Ν. Μυλωνάς: Το δημοτικό πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2019 και η αναντιστοιχία του με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας

Ν. Μυλωνάς: Το δημοτικό πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2019 και η αναντιστοιχία του με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας

το δημοτικό πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2019 και η αναντιστοιχία του με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας

Α. Παρακολουθήσαμε τις συζητήσεις του δημοτικού μας συμβουλίου για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων (ΠΕΕ) και του προϋπολογισμού 2019 και έχει την χρησιμότητα του να διατυπώσουμε τις σκέψεις μας. Το πρώτο κείμενο αφορά το ΠΕΕ 2019. Στη συζήτηση κυριάρχησε η αυτοϊκανοποίηση που έφτανε μέχρι την θριαμβολογία της δημοτικής αρχής. Από την μεριά της μειοψηφίας ήταν λάθος η απουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων  2 παρατάξεων, η γενικού τύπου σε στυλ προεκλογικής ομιλίας και γι αυτό αναποτελεσματική παρέμβαση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ενώ θετική εικόνα δημιούργησε η ομιλία του επικεφαλής της παράταξης ‘’Κως αγάπη μας’’ που χαρακτήρισε το ΠΕΕ ‘’υπηρεσιακό ντοκουμέντο’’ που ασχολείται με αναγκαία μικροέργα, άλλα του λείπει η πολιτική στόχευση, αφήνοντας απ έξω για μια ακόμη χρονιά σημαντικά ζητήματα, αριθμώντας μια σειρά εκκρεμούντων έργων που σέρνονται από παλιά.. Ο κ. Δήμαρχος αναγνώρισε την σημασία της παρέμβασης Παυλίδη και έσπευσε την ‘’ανάγκην ποιών φιλοτιμίαν’’  να απαντήσει με τον συνήθη τρόπο. Αντέκρουσε ένα προς ένα όλα τα έργα (ιαματικά, δρόμος στο ασκληπιείο, σχεδία πόλης κλπ) είτε ρίχνοντας ευθύνες σε άλλους (αρχαιολογία, υπουργεία κλπ) είτε μεταφέροντας τα στον χώρο του αδυνάτου: ‘’δεν γίνονται!’’! Όμως επί της ουσίας δεν απήντησε. Ο κ. Δήμαρχος θα ήταν ειλικρινής, αν έλεγε: ‘’δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τα κάνουμε’’ ! Άλλα λέγοντας  αυτό θα απέρριπτε αμέσως την θριαμβολογία του: ‘’όλα πάνε καλά’’! Από την άλλη θα έπρεπε να απαντήσει στο ’’γιατί ο Δήμος με τόσο πλούτο που παράγεται στο νησί και τόση σπατάλη φυσικών πόρων και φθηνού ανθρώπινου μόχθου’’ δεν έχει την αναγκαία φέρουσα ικανότητα υλοποίησης σημιτικών έργων με ίδια έσοδα και αναμένει ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα για να υλοποιήσει πχ  νέους δρόμους, επεκτάσεις Βιολογικών και ΧΥΤΑ, σχέδια πόλης, έργα αναπλάσεων και εκσυγχρονισμού στις κοινότητες μας; Το πρόγραμμα ψηφίστηκε αλλά τα κυρία τοπικά προβλήματα μένουν θα παραμένουν και για το 2019! Δυστυχώς!

