Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός: Ο αυξημένος ΦΠΑ και η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός: Ο αυξημένος ΦΠΑ και η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου

Με δεύτερη ερώτηση για το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων επανέρχεται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, αυτή τη φορά προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρρει στην Επίκαιρη Ερώτησή του ότι ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση της AEGEAN η οποία διατύπωσε ότι το αυξημένο κόστος οφείλεται στον αυξημένο ΦΠΑ που επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση. Με αφορμή αυτό το στοιχείο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ζητά από τον Υπουργό να προσέλθει για να ενημερώσει τη Βουλή ως προς τα μέτρα που θα πάρει για άμεση ελάττωση του ΦΠΑ ώστε να γίνουν οι τιμές των αεροπρικών εισιτηρίων προσιτές στους πολίτες και ανταγωνιστικές τουριστικά.

Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, ακολουθεί:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αρ. Πρωτ:  222/13.12.2018

                                                                                 

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

 Θέμα: Ο αυξημένος Φ.Π.Α. και η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου

Μετά από μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και ο Δήμαρχος Ρόδου διαμαρτυρήθηκαν για την τιμή του εισιτηρίου της AegeanAirlines η οποία υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις την τιμή του εισιτηρίου Αθήνας – Λονδίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Μετά από προσωπική μου επαφή με την διοίκηση της Aegean, διαπίστωσα ότι, επισήμως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι αυξημένες τιμές των εισιτηρίων οφείλονται στην τεράστια αύξηση του Φ.Π.Α., ο οποίος από 6% έφτασε στο 24%. Αντίστοιχα οι τιμές του Φ.Π.Α. για τις αεροπορικές εταιρείες της Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας κυμαίνονται από 6% έως 10%.

Πέραν του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που αφορά τον Έλληνα πολίτη, υπάρχει και το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού και της ανταγωνιστικότητας του. Δεδομένου ότι η Turkish Airlines όχι μόνο έχει χαμηλό Φ.Π.Α., αλλά επισήμως επιχορηγείται από το κράτος προκειμένου να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Τουρκίας.

Το θέμα των αεροπορικών εισιτηρίων δείχνει κατά τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το πώς ο Φ.Π.Α. στραγγαλίζει την οικονομία των νησιών και ότι το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο αποδεικνύεται στην πράξη μηδαμινό. Κατά συνέπεια τίθεται θέμα ελάττωσης του Φ.Π.Α. για τις αεροπορικές εταιρείες της Χώρας, ούτως ώστε να μπορεί ο τουρισμός να είναι ανταγωνιστικός με άλλες χώρες.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

Ποια μέτρα μπορεί να πάρει για την άμεση ελάττωση του Φ.Π.Α. των αεροπορικών συγκοινωνιών ούτως ώστε να γίνουν προσιτές προς τους πολίτες και ανταγωνιστικές προς τις αντίστοιχες εταιρείες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών;

Ο ερωτών βουλευτής

 Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

zamagias