Δεκέμβριος 2016,Τσίπρας από τη Νίσυρο: Δεν ξέρουν τι σημαίνει νησί!!!-Τα νησιά από τη Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο απαλάσσονται από την αύξηση του ΦΠΑ - Δεκέμβριος2017, Κυβέρνηση από τη Βουλή: Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 2018 στα νησιά.(βίντεο)

Δεκέμβριος 2016,Τσίπρας από τη Νίσυρο: Δεν ξέρουν τι σημαίνει νησί!!!-Τα νησιά από τη Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο απαλάσσονται από την αύξηση του ΦΠΑ - Δεκέμβριος2017,  Κυβέρνηση από τη Βουλή: Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 2018 στα νησιά.(βίντεο)

 Δεκέμβριος 2016,Τσίπρας από Νίσυρο: Δεν ξέρουν τι σημαίνει νησί!!!-Τα νησιά από τη Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο απαλάσσονται από την αύξηση ττου ΦΠΑ - Δεκέβριος2017,  Κυβέρνηση από τη Βουλή: Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 2018 στα νησιά του Αιγαίου.

Στη Νίσυρο χτυπά σήμερα η καρδιά της Ελλάδας, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, στις 13 Δεκεμβρίου 2016 «Οφείλουμε να έχουμε υπ΄όψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

 Ο  κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των νησιωτών με έργα και ότι θα συμβάλει στην αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων των νησιών. Αναφερόμενος, ειδικά, στο ζήτημα του ΦΠΑ κατηγόρησε όσους «επέβαλλαν» αυτή την πολιτική εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, ότι «δεν ξέρουν τι σημαίνει νησί». και ανέφερε:

"...Και τώρα βρίσκομαι εδώ, απέναντί σας, ενόσω γνωρίζετε ότι μέσα από αυτές τις εξαγγελίες αποφασίσαμε και κάτι ακόμα, κάτι το οποίο είχαμε ηθική υποχρέωση, όμως, και δεν έχει να κάνει με το πλεόνασμα. Να δώσουμε μία μικρή ανταπόδοση, την ελάχιστη δυνατή, στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης και είναι ταυτόχρονα τα βάρη όλης της Ευρώπης, διότι τα νησιά μας, τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης στο προσφυγικό.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ έτσι όπως προβλέπεται στη συμφωνία και στο πρόγραμμα προσαρμογής. Ακριβώς, διότι σηκώνουν όλο αυτό το τεράστιο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και σηκώνουν, θα έλεγα, και το ανάστημα της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Πρόκειται για τα νησιά όλης της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και όλα τα νησιά των Δωδεκαννήσων τα οποία, όπως είπα και πιο πριν, σηκώνουν το βάρος της υποδοχής και της φιλοξενίας αλλά είναι και τα νησιά μας, που τούτη την ώρα μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις έχουμε χρέος να τα στηρίξουμε. Και έχουμε χρέος να κάνουμε όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά, να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνονται ότι η ελληνική Πολιτεία μεριμνά γι’ αυτούς.

Έλεγα στη συνάντηση που είχαμε στο Δημαρχείο, ότι η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξαιτίας της γεωγραφικής τοποθεσίας της έχει όλες τις ευλογίες, αλλά και όλους τους κινδύνους μαζί...  

 Από την Ουκρανία, την Τουρκία, με όλα όσα συμβαίνουν στην γείτονα, τη Συρία, την Μέση Ανατολή και νοτιότερα θα έλεγα τη Λιβύη, την αστάθεια στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε υπόψη μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των νησιών και η διασπορά του νησιωτικού πληθυσμού, αυτή η ιδιομορφία πρέπει να έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία και αξία. Διότι ο ελληνικός νησιωτικός χώρος που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης, των δυσκολιών διαβίωσης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες...

 Και έρχονται, λοιπόν, τώρα αυτοί που επέβαλλαν αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας δίχως, όμως, να έχουν υπόψη τους, τι σημαίνει νησί –ίσως να είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και στην Πάρο αλλά και εκεί αυτή η εικόνα, η εικόνα της ευμάρειας, είναι εικόνα ενός τριμήνου. Δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα μικρό, ακριτικό και απομονωμένο νησί το χειμώνα. Όταν έχει απαγορευτικό και δεν υπάρχει συγκοινωνία και όταν πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται να αρρωστήσουν μη τυχόν και δεν βρεθεί ο τρόπος να φτάσουν γρήγορα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και όταν πολλές φορές και πολλά νησιά –ευτυχώς όχι σήμερα– είχανε στέρηση ακόμα και γιατρού, ακόμα και δασκάλων. Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς, ότι η Ελλάδα, βεβαίως είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής...Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια ομιλία και μια απλή εξαγγελία..."κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας, το Γενάρη του 2015, μιλώντας στη Ρόδο, υποσχέθηκε ότι: "από τις 26 του μηνός, δεν θα γίνεται καν κουβέντα, για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ¨".

Δεκέμβριος 2017 

Στον  προϋπολογισμό του 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση (ψηφίζεται στις 19 Δεκεμβρίου 2017) στους έμμεσους φόρους  περιλαμβάνει  και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (ένα μέτρο νησιωτικότητας, που ισχύει  από το 1947).  Από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%. Η αύξησή τους θα πυροδοτήσει από την 1η Ιανουαρίου 2018,στα συγκεκριμένα νησιά, υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και αγαθά  και τις υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης. 

Η Ελλάδα έγινε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που απεμπόλησε το δικαίωμα να διατηρεί ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για μία γεωγραφική περιοχή της χώρας –εν προκειμένω τη νησιωτική Ελλάδα. 

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο  (βίντεο από το 8:49)

ADVERTORIALS