β. Την δυσκολία των χρόνων που ζούμε την γνωρίζουμε. Η κακή διαχείριση  πολλών χρόνων και ο υπερδανεισμος οδήγησαν στα μνημόνια και την δουλοπαροικία την χώρα μας. Μέσα στο νεοαποικιακό Ελληνικό κράτος, ο Δήμος μας, περνά το δικό του Γολγοθά. Το 2011 ο ενιαίος Δήμος πρότεινε πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2011 ύψους 13,2 εκ ευρώ, πρόγραμμα  που ήταν το μισό του αθροίσματος των ΠΕΕ των 3 Δήμων του 2010 που ήταν  11,7 (Κω) +5,4(Δικαίου)+7,2(Ηρακλειδών)=24,3εκ. Από τότε και μέχρι φέτος, το ΠΕΕ 2018, κινείται στα ίδια επίπεδα των 12 εκ. Αυτό κάτι σημαίνει. Η συνέχεια μιας κατάστασης  θα έπρεπε να μας επιβάλει ένα άλλο πνεύμα προσέγγισης της πραγματικότητας. Ακούγεται αρκετά αθεμελίωτο και αστήριχτο να λέγεται έτσι ξαφνικά από τον Δήμαρχο ότι: σαν αποτέλεσμα της επί 4 χρόνια χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης έχουμε σήμερα ένα ισχυρό Δήμο που μπορεί και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα έργων για το 2019 με προϋπολογισμό 17 εκ. αυξημένο κατά 4,5 εκ (32,5!)!  Και για να στηρίξει τις υποσχέσεις του, το έκανε χειρότερα λέγοντας ότι  το ΠΕΕ 2018 υλοποιήθηκε κατά 74%! Αυτά είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινά! Οι αλλαγές όμως προϋποθέτουν την εφαρμογή  ριζοσπαστικών μέτρων και νέων πρακτικών  που συνδυάζονται με υψηλούς πολιτικούς στόχους!  Αυτό δεν έγινε και γι αυτό η γενικότερη εικόνα των δημοτικών υποδομών και της πορείας του νησιού μας τα τελευταία χρόνια  είναι στάσιμη έως αρνητική. Εξ αυτού και η αποστασιοποίηση των δημοτών από τα δημοτικά δρώμενα!.

 

Γ. Δεν μηδενίζουμε και έχουμε αναγνωρίσει προσπάθειες που γίνονται. Αναγνωρίζουμε το νοικοκύρεμα αλλά την απουσία πολιτικής με στόχους που να ανατρέπουν την στασιμότητα και την γήρανση. Λείπει η δυναμική της δημοτικής δράσης που θίγει τα κακώς κείμενα, που αλλάζει τα δεδομένα και παίρνει πρωτοβουλίες ξεπετάγματος προς τα μπρος! Και όλα αυτά σε μια εποχή που το νησί περνά σε μια νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης (με άξονα τον γιγαντισμό και τις ξένες επενδύσεις) με νέα ιδιωτική  παραγωγική συγκρότηση και κεφαλαιοκρατικής συγκέντρωσης. Ο Δήμος μας παρακολουθεί τα πράγματα από μακριά (όπως παλιά), περιθωριοποιείται, δεν έχει λόγο στα δρώμενα και σύντομα θα κατανοήσουμε την λάθος πολιτική που ακολουθει. Το ΠΕΕ 2019 έπρεπε να έχει άλλο χαρακτήρα και άλλη δυναμική. Να εμπεριέχει χρηματοδοτήσεις έργων προστασίας του νερού, των παραλιών, του πολιτιστικού αποθέματος, του ιστορικού πλούτου και της κοινωνικής πρόνοιας μέσα από μια νέα πολιτική κοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών και των φυσικών πόρων του νησιού από τους μεγάλους καταναλωτές.

Αντί αυτών η δημοτική αρχή:  

  1. 1. κάνει πάγωμα και μείωση των δημοτικών τελών (με την λαθροχειρία της αδικαιολόγητης αύξησης των επιφανειών του κτηριακού πλούτου του νησιού) εκπληρώνοντας την πρώτη προεκλογική δουλεία κάθε διαχειριστή εξουσίας: πάμε για εκλογές άρα κάνουμε μείωση τελών!.
  2. 2. αυξάνει κατά 4,5 εκ ευρώ ΠΕΕ 2019!  πληρώνοντας  την δεύτερη προεκλογική δουλεία: έχουμε εκλογές! άρα οργασμός έργων οδοποιίας και σκυροδέματος (αυτά λέει το ΠΕΕ 2019)!

Κοντά στις δουλείες και το ψέμα: που οφείλεται κυρίως στο υπερπλεόνασμα του χρηματικού υπολοίπου που έφτασε στα 15 εκ. από τα 3,5 του 2014; Το  αυξανόμενο υπερπλεόνασμα συνιστά κυρίως αναντιστοιχία μεταξύ της ετήσιας φέρουσας ικανότητας παραγωγής έργου της δημοτικής μηχανής και των δημοτικών αναγκών όπως αυτές περιγράφονται κάθε φορά στο πρόγραμμα έργων ΠΕΕ του Δημου.

