που έχουμε ανάγκη θα ήταν ποιος είναι ο φορέας ρεαλιστικών προτάσεων που θα αυξήσουν τα έσοδα του Δημου και θα περιορίσουν τις σπατάλες (σταματήστε πια τα ταξίδια και τις διαφημίσεις, δεν αφορούν την δημοτική διαχείριση) ώστε να ξεφύγουμε από την κατάσταση μαρασμού των δημοτικών τους υπηρεσιών, της γήρανσης των δημοτικών υποδομών, της αδυναμίας εκσυγχρονισμού και επέκτασης τους και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων του νησιού μας. Ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες έχει ήδη προωθήσει (ή προωθεί) η ομάδα ή το πρόσωπο ώστε να αποκτήσει εφαρμοσιμότητα πρόταση του για την διαχείριση και την ανάπτυξη στο νησί μας.

δ. Η κατάσταση στο νησί μας είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν την προ του 2010. Ζούμε σε μια νέα εποχή.  Τα ίδια έσοδα του Δημου Κω (έσοδα από τους δημότες) προβλέπονται 19 εκ. για το 2019. Με δεδομένο ότι η δήμος διαχειρίζεται το 10% του συνόλου των κοινωνικών υποθέσεων, το σύνολο του παραγόμενου προϊόντος στο νησί θα πρέπει να είναι 190 εκ.!. Είναι κανείς που πιστεύει ότι ο πλούτος που παράγεται στο νησί μας είναι  190 εκ; Όχι βεβαίως! αλλά τότε τι πρέπει να κάνουμε;

ε. Το τέλος τουρισμού που επέβαλαν οι δανειστές, για μια ξενοδοχειακή μονάδα 500 κλινών 4* τους αποδίδει 130.000 ευρώ. Ο Δήμος μας με το τέλος παρεπιδημούνταν περιορίζεται σε 25.000 ευρώ! Ο τουρισμός δεν καταστράφηκε από το τουριστικό τέλος, που μας λένε αυτοί που ζητούν μείωση του ενώ παράλληλα σιωπούν στο αίτημα της μεταφοράς του στους Δήμους! Ανάμεσα τους η δημοτική αρχή και η μειοψηφία του Δ.Σ. Αντίθετα καταστρέφεται από την οικονομική ανημποριά του δήμου να παίξει τον διαχειριστικό του εν πρώτοις ρόλο και κατ επέκταση τον αναπτυξιακό του.  Εδώ πρέπει να στραφούμε!

---- Η αυτοκριτική μας: συστρατευτήκαμε συνειδητά με την εξουσιαστική ομάδα της Δύναμης Αλλαγής το 2014 όταν η Συμπαράταξη οδηγήθηκε στην απαξίωση και την απόσυρση από την τοπική πολιτική σκηνή. Πιστεύαμε ότι η α! θητεία του Κυρίτση άφησε παρακαταθήκες για την έφεση του σε αλλαγές. Εκτιμήσαμε την καλή συσσωμάτωση του ψηφοδέλτιο του. Αξιολογήσαμε την εποχή με ορατή μια ελπιδοφόρα πολιτική αλλαγή σε κεντρικό επίπεδο σε συναρτηση με τα ηλικιακά μας όρια. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις για  έχει ένα καλό αποτέλεσμα! Αλλά και αυτό να μην γίνονταν, εκτιμούσαμε ότι χρειάζονταν η συμμετοχή μας για την ήττα του αντιπάλου μηχανισμού εξουσίας  που θα μπορούσε να οδηγούσε στο ξεχαρβάλωμα του τοπικού εξουσιαστικού δίπολου Καΐσερλη-Κυρίτση και στην βίαιη ανανέωση! Τα πράγματα πήγαιναν προς τα κει. Η διάσπαση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ήταν αποτέλεσμα της συντριπτικής ήττας! Ο Κυρίτσης δεν είχε αντίπαλο και μπορούσε και έπρεπε να βάλει μπροστά μας τα μεγάλα προβλήματα τόπου μας. Εδω όμως έγινε αντιστροφή! Από τον επαγγελλόμενο προεκλογικά νεωτερισμό περάσαμε στην συντήρηση και στις πρακτικές του παρελθόντος! Ο Κυρίτσης, λένε, πήρε το μάθημα! Έμαθε όχι μόνο να αποφεύγει την σύγκρουση σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και να συντηρεί σκοπίμως την κοκορομαχία με τον αποδιοργανωμένο αντίπαλο μηχανισμό εξουσίας για εκλογικούς λόγους! Έμαθε και να χτυπά στην πλάτη! Έτσι αφαίρεσε μεν από τον αντίπαλο του το όπλο του της προηγούμενης περιόδου: ‘’Ο κακός και άρρωστος Κυρίτσης’’! αλλά ανεπαισθήτως, ίσως, εγκλωβιζόμενος στην πολιτική του αντιπάλου μηχανισμού!

Σήμερα η προεκλογική αντίθεση στον Κυρίτση παίρνει τις διαστάσεις ‘’ηθικής και αισθητικής’’ απόρριψης του Κυρίτση! ‘’δεν μας πάει ρε’’! Το πρόβλημα στον Δήμο μας δεν μπορεί και δεν ζήτημα αισθητικής και ηθικής. Είναι βαθύτατα θέμα πολιτικό! Και πρόκειται για πολύ δύσκολο πρόβλημα! Και δυστυχώς δεν διαφαίνεται η πολιτική ομάδα που θα θέσει έστω και να υπηρετήσει τον πολιτικό στόχο της ‘’σύγχρονης αλλαγής στην δημοτική πολιτική ’’ που έχουμε ανάγκη!

Η διαχειριστική ολίσθηση και η στεγνή και χωρίς περιεχόμενο αντιπαράθεση που ζήσαμε αυτή την 5-ετια στο δημοτικό συμβούλιο, μας φέρνει σε ένα προεκλογικό σκηνικό σύγχυσης και απροσδιοριστίας, που δεν προμηνύει ένα ελπιδοφόρο αύριο.

--- Τα παραπάνω είναι  προσωπικές απόψεις μας. Εκφράζονται δημόσια γιατί κατά την γνώμη μας έχουν κάτι, κάτι, να πουν που δεν πρέπει να ξεχαστεί. 

Ν. Μυλωνάς

zamagias