Το πρόγραμμα «Αγαπώ και σέβομαι το περιβάλλον» του δημοτικού σχολείου Νισύρου

Το πρόγραμμα «Αγαπώ και σέβομαι το περιβάλλον» του δημοτικού σχολείου Νισύρου

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου οι τάξεις Δ΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού σχολείου με τις δασκάλες τους Ιωάννα Κατσιπόδη και Κωνσταντίνα Κώνστα, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο κ. Χριστοφή Κορωναίο στο γραφείο του, στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Αγαπώ και σέβομαι το περιβάλλον» που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο.

Ήταν  η πρώτη δράση του προγράμματος και σε αυτήν οι μαθητές της Δ΄ τάξης διάβασαν γράμματα προς τον Δήμαρχο τα οποία έδεσαν σε βιβλιαράκι. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης πήραν συνέντευξη από τον Δήμαρχο θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τόπο μας. 

Ο Δήμαρχος απάντησε με προθυμία σ΄ όλες τις ερωτήσεις και ενημέρωσε τα παιδιά για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης που είναι σε λειτουργία στον Δήμο Νισύρου. Τους ενημέρωσε για τα οφέλη της ανακύκλωσης στο περιβάλλον και για την ανάγκη να συμβάλουν οι ίδιοι στην ανακύκλωση των υλικών γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Όπως τους εξήγησε τα υλικά αυτά διαχωρίζονται, συμπιέζονται και στέλνονται σε ειδικά εργοστάσια στην Αθήνα.

Τους ανέφερε για το σχέδιο του Δήμου να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερα σημεία ανακύκλωσης, τα «πράσινα σημεία» όπου θα γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων προς ανακύκλωση. Τους ζήτησε να μεταφέρουν στους γονείς τους το μήνυμα της ανακύκλωσης και τους μοίρασε ειδικές σακούλες για να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα και να τα παίρνουν στα σημεία ανακύκλωσης ή να τα αφήνουν στην πόρτα τους για να  συλλεγούν από τον υπάλληλο του Δήμου.

Τους ενημέρωσε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων για αισθητικούς λόγους. Επίσης τους ενημέρωσε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της ατμόσφαιρας  ο Δήμος έχει προχωρήσει στην αγορά ηλεκτρικών τρικύκλων και απορριμματοφόρων.

Σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους εξήγησε την σπουδαία σημασία που έχουν στη καθαρή ατμόσφαιρα και στην ανάπτυξη χωρίς στερεά και υγρά καύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Τους ενημέρωσε ότι με ένα σύστημα που θα αποτελείται από τον συνδυασμό δύο ανεμογεννητριών και μονάδων φωτοβολταικών μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ενέργειας τη Νισύρου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόγραμμά για φέτος προβλέπει και άλλες δράσεις όπως η διάθεση υφασμάτινων τσαντών στους κατοίκους του νησιού  για τις αγορές τους.

Οι δασκάλες ενημέρωσαν τον Δήμαρχο ότι το πρόγραμμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης περιλαμβάνει κατασκευές από αναλώσιμα υλικά, καθαρισμό παραλίας, προβολή ταινίας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας και θεατρικό κατά την τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς.

Η κύρια θεματολογία του προγράμματος «Αγαπώ και σέβομαι το περιβάλλον» περιλαμβάνει: H ρύπανση του περιβάλλοντος, Ενέργεια (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-εξοικονόμηση ενέργειας), Aνακύκλωση.

Οι σημαντικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι:

1. Να ενημερωθούν τα παιδιά για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα.

2.Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο περιβάλλον και να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές

3. Να αναπτύξουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία μέσα από κοινές δράσεις

4.Να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους μέσα από εικαστικές και άλλες δραστηριότητες.

Ο Δήμαρχος τους διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος και θα συμβάλει και ο ίδιος στην διαμόρφωση του προγράμματος διδασκαλίας και ο Δήμος θα είναι δίπλα τους για ότι χρειαστούν.

ADVERTORIALS