 Σε εποχές οικονομικής κρίσης υπερ-πλεονασμάτων είναι λάθος!  Η ΜΑΡΙΝΑ, το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, η ΔΕΥΑΚ, η ΑΝΕΜ  όπως και ο δήμος έπρεπε να κάνουν έργα και να έχουν και ελλείμματα! αυτό θα βοηθούσε το νησί. Η λογική της δημοτικής αρχής δημιουργίας πλεονασμάτων είναι βαρίδι στον τόπο.

Δ. Κάναμε μια στατιστική επεξεργασία των ΠΕΕ από το 2011 μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τε έργα από ίδιους πόρους.  Αναφέρουμε την μηδενική σχεδόν υλοποίηση μελετών. Πήραμε τα συνεχιζόμενα και νέα έργα του 2017. Τα παρακολουθήσαμε ως συνεχιζόμενα έργα του 2018 και το 2019. Από τα 15 νέα έργα στην δημοτική κοινότητα Κω του ‘18 δεν εκτελέστηκαν τα 13 που μεταφέρθηκαν ως είχαν στο ΠΕΕ 2019! Αυτά που έγιναν είναι τα γενικόλογα ‘’βελτίωση βατότητας αγροτικών οδών’’!  Ο βαθμός υλοποίησης ήταν 22%!!! Το ίδιο κάναμε και με τα υπόλοιπα. Η έρευνα αποδεικνύει ότι ο μέσος βαθμός υλοποίησης των ΠΕΕ τα χρόνια 2011-18 είναι της τάξεως του 25-35% που όμως αυξάνεται κάθε προεκλογική περίοδο στο 45%. Αυτό είναι η φέρουσα ικανότητα του Δημου που σημαίνει ετήσια έργα όχι 12 εκ. αλλά το πολύ 6 εκ. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα που δεν το παραδεχόμαστε και δεν το αντιμετωπίζουμε

Αν αυτά ακούγονται ‘’αντιπολιτευτικά’’ τότε είναι στην αρμοδιότητα του κ. Δήμαρχου να αποδείξει τον βαθμό υλοποίησης του 74% για το 2018. Θα δυσκολευτεί πολύ! Όμως! Γνωρίζουμε ότι προτάθηκαν προγράμματα που να μπορεί ο Δήμος, οι υπηρεσίες του, οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες να βλέπουν στην οθόνη των υπολογιστών τους σε πραγματικό χρόνο (real time), την πορεία κάθε δημοτικού έργου! οπουδήποτε στον κόσμο! Επί πλέον να έχουν μια αντικειμενική εικόνα του συνόλου  των δημοτικών έργων πιστοποιώντας ταυτόχρονα τον βαθμό υλοποίησης τους !Αυτή είναι η εποχή μας! αλλά ΚΡΙΘΗΚΕ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟ! Προφανώς γιατί βολεύει η θολούρα! Γιατί είναι ευκολία να κάνεις πολιτική σήμερα με τον παλιό τρόπο!  Να αποφεύγεις την έκθεση σου σε ανεξέλικτους κινδύνους της ανοικτής πληροφορίας που προσφέρει η τεχνολογία! (από τις ομιλίες των δημοτικών συμβούλων  βγαίνει το συμπέρασμα ότι το κείμενο του ΠΕΕ ελάχιστα διαβάστηκε, γιατί είναι πολύ δύσκολο να διαβαστεί!)

Τι είχε αλλάζει αλήθεια στην οργάνωση και στις υποδομές της δημοτικής μηχανής που οδήγησε το 2018 στο παραγωγικό άλμα της υλοποίησης του ΠΕΕ στο 74%; Γιατί αυτό το άλμα δεν επεκτάθηκε και στην παρουσίασης του ΠΕΕ στην τοπική κοινωνία; Τι εξασφαλίζει ότι θα έχουμε μια αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη κατάσταση με το ΠΕΕ 2019 όταν στον φωτεινό προϋπολογισμό δεν βλέπουμε να διατίθενται για επιμόρφωση του προσωπικού και τεχνοκρατικό εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών τα αναγκαία ποσά για να περάσουμε στην νέα εποχή;

Δ. Έχουμε την αίσθηση ήτοι χάθηκε ακόμη μια δημοτική πενταετία (και με την δική μας συμμετοχή).

Η αιτία ήταν ότι δεν ξεφύγαμε από τον παλιό τρόπο πολιτικής σκέψης και δράσης. Κρίμα γιατί υπήρχαν καλές προϋποθέσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS