Ο Η. Καματερός μιλάει στο Kosnews24 για όλους και για όλα.'' Η πολεμική προς το πρόσωπό μου από το Δήμο Κω είναι αδικαιολόγητη και ζημιώνει τον τόπο ''

Ο Η. Καματερός μιλάει στο Kosnews24 για όλους και για όλα.'' Η πολεμική προς το πρόσωπό μου από το Δήμο Κω είναι αδικαιολόγητη και ζημιώνει τον τόπο ''

Ο Κώος Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Ηλίας Καματερός μίλησε για όλους και για όλα στο Kosnews24.gr! Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kosnews24.gr στην οποία μιλάει για το τεράστιο πρόβλημα με τις μισθώσεις των παραλιών, για τη στήριξη της νησιωτικότητας, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ , για το αν έγινε πράξη η ελπίδα που είχε δώσει στον κόσμο προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για το σύστημα υγείας στην Κω και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για το all inclusive, τη συνεργασία του με το Δήμο Κω και το Επαρχείο Κω αλλά και για το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη

Κύριε Καματερέ, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μισθώσεις των παραλιών στην Κω και όχι μόνο. Σε πρόσφατο δελτίο τύπου σας, αναφέρατε ότι διορθώθηκε η ΚΥΑ για τις παραλίες ,πλησιάζουμε προς το τέλος του Ιούνη, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση;

Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση. Έχω επικρίνει και δημόσια το Υπουργείο γι’ αυτό και πιέζω πολλούς μήνες πριν για να βγει έγκαιρα. Όσο για τις τροποποιήσεις:

Δώσαμε μάχες για να γίνουν μετά και από την συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που είχαμε εδώ.
Για την Αλυκη (και την Λάρδο της Ρόδου) ήμασταν άτυχοι γιατί από λάθος του Εθνικού Τυπογραφείου η διόρθωση καθυστέρησε και χρειάστηκε να βγει νέο ΦΕΚ. Η κατάληξη όμως έστω και αργά είναι θετική

Αρκετές φορές όπως και στο δελτίο τύπου σας για τη διορθωτική ΚΥΑ για τις παραλίες έχετε ρίξει ευθύνες σε αυτούς  που δεν συνεργάζονται για την επίλυση τον τοπικών προβλημάτων. Ποιούς εννοείται;

Εννοώ αυτούς που αντί να συνεννοηθούν μαζί μας και με τους φορείς και να πιέσουμε να λυθούν τα προβλήματα, διέδιδαν ότι «ο Καματερός σας κορόιδευε» παίζοντας με την αγωνία των πολιτών και δείχνοντας να «χαίρονται» με τις καθυστερήσεις γιατί έτσι έβγαινε ψεύτης ο Καματερός.

Μιλάτε συνέχεια για στήριξη της νησιωτικότητας. Η εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής μέχρι σήμερα, από την κυβέρνηση σάς ικανοποιεί ; Πριν λίγο καιρό αναφερόμενος στο Υπουργείο Οικονομικών τονίσατε ότι εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει για τη νησιωτικότητα. Ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου και τι είναι αυτό που εσείς περιμένατε να κάνει και δεν έκανε;

Από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκα στην Βουλή, είπα «θα σας ταράξουμε στη νησιωτικότητα». Αυτό προσπαθώ. Άρα δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Παλαίψαμε για να υιοθετηθεί η νησιωτική πολιτική από την κυβέρνηση, έγινε υφυπουργείο και εξαγγέλθηκαν μέτρα από τον πρωθυπουργό.
Αυτές τις μέρες πιέζω για να γίνει ένας απολογισμός και εκτίμηση του πού βρισκόμαστε ώστε να επισπεύσουμε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Ήδη έχουν γίνει αρκετά από όλα σχεδόν τα Υπουργεία.
• Από το Παιδείας: Ειδικές προβλέψεις για σχολεία και καθηγητές στα νησιά.
• Από το Υγείας: Ενίσχυση των ιατρείων, Κ.Υ. και Νοσοκομείων. Κίνητρα στους γιατρούς για τα νησιά, Τηλεϊατρική, Μονάδες Π.Φ.Υ. (στην Κω θα γίνουν 3).
• Από το Αγροτικής Ανάπτυξης: Ενισχυμένα προγράμματα για νέους αγρότες. Αύξηση των τομεακών προγραμμάτων για τα νησιά.
• Από το Υπ. Εσωτερικών: Ενίσχυση νησιωτικών δήμων κατά προτεραιότητα προσλήψεις. Μελέτη νέου χάρτη Τ.Α. με ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά.
• Από το Υπ. Τουρισμού: Ενίσχυση της προβολής και των προγραμμάτων για τα νησιά που έχουν το μεταναστευτικό.
• Από το Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αφαλάτωση, βελτίωση ακτοπλοϊκού, άνοιγμα μεγάλων ζητημάτων, όπως το ακτοπλοϊκό, συνδυασμένες μεταφορές κ.ά. Ενίσχυση λιμεναρχείων στα νησιά.
• Από Υπ. Προστασίας Πολίτη: Ενίσχυση υπηρεσιών.

