Επιβάλλουν τον γεωγραφικό περιορισμό όσων μεταναστών, φτάνουν στα νησιά παρά την απόφαση του ΣτΕ

Επιβάλλουν τον γεωγραφικό περιορισμό όσων μεταναστών, φτάνουν στα νησιά παρά την απόφαση του ΣτΕ

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, εξέδωσε απόφαση με την οποία  επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό όσων φτάνουν στα νησιά προκειμένου να μη μετακινηθούν ελεύθερα στην ενδοχώρα. Για την έκδοση μάλιστα της απόφασής του επικαλείται έγγραφο του υπουργού.


Ο Μάρκος Καραβίας είναι ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και είναι ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο. 

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του,  εξέδωσε απόφαση, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου στο τελευταίο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με την οποία  επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό όσων φτάνουν στα νησιά προκειμένου να μη μετακινηθούν ελεύθερα στην ενδοχώρα. Για την έκδοση μάλιστα της απόφασής του επικαλείται έγγραφο του υπουργού.

  Σύμφωνα με την απόφαση, «στους αιτούντες διεθνή προστασία οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μέσω των νησιών Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου επιβάλλεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για την υλοποίηση της από 18-3-2016 Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, περιορισμός κυκλοφορίας τους στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα καθώς και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας».

Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται συζήτηση στη Βουλή που αφορά στις αλλαγές στο σύστημα ασύλου.Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δίνει τη δυνατότητα επιβολής γεωγραφικού περιορισμού  για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικότερης επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Σημειώνεται ότι μετά τις παραπάνω ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση,  καθίσταται ανεφάρμοστη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγεται ένας νέος κύκλος προσφυγών από το Ελληνικό  Συμβούλιο  για τους Πρόσφυγες και  τους δικηγορικούς συλλόγους των νησιών προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εναντίον της απόφασης του γεωγραφικού περιορισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Κω, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Μυτιλήνη σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα.Το ΣτΕ με την απόφασή του επιτρέπει στους πρόσφυγες που υπέβαλαν αίτηση ασύλου από τις 17 Απρίλη του 2018 και μετά να μετακινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια.

Με βασικό σκεπτικό την υποβάθμιση των περιοχών αυτών και την αδυναμία τους να σηκώσουν το βάρος στη διαχείριση του Προσφυγικού, το Δικαστήριο (Δ' Τμήμα) ακύρωσε ως «μη επαρκώς αιτιολογημένη» την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτη του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία όσων προσφύγων είχαν ζητήσει άσυλο στα παραπάνω νησιά .

ADVERTORIALS