Ειδικά προγράμματα

Το Υπ. Ανάπτυξης: Ειδικά κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο και ΕΣΠΑ, κ.ά.,
Το Υπουργείο Οικονομικών: Είναι αυτό που δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.
Και περιμένουμε τα αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Γι’ αυτό αντιδρούμε έτσι δυναμικά, καταγγέλουμε και πιέζουμε.

Επανειλημμένα έχετε ζητήσει να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά. Πιστεύετε τελικά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ; Αν δεν συμβεί εσείς πώς θα αντιδράσετε; 

Ετοιμαζόμαστε και πιέζουμε ώστε όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, ένα από τα μέτρα που θα παρθούν, να είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. Σε πρώτη φάση θα επιδιώξουμε να μην καταργηθούν στο τέλος του χρόνου στα νησιά που ισχύουν ακόμα.
Θα δεχόμουν σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για την νησιωτικότητα, τον επανασχεδιασμό του ΦΠΑ, εφ’ όσον θα εξασφαλιζόταν η πρόσβαση των νησιωτών με ίσους όρους με τις άλλες περιοχές στα βασικά αγαθά, Υγεία, Παιδεία, συγκοινωνίες, Υπηρεσίες.

Η κοινωνία όπως γνωρίζετε, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, περνάει πολύ δύσκολα, έχοντας φτάσει στα όρια της. Με το χέρι στην καρδιά πιστεύετε ότι η ελπίδα που είχε δώσει στον κόσμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πράξη; 

Όχι φυσικά. Όμως δεν έχουμε εγκαταλείψει το σχέδιό μας. Βρήκαμε μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι περιμέναμε και καθυστερούμε. Όμως θα βγούμε από την κρίση και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα ώστε να μην συνεχίσει η ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ αλλά να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας και να ξαναβρούν την ελπίδα τους οι πολίτες.

Αν πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να συνεχίσουμε την καταστροφική πολιτική, που ευθύνεται για την κρίση, τότε, σκοτώνουμε την ελπίδα ιδιαίτερα των νέων.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως είναι στο σύστημα υγείας, κάτι που συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια. Πότε επιτέλους το νησί του Ιπποκράτη θα έχει το σύστημα υγείας που του αξίζει; 

Ναι είναι απαράδεκτο να έχουμε ακόμα ελλείματα σε βασικούς γιατρούς, κ.λ.π. Όμως στα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα. Πέρα από τις γενικές αλλαγές, όπως η δωρεάν πρόσβαση, έχουν δοθεί κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά, έχουν έρθει νέοι γιατροί, γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις κ.ά. Όμως φυσικά δεν είναι αρκετά. Θα είναι αλλά στην βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας η εφαρμογή μέσα στο 2017. Στην Κω προβλέπονται 3.

Ξεκινάμε τη διαδικασία για νέο νοσοκομείο και αν ξέρουμε ότι είναι δύσκολο και οραματικό, θα το επιχειρήσουμε. Βέβαια περιμένουμε και τον συνολικό επανασχεδιασμό του συστήματος υγείας που θα δίνει λύσεις στα νησιά.

Η θερινή περίοδος στην Κω έχει ξεκινήσει με μεγάλη αύξηση στις αφίξεις, κάτι όμως που δεν φαίνεται στην τοπική αγορά. Ένα από τους λόγους είναι το «all inclusive». Έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις για να λυθεί αυτό το πρόβλημα; 

Το all-inclusive έχει θίξει περισσότερο την Κω, επειδή ακολούθησε κατά κύριο λόγο το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και μάλιστα χωρίς σχέδιο. Κάνουμε προσπάθειες για αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού, των συνδέσμων με την Τουρκία, τις κρουαζιέρες κ.ά.

Όλα όμως αυτά ή δεν θα αποδώσουν ή θα μείνουν στα χαρτιά άν δεν υπάρχει συνεννόηση και σχέδιο από τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Ποια είναι η συνεργασία σας τόσο με το Δήμο Κω όσο και το Επαρχείο Κω; Υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού;

Με το επαρχείο και την περιφέρεια υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Το ίδιο και με όλους τους φορείς και έχουμε πετύχει αρκετά σε ζητήματα καθημερινότητας. Η πολεμική που υπάρχει από τον Δήμο στο πρόσωπό μου, είναι αδικαιολόγητη και ζημιώνει τον τόπο. Είναι απαραίτητη η συνεργασία μας έστω και μόνο σεβόμενοι τους θεσμούς που υπηρετούμε για το καλό του τόπου.

Πολλά πράγματα δεν γίνονται ή πάνε πίσω γιατί δεν μπορώ να τα προωθήσω χωρίς την συνεργασία με τον Δήμο.

Ο Ηλίας Καματερός θα είναι ξανά υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Δεν εξαρτάται από μένα.

ADVERTORIALS